בלעדי לכלכליסט
ניר גלעד נפגש עם יעל אנדורן כדי שתוותר על מניית הזהב
ל"כלכליסט" נודע כי מנכ"ל החברה לישראל ניר גלעד ומנכ"ל צים רפי דניאלי נפגשו אתמול עם מנכ"ל משרד התחבורה ועם מנכ"לית האוצר בניסיון לשכנע אותם לוותר על מניית הזהב. משרד התחבורה מתמיד בסירובו. במשרד האוצר טרם החליטו
מנכ"ל החברה לישראל ויו"ר צים ניר גלעד ומנכ"ל צים רפי דניאלי נפגשו אתמול עם מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי בניסיון לשנות את החלטת המשרד לסרב לוויתור על מניית הזהב, אולם ל"כלכליסט" נודע כי המשרד סירב לבקשה, וטען כי מדובר בתספורת לכל דבר ועניין.שבפגישה נכחו גם נציגים ממשרד המשפטים, החשכ"ל (חשב כללי), אגף התקציבים, רשות החברות ומשרד הביטחון.
- החכ"ים נגד ויתור על מניית הזהב בצים: "מדינת ישראל הולכת לעשות צעד שלומיאלי"
- משרד התחבורה מתנגד לביטול מניית הזהב של המדינה בצים
- מתגבש הסכם בין המדינה לחברה לישראל בנוגע להסדר החוב בצים
כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", משרד התחבורה ממליץ לדחות את בקשתה של צים לביטול מניית הזהב של המדינה בחברה. החברה לישראל היא בעלת המניות המרכזית בצים. צים טענה כי הסדר החוב שהיא מגבשת מול נושיה תלוי בוויתור המדינה על המניה, אך במכתב שנשלח לפרקליטות והגיע לידי "כלכליסט", טוענת היועצת המשפטית של המשרד עו"ד סיגלית ברקאי כי "הנושים כלל אינם דורשים שמניית הזהב תבוטל".
בדיון בוועדת החוץ והביטחון שהתקיים בנושא ביום שני השבוע טען יו"ר איגוד קציני הים אבי לוי כי לא הנושים, אלא החברה לישראל עצמה היא שדורשת את ביטול מניית הזהב כתנאי בסיס לאישור הסדר החוב, והזרמת 200 מיליון דולר מצידה. כתוצאה מההזרמה הזו צפויה החברה לישראל לקבל 32% מהון המניות.
מניית הזהב ניתנה למדינה בעת הפרטת החברה ב־2003, והיא מהווה רשת ביטחון שמחייבת את צים להישאר בבעלות ישראלית, ולהחזיק צי של 11 אוניות לצורך שימוש בשעת חירום. החברה נערכה כבר לדחיית בקשתה לוויתור מלא על המניה, והיא נמצאת במגעים מול משרד הבטחון במטרה לגבש הסכם פשרה בנושא.
צים חייבת כ־3.2 מיליארד דולר לנושיה ברחבי העולם, ובמסגרת הסדר החוב המתגבש היא צפויה למחוק כמחצית מהסכום - 1.5 מיליארד דולר. מנהלי צים יקבלו במסגרת ההסדר 5% ממניות החברה.
משרד התחבורה נימק את דחיית הבקשה לביטול מלא של מניית הזהב בחשיבות האסטרטגית שיש לה: "קיומו של צי הסוחר הישראלי הוא הכרחי לצורך שימור והכשרת ימאים ישראליים החייבים בשירות בפועל כחלק מהכשרתם וקיום צי אוניות לשימוש המדינה בשעת חירום, וזאת לאור תלותנו בסחר דרך הים, המהווה היום 99% מהסחר במדינה. הכשרת הימאים הישראליים היא הכרחית להבטחת קיומו של כוח אדם ישראלי בצי". בחברה לישראל סירבו להגיב לדברים.