$
בארץ

מסתמן: ועדת שישנסקי 2 תמליץ לא להטיל מס על מים מינרליים

עפ"י גורם המעורב בדיוני הוועדה, חברות המים המינרליים מפסידות כיום על שימוש במשאב, ולכן הטלת מס על רווחים אינה אפקטיבית

תומר גנון 12:3508.05.14

ועדת שישנסקי 2 לבחינת חלקה של המדינה במשאבי הטבע עשויה שלא להטיל על חברות המים המינרליים מס רווחי יתר. כך אומר גורם המעורב בדיוני הוועדה שצפויה להגיש את מסקנותיה בקרוב.  

על פי הגורם, הנטייה שלא להטיל מס על חברות המים המינרליים, שכיום גם משלמות 0 תמלוגים על השימוש בהם, נובעת מבדיקת רווחיות החברות בשנים האחרונות ממנה עולה שהן מפסידות. לדבריו, הטלת מס על משאב טבע שגורם להפסדים למי שמשתמש בו, אינה אפקטיבית.  

 

גם בתחום החצץ נוטה הועדה לא לשנות את המצב הקיים. הוועדה בחנה אפשרות לעלות את התמלוגים על החצץ ואבן הגיר, אולם הגיעה למסקנה שהעלאת התמלוגים תגרום בעקיפין לעליית תשומות הבנייה. זאת משום שמשתמשים בהם בהיקפים גדולים בתעשיית המלט וסלילת הכבישים.

 

מים מינרליים (ארכיון) מים מינרליים (ארכיון) צילום: יובל חן

 

כיום גובה רשות מקרקעי ישראל תמלוג בגובה של כ-4.5 שקל לטונה חצץ או אבן גיר. בעבר הזמינה הרשות דו"ח מהכלכלן רן חקלאי, שבו הומלץ להעלות את תמלוגי החצץ של המחצבות בהדרגה עד לסכום של 22.7 שקל לטונה ב-2014.

 

הדו"ח שנחשף בעבר ב"כלכליסט" נגנז על ידי הרשות. הוועדה החליטה לפתוח מחדש את הנושא לדיון. עמדת איגוד יצרני המחצבה שהוצגה לועדה הייתה שיש להשאיר את בסיס התמלוג הנוכחי, תווך התאמה חד פעמית של המחיר הממוצע ל-31.8 לטונה, כבסיס לחישוב התמלוג.

 

בכל הקשור לתמלוגים על אשלג, שאותו כורה כי"ל מים המלח, המנגנון המסתמן הוא השארת התמלוגים על כנם (5%-10%), והטלת מס על רווחי יתר.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי מסקנות הוועדה עדיין לא נחתמו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x