$
בארץ

בדרך לשקיפות בענף הקרקעות? מבקר המדינה מצא דרך לפתיחת ביקורת בקק"ל

חודש וחצי לאחר שוועדת השרים דחתה את הצעת שרת המשפטים להחלת חוק מבקר המדינה על קק"ל, הצליח יוסף שפירא למצוא סדק משפטי דרכו יוכל לכפות ביקורת על הגוף הפרטי

רוני זינגר 12:3129.06.14

מבקר המדינה, יוסף שפירא, הודיע היום (א') כי בעוד כשלושה שבועות יגיעו אנשיו למשרדי קק"ל ויחלו באיסוף חומר במסגרת פתיחת ביקורת. מדובר במהלך מפתיע לאור הנביונות השונים להחיל שקיפות וביקורת על הגוף הפרטי שעד כה פעילותו לא נחשפה ולא נבדקה שנכשלו עד כה. שפירא שלח מכתב ליו"ר קק"ל שטנצלר ובו הודיע לו על החלטתו, ובכך למעשה שם קץ לניסיונות של קק"ל למנוע את הביקורת בפעילותו.

 

את הסדק המשפטי לפעילותו מצא מבקר המדינה באמנה שנחתמה בשנות ה-60 בין מדינת ישראל לבין קק"ל. על פי אמנה זו היתה אמורה לקום מועצה משותפת בה חברים 13 חברים: 6 נציגי ממשלה, 7 נציגי קק"ל וזאת לענייני הכשרת קרקע ופיתוחה. תפקיד המועצה היה למעשה קביעת מדיניות, אישור הצעת תקציב של מינהל פיתוח הקרקע בקק"ל ופיקוח על פעולותיו. ואולם למרות החלטה זו, לא פועלת המועצה האמורה כבר שנים רבות - עניין שלגביו התריע מבקר המדינה מספר פעמים. לאחר שהתריע המבקר בנושא בדו"חותיו הקודמים, אישרה הממשלה כי אכן לא קיימה את החלטתה והודיעה כי תקים מועצה. כיוון שהדבר לא קרה עד כה החליט מבקר המדינה לבדוק מדוע הדבר לא קרה, ולצורך זה ייכנס למשרדי קק"ל ויבדוק את פעילותה, כל זאת כאמור, ברקע הבדיקה של סוגיית אי הקמתה של מועצה שאמורה היתה לעמוד בבסיס פעילות קק"ל.

 

מבקר המדינה, נשופט בדימוס, יוסף שפירא מבקר המדינה, נשופט בדימוס, יוסף שפירא צילום: עמית שאבי

 

בחודשים האחרונים מתנהל מאבק להארת הפעילות של קק"ל במספר חזיתות כשהמטרה העיקרית היא חשיפת התנהלותה הכספית והמקצועית. לפני כחודש וחצי דחתה ועדת שרים לענייני חקיקה הצעת חוק של שרת המשפטים, ציפי לבני, המובילה את המאבק לשקיפות בקק"ל, ובו ביקשה להחיל את חוק מבקר המדינה על קק"ל. בסיום הדיון הוחלט , לבקשתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי תוקם ועדה בראשה עומד מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט, שתבחן את הצעת החוק. הוועדה התכנסה לראשונה רק בשבוע האחרון. קק"ל הביעה התנגדות להצעת החוק הזו וכבר החלה לפעול באמצעות חברי כנסת שונים להכין הצעת חוק שתחריג אותה מביקורת.

 

לפני שהועלתה הצעת החוק לוועדה, נפגש מבקר המדינה עם ראש הממשלה וניסה לשכנעו לתמוך בהצעת החוק. לאחר מכן שלח שפירא גם מכתב לנתניהו והפציר בו לסייע לשקיפות התנהלות החברה, אך לא זכה למענה מצדו של ראש הממשלה.

 

במקביל, הודיע לאחרונה משרד המשפטים כי קק"ל תוגדר מעתה חברה לתועלת הציבור, ומכיוון שכך, תהיה חשופה לביקורת על דו"חותיה הכספיים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x