$
ג

הטבה או אפליה? חוק 0% מע"מ גורם לכם להפסד של 240 אלף שקל

בזמן שזוגות צעירים שירכשו דירה חדשה החל מספטמבר הקרוב יקבלו הטבה בשווי מאות אלפי שקלים, מי שרכשו דירתם בשנים האחרונות יספגו הפסד בסדר גודל זהה. מה הממשלה יכולה לעשות כדי להשוות בין האוכלוסיות?

ג'ק בלנגה 08:0804.07.14

חוק מע"מ אפס מעניק הטבה יוצאת דופן לרוכשי דירה ראשונה, אבל עשוי לגרום לפגיעה קשה וכואבת בבעלי דירות יד שנייה. מדובר בפגיעה בשני מישורים שראוי ונכון לתת לה מענה על ידי המדינה: הראשונה היא אי קבלת ההטבה של מע"מ אפס רטרואקטיבית, והשנייה היא ספיגת הפסד במכירת הדירה הישנה שנרכשה בתשלום מע"מ מלא.

 

קביעת מתן ההטבה מיום מסויים - במקרה של חוק מע"מ 0% מדובר על תחילת חודש ספטמבר - יוצרת אי שוויון משווע בין מי שיהיה זכאי להטבה ויקבלה, לעומת מי שעל פי ההגדרות נחשב לזכאי, אבל עשה את הצעד לרכישת דירתו הראשונה ב-4-3 השנים האחרונות וושילם בגינה מע"מ בשיעור מלא, כלומר בסכום מקסימלי של כ-240 אלף שקל. מדובר באוכלוסיה של זוגות צעירים שלמעשה הפסידו את הסכום הזה וימשיכו לשלם יותר בגינו גם ברכיב המשכנתא יקרה והריביות למשך שנים רבות.

 

עבור מעמד הביניים סכום נטו של כ-240 אלף שקל, שהוא תקרת הטבת מע"מ אפס הוא שווה ערך לשכר עבודה נטו של שני בני זוג של שנתיים עבודה ויותר. כלומר, אותם זוגות שרכשו דירה חדשה בשנים האחרונות שנחשבת כיום לדירה מיד שנייה יעבדו עוד כשנתיים מחייהם על מנת לשלם עבור המגורים שלהם המתבטאים בדירה שרכשו, זאת לעומת חבריהם אשר טרם רכשו דירה וירכשו אותה החל בספטמבר, שיקבלו מהמדינה שנתיים של "עבודה" במתנה. יודגש כי יתכנו מקרים שפגיעה זו תתקיים אף באותו בניין דלת ליד דלת.

 

יריד מכירת דירות ב-2013. מי שרכש דירה חדשה לפני ספטמבר 2014 פספס הטבה של 240 אלף שקל יריד מכירת דירות ב-2013. מי שרכש דירה חדשה לפני ספטמבר 2014 פספס הטבה של 240 אלף שקל צילום: יובל חן

 

הפעם השנייה שבה אותו ציבור שרכש דירות חדשות ב-4-3 השנים האחרונות יפגע תתרחש במעמד מכירת הדירה, שכן עלות רכישתה של הדירה שנרכשה לפני ספטמבר כוללת בתוכה את רכיב המע"מ, אולם בעת המכירה הוא יידרש להשוות את מחירה למחיר דירה חדשה (מיד ראשונה) לאותה אוכלוסייה מוטבת (דהיינו ללא מע"מ), ולכן באופן מיידי הוא צפוי להפסיד מערכה סכום של עד 240 אלף שקל. פגיעה זו תשליך על יכולתם של בעלי דירות חדשות-ישנות לשפר דיור ולעבור לדירה גדולה יותר בהמשך הדרך.

 

יצויין כי גורמים באוצר וגם גורמים אחרים במקבלי החלטות, מודעים לפגיעה זו ואף "מייחלים" להתרחשותה – כך לגישתם הם יורידו את מחירי הדירות. לכן, מן הראוי והנכון לתקן את העוול הצפוי והבלתי נסבל בחקיקה החדשה, לא לחוקק חקיקה רעה זו או לקבוע, את החקיקה באופן רטרואקטיבי גם על מי שרכש דירה ראשונה מקבלן לפני חמש שנים. לא ניתן להעניק הטבה לחלק מהאוכלוסייה תוך רמיסת זכויותיהם ופגיעה בקניינם של אחרים שכל חטאם הוא שלא רכשו דירה בטיימינג הנכון .

 

הכותב הוא עו"ד ורו"ח, מומחה בדיני מיסים ושותף במשרד ג.בלנגה, איתני ושות׳

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x