$
בארץ

ליצמן: "ועדת גרמן משתקת כבר שנה את משרד הבריאות"

ועדת גרמן תתכנס השבוע למרתון דיונים לקראת הכרעה בסוגיות דרמטיות, אך סגן שר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן, לא ממהר להתרשם: "תתקשר אלי כשההחלטות יתממשו בשטח" ומזהיר כי למרות ש"קופות החולים לקראת קריסה זה לא מעניין את גרמן וחלק מחברי הוועדה"

מיקי פלד 22:3922.06.14

השבוע, אחרי שנה של עבודה ודיונים, אמורה ועדת גרמן להתכנס אל עבר החלטות שעשויות להפוך ללא היכר את היחס בין איכות השירות הרפואי לחולה לעומק הכיס, ובראשן האם לאשר לבתי החולים הציבוריים למכור שירותי רפואה פרטיים ושינוי הביטוחים שנמכרים לציבור. אין ספק שמדובר בהחלטות דרמטית, אך לדעתו של סגן שר הבריאות לשעבר, ח"כ יעקב ליצמן, ההתארכות המיותרת של עבודת הועדה גרמה יותר נזק מתועלת. לא רק זה, אלא שהנושאים שעל סדר היום שלה מלמדים גם על היררכיית הכח במערכת – דאגה לשלום בתי החולים הממשלתיים על חשבון קופות החולים וכל השאר.

 

"שנה לקח לגרמן להגיע לאותן מסקנות שאני הגעתי אליהן בסוף הקדנציה שלי ובינתיים משרד הבריאות דורך במקום כבר שנה כי הכל משותק בגלל הועדה הזו", אומר ליצמן בשיחה עם "כלכליסט". ליצמן, שהיה סגן שר הבריאות בממשלה הקודמת נחשב למי שהצליח לבלום את ההידרדרות של המשרד אחרי שנים של הזנחה. הוא גם אחד הפוליטיקאים הבודדים שמוכנים להצהיר על תמיכתם בהכנסת שר"פ לבתי החולים על מנת שיהיה להם מספיק כסף כדי לממן את השכר לרופאים הבכירים אחר הצהריים, במקום שאלו יילכו לעבוד באסותא או הרצליה מדיקל סנטר.

 

בשורה התחתונה, להערכתך תצא בשורה מועדת גרמן?

ליצמן: אני לא יודע בדיוק מה הועדה תחליט, אבל לפי מה שאני קורא ושומע בטוח שלא היה צריך לחכות שנה שלמה, אפשר היה תוך יומיים לסגור את הסיפור. אחרי הכל, לפני שעזבתי את המשרד כל הנושאים האלו נידונו אצלי.

 

אתה הרי עדיין בקשר עם ראשי מערכת הבריאות. אתה אולי שומע מהם למה זה נמשך?

ליצמן: דיברתי עם הרבה אנשים בכירים ואף אחד לא שש לדבר על זה. הם פשוט לא מבינים למה צריך היה למשוך את הועדה הזו במשך שנה שלמה.

 

החשש: בתי החולים יינצלו והקופות יקרסו

 

מהיום הראשון שהועדה הזו קמה נותרה ללא תשובה ברורה השאלה מדוע דווקא קופות החולים נשארו מחוצה לה. אין ספק שבתי החולים הם חלק קריטי ממערכת הבריאות, אבל לפחות לפי ליצמן, גרמן עלולה למצוא את עצמה כמי שתביא לשיפור במצב הפיננסי של בתי החולים רק בשביל לגלות שהקופות לקראת קריסה, אחרי שבשנה שעברה רשמו גרעון מצטבר של למעלה מ-2 מיליארד שקל, שבמקרה הטוב השנה לא יגדל יותר, אחרי שהמדינה כבר החליטה על העברה של כחצי מיליארד שקל לקופות.

 

הגרעון הזה הוא שגורם לקופות החולים לא לגייס רופאים כדי לקצר תורים במרפאות, לא להוסיף שירותים חדשים, להקטין הנחות והטבות ולהעדיף שחולים יעברו ניתוח במערכת הפרטית, עליה לקופה יש הוצאה זניחה, מאשר בבית חולים ציבורי.

 

מהי הסיבה לדעתך שגרמן לא מתעסקת עם גירעון קופות החולים?

ליצמן: "גירעון קופות החולים לא מעניין את גרמן. אותה, וכנראה גם את חלק מחברי הוועדה, מעניין בתי חולים ממשלתיים. לכן יקרה מה שיקרה לקופות החולים. הן פשוט לא יוכלו לשלם יותר לבתי החולים ואני אומר את זה מידע אישי. אני מאמין למנהלי קופות החולים שהם לקראת קריסה. כשאני הייתי בתפקיד ישבתי עם משרד האוצר ועם מנהלי הקופות וניסינו למצוא פתרונות. למיטב ידיעתי, השרה מאז שנכנסה לתפקיד ועד היום אולי ישבה עם מנהלי הקופות אולי פעם אחת.

 

ליצמן וגרמן ליצמן וגרמן צילום: חיים צח

מהלך אחד כבר יצא מועדת גרמן והוא הפרדת כפל הכובעים הבעייתי של משרד הבריאות שכיום הוא גם הבעלים של בתי החולים הממשלתיים וגם הרגולטור של מערכת הבריאות. מעבר לעומס העבודה על מנכ"ל המשרד שצריך גם להיות מעין יו"ר דירקטוריון של בתי החולים הממשלתיים, הדבר גם יוצר ניגוד עניינים מובנה למשרד שנתפס, בצדק או שלא בצדק, כמי שמעדיף למשוך את השמיכה לכיוון בתי החולים הממשלתיים על חשבון קופות החולים ובתי החולים בבעלות עמותות כמו הדסה או לניאדו. אחרי שליצמן וקודמיו ניסו ללא הצלחה, גרמן הצליחה ליצור דרך הועדה שלה תכנית מוסכמת עם האוצר שכבר עברה אישור ממשלה.

 

ובכל זאת, מילה טובה לגרמן על כך שהצליחה במקום שקודמיה נכשלו.

ליצמן: "תתקשר אליי ביום שזה יקרה בשטח. עם כל הכבוד להחלטות ממשלה. להזכירך יש גם החלטת ממשלה להכניס לסל הבריאות את טיפולי השיניים המשמרים לילדים עד גיל 14".

 

למה אתה ספקן? הפקידים במשרד הבריאות ינסו לעקר את הרפורמה הזו?

"אני לא רוצה להיכנס לפרטים. עזוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x