$
בארץ

דו"ח BDO על הרפורמה בחברת החשמל מעריך: ירידה של 15% בתעריף החשמל

לפי הדו"ח, אם חברת החשמל לא תזכה לרישיון הקמה של תחנת כוח חדשה באשקלון, נתח השוק שלה יירד מכ-88% כיום לכ-53% בלבד כבר בשנת 2025

ליאור גוטמן 22:0130.06.14

הרפורמה במשק החשמל צפויה להוריד את תעריפי החשמל בכ-15% כבר בשנה הראשונה לרפורמה. כך עולה מניתוח שערכה חברת BDO עבור רשות החברות שבמשרד האוצר.

 

 

בחודש מרץ האחרון חשף "כלכליסט" דו"ח שהוכן על ידי TASC, חברת הייעוץ שמלווה את חברת החשמל בנושא הרפורמה, שאם לא מבצעים את הרפורמה בחברת החשמל, ומצד שני מעודדים כניסת יצרנים פרטיים, תרשם ירידה בהכנסות חברת החשמל בטווח של 15%-20%, מה שעלול להוביל לרישום הפסד של 3.5 מיליארד שקל כבר בסוף השנה הבאה.

 

לעומת זאת, ביצוע הרפורמה בחברת החשמל - מהלך שכולל מכירת תחנות כוח, הוצאה לגמלאות והקמת חברות בת - תשפר את מבנה ההון של חברת החשמל ותוביל לרישום של רווח של 400 מיליון שקל בשנה הראשונה לרפורמה.

 

פועל נלווה של כל הניתוחים הללו, כפי שהוא בוצע בוועדת יוגב, היה שהרפורמה בחברת החשמל צפויה להוריד את תעריף החשמל ב-10% עד 20% כבר בשנה הבאה. 

 

הדו"ח זכה לביקורת נוקבת בטענה ש-TASC מייצגת את חברת החשמל ולכן היא אינה אובייקטיבית. לפיכך, רשות החברות הממשלתיות בראשות המנכ"ל אורי יוגב שכרה חברה חיצונית, BDO, שתנתח את המודלים של TASC ותקבע אם ההערכות על השפעת הרפורמה בחברת החשמל תוביל בסופו של תהליך לירידת תעריפי החשמל.

 

נתח השוק של חברת החשמל ירד ל-53%

 

לפי BDO, שניתח כאמור את המודל של TASC, תעריף החשמל לצרכן צפוי לרדת בשנה הראשונה של הרפורמה וההתיעלות של חברת החשמל ב-15%. לעניין זה יצוין ש-BDO לקחה בחשבון ש"תוכנית ההתייעלות כוללת בתוכה את ההשפעה של ירידה בכ"א ועלויות תפעול בשל מכירת התחנות" וכן שהנתונים כוללים "תעריפי גיבוי ומערכתיות" שיוטלו על בעלי תחנות הכוח הפרטיות. במילים אחרות, הבדיקה של BDO מתייחסת למשק משוכלל בתחום ייצור החשמל, בו כל בעל תחנה נושא בעלויות אחזקת המערכת הארצית.

 

עובדי חברת החשמל עובדי חברת החשמל צילום: יוסי וייס

 

בשקף שכותרתו "ייצור חח"י מול ייצור פרטי, כולל אנרגיות מתחדשות" עולה תמונת מצב השוק בעוד כעשור, זאת לאחר כניסת הרפורמה. לפי BDO, במידה וחברת החשמל לא תזכה לרישיון הקמה של תחנת כוח חדשה באשקלון (תחנה D), נתח השוק שלה יירד מכ-88% כיום ועד לכ-53% בלבד כבר בשנת 2025. מדובר בלא פחות ממהפכה עבור חברת ממשלתית מונופוליסטית שעד יולי 2013 החזיקה בכ-95% ממשק החשמל. במקביל, במידה וחברת החשמל כן תקבל אישור לבנות את התחנה (תחנה D) נתח השוק שלה ב-2025 יגיע לכ-64%.

 

מרתון שיחות ברביעי הקרוב

 

נתוני BDO שכנעו את רשות החברות הממשלתיות להכריז על מרתון שיחות שיתבצע מחרתיים  בערב, אליו הוזמנו כל חברי ועדת יוגב, ראשי חברת החשמל, ההסתדרות וועד העובדים. בכיר בוועדה אמר ל"כלכליסט" שהמטרה היא לשבת "כל הלילה, עד שיצא עשן לבן, כדי להגיע להסכמות ולהגיש אותן רשמית בתחילת החודש הבא".

 

חברת החשמל דורשת לבצע פרישה מיידית של 700 עד אלף איש. שאר העובדים ישארו בחברה ויפרשו "פרישה טבעית" עם הגעתם לגיל הפנסיה, כך שבסופו של תהליך מצבת כוח האדם של חברת החשמל תצטמצם לאורך 8 שנים בכ-1,700 עובדים.

 

תחנות הכוח ברמת חובב ובאלון תבור ימכרו, וניהול המערכת יצא מחברת החשמל. הנפקת החברה בבורסה בהיקף של 20% תשאר אף היא ללא שינוי מהמלצות הביניים של חברת החשמל. עתידה של תחנת הכוח באשקלון (פרויקט D) לא ברור ובמידה וחברת החשמל לא תקים אותה היא תקבל פיצוי בדמות אישור הקמה של שתי תחנות כוח אחרות. במקביל, המדינה תוציא למכרז הקמה של שתי תחנות כוח חדשות שינתנו לשוק הפרטי.

 

מבחינת המבנה הניהולי של החברה יצומצמו 2 מחוזות וישארו רק 3. חברת החשמל תדרוש 400 חוזים אישיים מדרגת מנהל אגף ומעלה, זאת לעומת עשרות חוזים אישיים כיום. נכסי החברה (בניינים) ימכרו בנפרד ולאחר שתוקם ועדה באוצר תכריע בנושא. בנוסף, חברת החשמל תקים שתי חברות בת - אחת להתקנת מונים חכמים והשנייה לפיתוח עסקי. קרן הנאמנות של העובדים, שהיקפה כ-2 מיליארד שקל, תאבד חצי מנכסיה.

 

יוותרו על תוספת הקיבוצית?

 

סלע המחלוקת הכי גדולה היא חריגות השכר של חברת החשמל. ועד העובדים דורש מחיקה מלאה ואילו משרד האוצר לא מוכן לשמוע אפילו רמז בכיוון בשל העלות והנראות הציבורית. יוזכר שמבקר המדינה טוען שמדובר במיליארדי שקלים, כאשר המחלוקת היא אם מדובר ב-4 מיליארד שקל או 11 מיליארד שקל, תלוי כמה שנים אחורה מחשבים את החריגה.

 

הפתרון המסתמן בימים האחרונים הוא, שעובדי החברה יקבלו את התוספת לשכר ואף מענק הפרטה בשווי 50 אלף שקל לעובד, אולם בהסכם הקיבוצי הבא שההסתדרות מגבשת למשק הישראלי עובדי חברת החשמל לא יזכו לכל העלייה ויבצעו "תספורת" שתחזיר לאורך זמן את חריגות השכר השונות.

 

במקביל, המדינה מוכנה להגדיל את השכר של אלו שישארו בכ-2,500 שקל בחודש כאשר המחלוקת כאן היא אם מדובר בתוספת לשכר הבסיס - שתחושב בעתיד גם לצרכי פנסיה - או שהיא תוגדר כשעות נוספות. הנקודה היא מחלוקת קריטית כיוון שעלותה למדינה עשויה להגיע ל-4 עד 5 מיליארד שקל (מהוון).

 

היום (ב) נערך דיון בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה בעניין חריגות השכר של חברת החשמל. השופט רמי כהן קבע דיון המשך ל-7 ביולי לאור מרתון השיחות עם העובדים שיתקיים השבוע.

 

בסביבת חברת החשמל טוענים שבית הדין מבקש לפצל את הדיון - קודם לעסוק בשאלת עיתוי הבדיקה של הממונה על השכר, זאת על רקע ועדת יוגב ודיוניה. בשלב השני, אם ייקבע שלא נפל פגם בהפעלת סמכותו של הממונה על השכר, בית הדין ידון בכל טענה לחריגה באופן פרטני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x