$
בארץ

מדד אפריל עלה ב-0.1% בלבד; "בבואה לחולשה מתמשכת בצריכה"

זאת לעומת צפי לעלייה של יותר מ-0.5%; האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 1% בלבד; צפי האינפלציה ל-12 החודשים הבאים עומדת על שפל של 1.5%; סעיפי הפירות והירקות הטריים עלו בכ-5%; סעיף הדיור עלה בשיעור מתון של 0.1%

אמנון אטד 18:3115.05.14

מדד חודש אפריל שפרסמה היום (ה') הלמ"ס הפתיע ועלה ב-0.1% בלבד, בניגוד להערכות המוקדמות בשוק ההון שצפו עלייה עונתית של יותר מ- 0.5%. כתוצאה מעליית המדד בחודש שעבר מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אפריל 2014 לעומת מדד אפריל 2013) רק ב-1%, והיא ממשיכה לכן להימצא הרבה מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).

 

 

מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה הרבה יותר ומשקפת למעשה ירידת מחירים ממוצעת בשיעור שנתי של 0.3%. האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, ירדה גם היא בחודש החולף לנקודת שפל של 1.5% בלבד.

 

לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי התצרוכת הבאים: פירות טריים (5%), הלבשה והנעלה (2.3%), תרבות ובידור (1.3%) ותחבורה (0.7%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות שנרשמו בחודש שעבר במחירי הירקות הטריים (4.9%), ריהוט וציוד לבית (1.1%), מזון (0.3%) וסעיף שונות (0.7%).

 

מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה גם הוא בחודש שעבר בשיעור מתון של 0.1%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, ירד בחודש אפריל ב- 0.1%, ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה ב- 0.2%. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודשים פברואר-מרץ ב- 0.4%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 7.1% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 6.9% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.

 

מדד אפריל לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית לחודש יוני, וההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט גם בסוף חודש זה להשאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.75%. כמו בחודשיים הקודמים, גם הפעם הסיבה העיקרית להחלטה הצפויה להשאיר את הריבית ללא שינוי היא ההערכה של בנק ישראל שסביבת הריבית הנוכחית מתאימה גם לרמת האינפלציה שנמצאת בתוך גבולות היעד (3%-1%), וגם לרמת הפעילות הכלכלית במשק.

 

"הנתונים מצביעים על המשך ההאטה הכלכלית במשק"

 

שמואל בן אריה, מנהל המחקר בקבוצת פיוניר, התייחס לנתונים שפורסמו: "המדד לא עמד בציפיות ומצביע על המשך המגמה השלילית ועל המשך ההאטה הכלכלית במשק הישראלי. אם בוחנים את הדוחות שפורסמו לאחרונה, בניהם למשל שופרסל וקסטרו, ניתן לראות שהציבור פשוט הפסיק לקנות. הכסף הזול שבנק ישראל יוצר פשוט לא מגיע לידי צריכה". 

 

שחר אבישי, מנהל מערך ייעוץ המשכנתאות בבית ההשקעות אקסלנס, אמר כי "המדד הנמוך מהתחזיות יביא לכך שהמשכנתא תתייקר החודש הרבה פחות מכפי שהיתה צפויה להתייקר. באופן כללי ניתן לומר שהמדדים הנמוכים אף השליליים בחלקם מתחילת השנה מיטיבים מאוד עם בעלי המשכנתאות".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות אמר בתגובה כי "המדד הנמוך מהתחזיות והנמוך עונתית נובע בעיקר מההאטה המתמשכת במשק בצריכה הפרטית. מדובר בבבואה לחולשה המתמשכת בצריכה הפרטית. מדוחות החברות הציבוריות בענף המזון אנו למדים על תחרות אגרסיבית בענף בזמן שהציבור הישראלי מפחית באופן מתון ומדורג את סך הרכישות, מצב זה יצר מוטיבציה להוזלות גדולות יותר, שבאו לידי ביטוי במדד המחירים לצרכן".

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי, התייחס אף הוא לנתונים ואמר כי "סביבת אינפלציה אפסית תתמוך בהורדת ריבית נוספת. מדד המחירים של חודש אפריל עלה ב 0.1%, הרבה מתחת לציפיות ומוביל לחששות מדיפלציה במשק. סעיפים רבים אשר באופן עונתי עולים באפריל, בעיקר בשל הפסח הפתיעו לשלילה בינהם מזון, וירקות".

 

בלידר שוקי הון אמרו כי "אין סימנים לרגיעה במחירי הבעלות (מחירי הרכישה). לפי סקר הדיור, קצב העלייה השנתית עלה ל- 7.1% (ב- 12 החודשים האחרונים) לעומת 6.9% לפני חודש".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x