$
בארץ

האם אפשר למסות את אייפקס על מכירת תנובה

פרופ' יוסף אדרעי מאוניברסיטת חיפה סבור שלאור העבודה שאייפקס לא תשלם מס בבריטניה, ניתן למסות אותה בישראל; ד"ר אבי נוב: "המס ישולם, השאלה היא רק עיתוי התשלום"

דוד רפאלי 08:4025.05.14

מכירת תנובה לסינים הניבה לאייפקס רווח הון מוערך של כ־3.8 מיליארד שקל. כפי שפורסם בעבר, אייפקס לא תשלם על רווח זה מס בישראל, אך האם הערכה זו לא היתה מוקדמת מדי והאם אין כל דרך בכל זאת להטיל מס על רווחיה של אייפקס מהעסקה? 

הפטור של אייפקס ממס בישראל מתבסס על העיקרון שרווח הון ממוסה במדינת התושבות ולא במדינת המקור (המדינה שבה הופק הרווח), כלומר בבריטניה שבה אייפקס רשומה, ולא בישראל. זהו ההסדר שאומץ על ידי ה־OECD וקיים ברוב המדינות. ההיגיון מאחורי ההסדר הוא לקבוע כלל אחיד שימנע מיסוי כפול על ההכנסות - גם במדינת המקור וגם במדינת התושבות. הכלל פועל גם במקרה ההפוך: אם קרן ישראלית משקיעה בבריטניה, רווח ההון שלה ימוסה בישראל ולא בבריטניה.

 

 


 

אלא שככל הנראה אייפקס לא תשלם מס על הרווח הזה גם בבריטניה. "כלכליסט" בדק את מבנה האחזקות של אייפקס והתייעץ עם כמה מומחים בישראל ובבריטניה - כולם מסכימים כי אייפקס לא תשלם מס כלל.

 

במרכז, זהבית כהן מנכ"לית אייפקס במרכז, זהבית כהן מנכ"לית אייפקס צילום: אוראל כהן

 

אייפקס מחזיקה בתנובה באמצעות שלוש שותפויות הרשומות בבריטניה. השותף הראשי בכל אחת מהשותפויות הוא שותפות נוספת של אייפקס, הרשומה בגרנזי שבאיי התעלה - מקלט מס מוכר. מבדיקת "כלכליסט" עולה שלפחות חלק מהמשקיעים רשומים אף הם בגרנזי, אם ישירות ואם באמצעות שותפות נוספת של אייפקס.

 

פרופ' יוסף אדרעי מאוניברסיטת חיפה סבור שלאור העבודה שאייפקס לא תשלם מס בבריטניה, ניתן למסות אותה בישראל: "כשמדובר בשותפות מבצעים, בדרך כלל, הרמת מסך והשותפים הם אלה שחייבים במס. אם מרבית השותפים רשומים במקלט מס, הם אכן לא ישלמו כנראה מס אנגלי. אין לישראל אמנת מס עם איי התעלה, ולכן אם השותפים אינם רשומים באנגליה אלא באיי התעלה רווח ההון חייב במס רווח הון ישראלי. מעבר לכך, הולך ומתפתח במשפט הבינלאומי המנהגי כלל של Single Tax, שאומר שבפעילות בינלאומית הכנסות ימוסו לפחות פעם אחת, שלא יהיה מצב של Double Non-Taxation. הייתי מייעץ לרשות המסים לשקול את הנקודה הזו".

 

ריטה דה לה פריה, פרופ' למסים מאוניברסיטאות דורהאם ואוקספורד בבריטניה, מסכימה איתו שאייפקס לא תשלם מס: "אם השותפים רשומים במקלטי מס, לא יהיה כל מס. שותפויות שקופות לצורכי מס. הרווחים שנכנסים לשותפות לא מיוחסים לשותפות אלא לשותפים, והמסים יוטלו רק על השותפים ולא על השותפות. לבריטניה אין אפשרות למסות את הרווחים".  

 

בניגוד לאדרעי, דה לה פריה לא חושבת שניתן למסות את הרווח כרגע: "יש הצעה בהתהוות של ה־OECD, שמציעה שבמקרים כאלו כן יוטל מס לפחות פעם אחת. זה לא המצב הקיים".

 

ד"ר אבי נוב, עו"ד מומחה לדיני מסים ומיסוי בינלאומי, מסביר כי המס בכל מקרה ישולם וכי השאלה היא רק של עיתוי התשלום: "בעצם כל הדבר הזה הוא כלי לדחיית מס, ולא להימנעות ממס. ברגע שהמשקיעים ייפגשו עם הכסף, הם ישלמו מס. זה יכול להיות דחייה אינסופית. מס נדחה זה מס נחסך. הכל חוקי כאן, זה משקיעים רציניים. אם המשקיע מנסה להסתיר את ההכנסה הוא חשוף לדין פלילי".

 

יש לקוות כי רשות המסים בישראל תצליח לפחות למסות את המשקיעים הישראלים בקרן. סיכוייה לעשות כן גדלו בשנה שעברה, לאחר שחוק ההסדרים האחרון הצליח לסגור פרצות מס רבות בתחום החברה הנשלטת הזרה. עם זאת, יש לזכור כי הרשות מסתמכת בעיקר על דיווח עצמאי של המשקיעים. מדינות שמהוות מקלט מס לרוב לא מנדבות מידע, ואם המשקיע הישראלי בוחר שלא לדווח הוא אמנם מסתכן בעבירה פלילית חמורה, אך לרשות יהיה קשה לתפוס אותו. בנוסף, קיים פטור בישראל לעולה חדש ולתושב חוזר על רווחים כאלו בדומה למדינות אחרות.

 

באייפקס אישרו את מבנה החברות, אך סירבו להתייחס לסוגיית המס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x