מלחמה בעזה
בעקבות המבצע: האוצר פותח מחדש את תקציב 2015
עלות מבצע צוק איתן, שהיקפה עדיין לא ידוע, מאלצת את משרד האוצר לפתוח מחדש את הדיון במסגרת תקציב 2015 שנסגרה לפני כחודש. לפי סגן שר האוצר מיקי לוי, באוצר יעשו הכל כדי לא להעלות מסים ובוחנים קיצוץ רוחבי בתקציבי הממשלה
מסגרת תקציב המדינה, הכוללת את יעד הגירעון ואת שיעורי המס לשנת 2015, נפתחת מחדש וחוזרת לשולחן הדיונים במשרד האוצר בעקבות המבצע בדרום - כך אמר אתמול סגן שר האוצר מיקי לוי בשיחה עם "כלכליסט".
- משרד הביטחון בבקשה דחופה מארה"ב: 225 מיליון דולר עבור כיפת ברזל
- קבינט יוקר המחיה ידון ביום שני בהסדר להגברת התחרות בשוק המלט
- סוכם מתווה תשלום הפיצויים על נזקים עקיפים ממבצע צוק איתן
מבצע צוק איתן, שנמשך כבר שלושה שבועות, פוגע בהכנסות המדינה ממסים וצפוי להמשיך לפגוע בהן גם לאחר סיומו. האפשרות שהצמיחה השנתית תיפגע ושדרישות הביטחון כנראה יגדלו בעקבות המבצע, מעלה את הסיכוי שהמדינה תידרש להגדיל את הכנסותיה ממסים או לשנות את יעד הגירעון כדי להתמודד עם הפגיעה.
עלות המבצע הכוללת עדיין לא ידועה. היא מבוססת על מספר ימי המילואים; עלויות הדלק של הטנקים והנגמ"שים; שעות הטיסה של המטוסים והמזל"טים; ההוצאות הרבות הנוספות שיש לצה"ל סביב המבצע, לצד העלויות הישירות והעקיפות שגורמות נפילות הרקטות; וההאטה במשק בכל רחבי הארץ ובמיוחד באזור הדרום.
לשם השוואה, מבצע עופרת יצוקה שנמשך 22 יום עלה להערכת משרד הביטחון כ־3.8 מיליארד שקל, אך כפי הנראה ההוצאות על כל יום לחימה גבוהות יותר עכשיו משהיו ב־2008.
בהתחשב בכך שעוד לפני ההתלקחות בדרום משרד הביטחון התכוון לדרוש תוספת של 8 מיליארד שקל לתקציבו בשנה הבאה - סכום התוספת הכוללת שתוכנן לתקציב המדינה, שלמעשה לא היה משאיר כלום לשאר משרדי הממשלה - ככל הנראה לא יהיה מנוס משינוי מסגרת התקציב כעת.
יעד הגירעון היה אמור לעמוד ב־2015 על 2.5%, אך כבר בדיונים מוקדמים דובר על העלאתו בעקבות הכוונה לא להעלות מסים בשנה הבאה לרמה של 2.75%–3%. כעת ייתכן שיחליטו באוצר לעבור גם את הרף הזה.
לפני כחודש טענו באוצר כי מסגרת התקציב כבר התקבלה וכי שר האוצר יאיד לפיד היה אמור להציגה לראש הממשלה, אך חטיפת שלושת הנערים שיבשה את לוח הזמנים.
לדברי לוי, ככל שהדבר תלוי בו ובשר האוצר לא יהיו העלאות מסים. עוד הוא הוסיף כי אחת האפשרויות שייבחנו להתמודדות עם המצב היא קיצוץ רוחבי - קיצוץ גורף לכל משרדי הממשלה באחוז מסוים מתקציבם בלי הבחנה בין תקציב לתקציב.
קביעת מסגרת התקציב במשרד האוצר היא רק השלב הראשון בשרשרת האישורים שתקציב המדינה עובר עד לאישורו הסופי בכנסת.
בשלב הזה של השנה התקציב היה כבר אמור לעבור את אישורו של ראש הממשלה ולעלות לדיון בממשלה, שכן באוצר התכוונו להביאו לדיון בכנסת כבר בחודש ספטמבר. אך כעת נראה שלוח הזמנים ייאלץ להשתנות. החוק מחייב את הממשלה להביא את התקציב לשולחנה של הכנסת עד 60 יום לפני תחילת שנת התקציב, כלומר בסוף אוקטובר. עם זאת, נהוג להביאו לכנסת בשלב מוקדם יותר.