$
בארץ

אביגדור קפלן התפטר מתפקיד מנכ"ל ביה"ח הדסה

קפלן איים בחודש שעבר בהתפטרות לאור דרישת המדינה להצמיד לבית החולים חשב מלווה, והאשים אותה בסחבת בטיפול במשבר. מחליפתו הזמנית של קפלן תהיה פרופ' תמר פרץ שתשמש בתפקיד לפחות עד תחילת 2015

מיקי פלד 11:4609.06.14

מנכ"ל בית החולים הדסה אביגדור קפלן התפטר היום מתפקידו לאחר כשנה בתפקיד, כשבועיים וחצי לאחר שבית המשפט אישר את ההסכם ההבראה של ביתה חולים. כצפוי, קפלן הודיע היום  (ב') ליו"ר דירקטוריון הדסה, אבי בלשניקוב, כי הוא מתפטר משום שאינו יכול לעבוד תחת חשב מלווה. מחליפתו הזמנית של קפלן תהיה פרופ' תמר פרץ, שכיום מכהנת כראש אגף אונקולוגיה. קפלן יעזוב בימים הקרובים ופרץ תכהן לפחות עד תחילת 2015.

 

התפטרותו של קפלן היתה צפויה, אם כי הוא חזר והכחיש שהוא מעוניין להתפטר אלא רק איים כי מכיוון ודרישת המדינה להכניס חשב מלווה לבית החולים למשך תקופת ההבראה, עד 2020, הדבר יקשה על הניהול השוטף של בית החולים. קפלן השתכר בשנה שלו בהדסה 99 אלף שקל ברוטו בחודש.

 

מה יוכל החשב המלווה לעשות?

 

לאחרונה אמרו גורמים בבית החולים כי ישנה מתיחות בין קפלן לבעלי בית החולים, ארגון נשות הדסה, עקב תכנית ההבראה והרגשה של הדירקטוריון כי קפלן הרחיק אותם במידת מה מהשפעה על הנעשה בבית החולים. לאחרונה אף התגברה המתיחות לאור מה שנראה בעיני חלק מחברי הדירקטוריון כניסיון של קפלן לעשות יד אחת עם ועדי הרופאים במטרה למנוע אישור של סעיף בתכנית ההבראה שקבע כי הדירקטוריון יאשר מינוי של בכירים בבית החולים, כולל מנהלי מחלקות.

 

החשב המלווה בהדסה אמור לעבור על ההתחייבויות הגדולות של בית החולים וביכולתו גם לעצור התייחבויות בסך מיליוני שקלים אם הן לא נראות לא כחלק מהפעילות השוטפת ההכרחית של בית החולים או שלא עומדות בעקרונות תכנית ההבראה.

 

במכתב ששלח לבלשניקוב כתב קפלן: "החשב המלווה אמור ליטול חלק שוטף בניהול הדסה, לצד המנכ"ל, מבלי שיהיה אחראי לתוצאות מהלכיו. בשלבים האחרונים של המשא ומתן ניסיתי לשכנע את נציג הממשלה שלפחות יוציא מסמכותו של החשב המלווה את היכולת לעצור רכש תרופות וציוד מתכלה למרכז הרפואי, אך גם ניסיון זה לא צלח". קפלן מאשים את הדירקטוריון בכך שהסכים לדרישת המדינה בנושא.

 

אביגדור קפלן אביגדור קפלן צילום: עטא עוויסאת

 

רגע לפני שהעובדים הצביעו על אישור התוכנית ההבראה בחודש שעבר, אמר קפלן בראיון ל"כלכליסט" כי "הגירעון הגדול של הדסה נגרם בחלקו בשל רגולציה, וחלקו מסיבות ניהוליות פנימיות. וגם משום שהדסה הוא בית חולים ייחודי שעוסק במחקר ואקדמיה ועוסק בהוצאות גדולות יותר ותמהיל המקרים שמגיע לטיפולו הוא יותר מסובך ויקר. בתוכנית ההבראה הצלחנו להגיע לוויתורים כמו צמצום כוח האדם וקיצוצי שכר. אני מקווה שהממשלה לא תטיל עלינו קשיים שיכבידו על הניהול השוטף".

 

הבנת למה אתה נכנס כשלקחת את התפקיד?

"ידעתי שהדסה במצב קשה, אבל אני יכול להגיד בדיעבד שלא ידעתי את ממדי הקושי. לא שאני מצטער לרגע. זו שליחות חשובה מאוד".

 

מדוע הודעת שאתה שוקל את צעדיך בעקבות מינוי החשב המלווה?

"מעולם לא התנגדתי לשקיפות מלאה בהדסה, שנתון לביקורת של מבקר המדינה, הממונה על השכר, חוק חובת מכרזים וכדומה. אני מאוד מתנגד למינוי אדם חיצוני להדסה, שיהיו לו סמכויות חתימה ויוכל להטיל וטו על החלטות מנכ"ל, כפי שקיים בעיריות. בית חולים עוסק בהצלת אנשים, ותפקיד החשב הוא להפקיע סמכויות מהמנכ"ל ולהגיד 'אמנם אתה צריך את הציוד הזה והזה, אבל אין תקציב, אז אני מונע ממך לרכוש אותו'. כשמדובר בתכניות פיתוח כמו הקמת מבנים חדשים שממילא מצריכות רישיון של משרד הבריאות, אז ברור שצריך להביא את זה לאישור מראש. אבל כשמדברים על ציוד מתכלה, כמו סטנטים (קפיצי מתכת המשמשים בניתוחי צנתור - ג"ח ומ"פ) למשל, לא אוכל לתת לזה יד. ארבע קופות החולים מקבלות מיליארדי שקלים ממדינת ישראל ואין להן חשב מלווה, לבתי החולים הממשלתיים אין חשב מלווה. למה לנצל את חולשתה של הדסה ולהטיל עליה מגבלה?".

 

השאלה המרכזית של מתווה ההבראה הוא מה יבטיח שהמשבר לא יחזור בעוד 10 או 20 שנה. כשקפלן נשאל על כך הוא מטיל את האחריות על הרגולטור, שצריך להבטיח שבית החולים יקבל מקופות החולים תשלום הולם על הוצאותיהם, ועל המנהלים שיחליפו אותו שיידעו להימנע מהגדלה מאסיבית של הוצאות השכר.

 

פרופ' תמר פרץ. תשמש מ"מ המנכ"ל פרופ' תמר פרץ. תשמש מ"מ המנכ"ל צילום: אבי חיון

 

לדבריו, "אם המדינה לא תעדכן את מחירי האשפוז בהתאם למצב המשק, לא ניתן יהיה לאזן את בית החולים. יש אפליה מאוד קשה במימון הממשלתי בין הדסה לבתי החולים של המדינה או של שירותי בריאות כללית. צריך לזכור שאנחנו לא בית חולים פרטי כמו אסותא, אנחנו בית חולים ציבורי שנותן שירותים לכל מי שבא בשעריו, גם אם נפסיד ים של כסף. היו בהדסה גם בעיות ניהוליות פנימיות כמו עודף כח אדם ומשוכורת מופרזות. מנכ"ל הדסה, יהיה אשר יהיה, יוכל לפחות למנוע את החלק שבשליטתו ואת החלק שלא בשליטתו (הרגולציה והמימון הממשלתי – ג"ח ומ"פ) הוא לא יוכל למנוע".

 

מה חשבת על התנהלות המדינה?

"הביקורת היחידה שלי היא על הסתרבלות הדיונים. הפתרון יכול היה להיות קל יותר אם אכן היה נגמר קודם לכן".

  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x