$
תיירות

צוק איתן

בתעשיית התעופה והתיירות מבינים: הקיץ של 2014 כבר מת

הודעת החברות האמריקאיות והאירופאיות על ביטול הטיסות לישראל מחדדת את ההכרה בקרב הגורמים בענף כי הם ניצבים מול שוקת שבורה; הערכה: הכנסות התיירות כתוצאה מהמצב הביטחוני עומדות כעת על 200-150 מיליון דולר לחודשים יולי-דצמבר

גיל קליאן ואורנה יפת 09:4423.07.14
ההודעה של חברות התעופה האמריקאיות והאירופאיות אמש (ג') על ביטול הטיסות לישראל עקב המצב הביטחוני מחדדת את ההבנה שעבור תעשיית התעופה והתיירות, הקיץ של 2014 כבר מת. בכל שנה, יולי־אוגוסט וחגי תשרי הם תקופת השיא של הטיסות לחו"ל, הנופשונים בארץ והקלאבים באזור הים התיכון. באל על, הרבעון השלישי של השנה הוא תמיד רבעון השיא. בתי מלון רבים בונים על חודשים אלה כדי לספק רווחיות עבור השנה כולה. כל הגופים האלה ניצבים כעת מול שוקת שבורה.

 

 

ההודעה של רשות שדות התעופה האמריקאית ממשיכה את אזהרת המסע שהוציא שלשום משרד החוץ האמריקאי לישראל, לגדה המערבית ולרצועת עזה בעקבות הלחימה בין ישראל לחמאס. האזהרה, שמחליפה את זו שפורסמה בפברואר, ממליצה לאזרחים אמריקאים לדחות נסיעות לא דחופות לאזור. גם ממשלות בריטניה ואוסטרליה ממליצות לאזרחיהן המגיעים לישראל לנקוט זהירות ולהישמע להנחיות פיקוד העורף הישראלי, אך לא פירסמו המלצות מסע גורפות. האזהרות הללו צפויות להשפיע על כמות התיירות הנכנסת, והחשש הוא כי יצטרפו אליהן אזהרות ממדינות נוספות.

 

רק אילת לא נפגעה בינתיים

בלשכת מארגני תיירות נכנסת מעריכים כי הפגיעה בהכנסות ענף התיירות כתוצאה מהמצב הביטחוני בישראל עומדת נכון להיום על 150–200 מיליון דולר לחודשים יולי־דצמבר. לדברי עמי אתגר, מנכ"ל הלשכה, "היו לנו הזמנות לחצי שנה הקרובה בהיקף כספי של כ־700 מיליון דולר. מתוכן, נכון להיום, יש ביטולים בהיקף של כ־150 מיליון דולר. כלומר ירידה של כ־20%. אבל זה לא אומר שכל ההזמנות הנותרות אכן תתממשנה, זה תלוי בהמשך המבצע. אזהרת המסע שהוציאה ארה"ב תשפיע על מספר התיירים מארה"ב, אבל לא ברור לכמה זמן היא תהיה תקפה, הכל תלוי בהתפתחויות בשטח".

 

 

שדה התעופה באילת. העיר שנפגעה פחות שדה התעופה באילת. העיר שנפגעה פחות צילום: ערן גרנות

 

בדן מלונות ובמלונות הכשרה לא ענו לשאלות "כלכליסט" לגבי דיווחים אפשריים על אזהרות רווח מצידם, אבל ייתכן כי חלק מההסבר לשתיקה טמון באמונה שיקבלו פיצוי מלא מהמדינה. ביום שני הוקם צוות שכולל בין היתר את התאחדות המלונות על מנת לדון עם משרד האוצר על פיצוי התעשייה. הפיצוי בדרך כלל מחושב על פי תחזיות התפוסה של המלון לעומת התפוסה בפועל, כאשר בכל מקרה הפיצוי מהמדינה לא מגיע ל־100% מאובדן ההכנסות.

 

מבחינת המלונות, בעוד שבאילת ובטבריה מצליחים לעבוד, בערים הגדולות התפוסה נמוכה עד בלתי קיימת. המלונות נמצאים שם בבעיה אמיתית, שנובעת לא רק מהתפוסה הנמוכה, אלא גם מכך שכל בתי המלון גייסו עובדים על מנת לעמוד בביקושים לקיץ הקרוב, שעד תחילת צוק איתן היו גבוהים מאוד גם בהשוואה לשנה שעברה.

 

בהתאחדות המלונות מעריכים שהתפוסה במלונות באזור הדרום לא עולה על 30%, בתל אביב ובירושלים התפוסה צנחה ל־30%, בחיפה עומדת התפוסה על 40%, בים המלח 40%–50%, ובאילת, שנפגעה הכי פחות עד כה, עומדת התפוסה על כ־80%. במשרד התיירות מעריכים כי הירידה בתפוסה בכל השוק עומדת על כ־30% בעקבות המבצע. במשרד כבר עובדים על ה"יום שאחרי", עם קמפיינים ופעילויות יח"צ לעידוד התיירות הנכנסת.

 

על המצב הקשה של התעשייה מעידות שלוש אזהרות רווח של חברות תיירות ציבוריות שהתפרסמו השבוע: ראשונה לדווח היתה אל על, שהזהירה מירידה בהיקף של 40–50 מיליון דולר במכירות. לשם השוואה, ברבעון השלישי של 2013 רשמה אל על הכנסות של 643 מיליון דולר, ובהנחה כי היתה אמורה לרשום סכום דומה ברבעון השלישי של 2014, מדובר על ירידה אפשרית של עד 7.8% בהכנסות החברה. בשנת 2013 כולה רשמה אל על הכנסות של כ־2.1 מיליארד דולר, כך שהכנסות הרבעון השלישי היו 30.6% מהכנסות השנה כולה. עם זאת, ההודעה של רשות התעופה האמריקאית דווקא עשויה להיטיב עם אל על. מהחברה כבר נמסר אתמול כי "נשמח לסייע לחברות האמריקאיות תוך מתן עדיפות ברורה לנוסעים שרכשו מראש כרטיסים באל על".

 

אתמול דיווחו גם סוכנויות הנסיעות קשרי תעופה ואיסתא על פגיעה מהותית בתוצאותיהן. קשרי תעופה לא סיפקה מידע מלא, ורק הזהירה מ"ביטול הזמנות בהיקף מהותי" לחבילות לטורקיה, שעלולות להביא להרעה משמעותית בתוצאות החברה כולה. איסתא מצידה דיווחה על הרעה בעסקיה שתביא להערכת החברה לירידה של 8–10 מיליון שקל ברווח לפני מס ברבעון השלישי. מדובר על כשליש מהרווח לפני מס של החברה, אם לשפוט לפי התוצאות שרשמה ברבעוני הקיץ של השנים 2012–2013.

 

מבקשים לחכות עם הביטולים

תמר גרזון, מנכ"לית אתר השוואת הנופש טרווליסט (מקבוצת גוליבר שמפעילה גם את אפליקציית חוליו ואתרים נוספים), אמרה ל"כלכליסט" כי "החודש התחיל עם ביקושים גבוהים משמעותית. השבוע הראשון של יולי הראה עלייה משמעותית בביקושים גם לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. מרגע שהתחיל המבצע יש ירידות בביקוש. ראינו קיטון יותר משמעותי בחבילות נופש ומלונות בישראל לעומת טיסות. בטיסות היתה ירידה של 10%–15%, כשבחבילות בישראל יש ירידה של 20%–30%".

 

 

תיירים בים המלח. "הלך הקיץ" תיירים בים המלח. "הלך הקיץ" צילום: עמית שעל

 

כשנשאלה האם העונה נגמרה עבור תעשיית התיירות בישראל, אמרה גרזון כי "כל יום שעובר לא חוזר. מההיכרות שלי את השוק - גם אם המבצע ייגמר מחר אין ספק שנהיה בסוף העונה בירידה משמעותית לעומת השנה שעברה. מספיק שהולכים רבע או חצי עונה ואתה בבעיה. ברגע שהמצב נמשך יותר מכמה ימים ולא יודעים מתי זה ייגמר הלך הקיץ".

 

עם זאת, גרזון טוענת שייתכן כי בסוף המבצע כל מי שיושב עכשיו בממ"ד יצטייד בחבילת נופש וייסע לנתב"ג. לדבריה, "בדרך כלל האנשים שהיו בבית עם הילדים ירצו לצאת. מהניסיון שלי, אחרי תקופות כאלה מגיעות הרבה הזמנות. זה לא תמיד מחפה על הנזק".

 

אחת הדאגות נוגעת לקבוצות התיירים מחו"ל, שמגיעים בדרך כלל בסתיו. קבוצות ששוקלות לבטל הזמנות לסתיו הקרוב, נענות כיום בבקשה להמתין ואם המתיחות תימשך לבטל מאוחר יותר בלי לשלם דמי ביטול. בענף מדברים על כך שההתאוששות ממבצע עמוד ענן נמשכה חודשים לאחר סיומו, ואז היה מדובר במבצע בהיקף מצומצם הרבה יותר. כך, ניתן להניח כי ההתאוששות מצוק איתן תהיה ארוכה וכואבת יותר.

 

מרשות שדות התעופה הישראלית נמסר: "בעקבות הידיעה על הפסקת הטיסות של החברות האמריקאיות לישראל ייתכן וחברות נוספות יחליטו שלא להמריא ולנחות בארץ. ההחלטה של החברות האמריקאיות היא ל־24 שעות . אנו קוראים לציבור לבדוק את לוח הטיסות בנמל התעופה בן־גוריון ובחברות התעופה הנוגועות בדבר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x