מה כל כך יפה בבלונד?
מדוע עיניים כחולות ושיער בלונדיני נחשבים דבר יפה וטוב? האם יש סיבה אבולוציונית לכך? עומרי
עומרי היקר,
אפשר רק לנחש למה משהו נחשב למשהו, אך במקרה הזה לא חסרות אפשרויות. בתור התחלה, אנו חיים בתרבות שמעדיפה בהיר על כהה. אולי כי אנחנו רואים באור ומפחדים בחושך. בנוסף, הבהירות הזו - בשיער, בעיניים ובעור - נפוצה אצל ילדים, ואנחנו נמשכים לכל מה שמריח מעלומים.
אבל בלונד נחשב יפה לא רק כי הוא בהיר וצעיר, אלא גם, ואולי בעיקר, כי הוא נדיר. רק לכ־2% מאוכלוסיית העולם יש שיער בלונדיני: לא מספיק נדיר או קיצוני כדי להיחשב למום, אבל בפירוש נדיר. ודברים נדירים - כמו פטריות כמהין, מתכות יקרות וקלפי אספנים - עושים לנו את זה.
לפריט האספנות הזה, הבלונד והעיניים הכחולות, יש סיפור מעניין במיוחד: הגוף מייצר חומר כהה בשם מלאנין שמגן עליו מקרינת השמש. ככל שיש פחות מהחומר הזה העור נוטה לצבע ורוד בהיר, העיניים לתכול רקיע והשיער לבלונד, והכל פחות מוגן מהשמש. זה לא נשמע מועיל במיוחד, אך התיאוריה המקובלת היא שלפני כעשרת אלפים שנה, בצפון אירופה, עור רגיש לשמש הפך ליתרון.
זה היה קצת אחרי המצאת החקלאות, כשאנשים התחילו לאכול פחות בשר ולכן פחות ויטמין D (בשר מכיל את כל הוויטמינים, כי החיות שאנו אוכלים זקוקות לאותם חומרים כמונו). בארצות שופעות שמש זה לא הפריע לאיש, כי הגוף מייצר ויטמין D בשמש, אך בארצות הצפון נוצרה בעיה. השמש המועטה לא חדרה את העור הכהה, ובגוף לא נוצר די ויטמין D.
בלחץ כזה לא מפתיע שצפון אירופה התמלאה באנשים בהירי עור ועיניים, יצורים נדירים ואקזוטיים. וכנראה אותו יופי נדיר עזר להם להתפשט בעולם, גם לארצות שטופות שמש ומלנומה. מובן שסיבה אחת לתפוצה הזאת היא הנורדים, שכבשו חלקים נרחבים מאירופה ושצאצאיהם פיזרו את זרעם בחלקים נרחבים מהעולם. אך הגורם העיקרי הוא כנראה העדפה מינית. אשה בלונדינית, נדירה, היתה סמל סטטוס הרבה לפני הוליווד. אגדות מימי הביניים מלאות בתולות זהובות שיער, מטרוניתות רומאיות היו צובעות לבלונד, וכבר בכתביו של הומרוס (הטקסטים הקדומים ביותר של המערב, בני כ־3,000 שנים) גיבורים ואלים מתוארים כבלונדינים תכולי עיניים.
וכך התרבות שלנו מעדיפה בהיר. בשורה התחתונה זה לא באמת משנה למה. אנחנו חייבים להעדיף משהו, זה האופי שלנו. ואין לנו כל כך הרבה צבעים לבחור מהם. בעצם, זה או בלונד או ג'ינג'י. ויש מי שיגיד שיצאנו בזול.
שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il