רשות החשמל פסלה תשלום חשבון חשמל לפי הצריכה
לאחר שהממשלה ביקשה לבחון מעבר לתמחור דיפרנציאלי, קובעת הרשות כי דווקא משפחות מעוטות יכולת ייפגעו מהמהלך שכן צריכת החשמל שלהן גבוהה
מליאת רשות החשמל קיבלה בשבוע האחרון החלטה סופית ולפיה המשק הישראלי לא יעבור לשיטה שתתמחר את תעריף החשמל באופן דיפרנציאלי, כלומר תמחור חשמל לפי הצריכה. ההחלטה התקבלה לאחר שבאוגוסט 2013 הממשלה הטילה על הרשות לבחון את הנושא ולקבוע אם ניתן להוזיל את החשמל ביחס להיקף הצריכה - כך שמשפחה שצורכת יותר חשמל תשלם עליו מעבר לממוצע, ואילו משפחה שצורכת מתחת לממוצע תשלם פחות. מנתוני חברת החשמל נכון לאמצע 2013 עולה שצריכת החשמל הממוצעת בארץ היתה כ־7,400 קילו־ואט שעה לשנה, שהם בממוצע כ־400 שקל לחודש (נכון ל־2013).
- בוטל הליך ביזיון ביהמ"ש נגד יו"ר רשות החשמל אורית פרקש-הכהן
- רשות החשמל: תעריף החשמל לא ישתנה עד סוף 2014, ב-2015 צפויה ירידה
- פשרה: רשות החשמל תקפיא אישורי הבנייה לתחנות כוח חדשות עד לדיון בביהמ"ש
הכוונה המקורית היתה להוזיל את החשמל עבור העשירונים התחתונים (1–3) ובמקביל לייקר אותו בשיעור דומה עבור העשירונים העליונים (8–10), זאת בהתבסס על הצריכה בפועל. המטרה השנייה היתה לצמצם את זיהום האוויר שמקורו בשריפת דלקים בתחנות הכוח. אולם מנתוני רשות החשמל, שאותם גיבו משרדי האנרגיה ואיכות הסביבה, החלת תעריף דיפרנציאלי לא רק שלא תוזיל את הצריכה הממוצעת במשק, אלא אף עלולה להפעיל את האפקט ההפוך ולהביא דווקא לעליית עלות המחיה בקרב העשירונים התחתונים.
ההסבר העיקרי לכך הוא כי מאחר שחשמל לא ניתן לאגור, משק בית שרוכש חשמל משתמש בו באופן מיידי. לפיכך, בחלק מחודשי השנה אין ברירה אלא לצרוך חשמל, ובכמויות גבוהות, וזאת בעיקר עבור הפעלת מכשירי חשמל בסיסיים כגון מקרר, תנור אפייה, מכונת כביסה או מזגן בקיץ ומחמם בחורף. עבור חלק מהמשפחות בעשירונים התחתונים, בוודאי במשפחות ברוכות ילדים, אין אפשרות להימנע מהפעלתם ובתדירות גבוהה ואינטנסיבית אחרת הבגדים לא יכובסו, הבית יהיה קר והאוכל לא יתבשל.
ברשות החשמל אומרים כי "המהלך יביא לסבסוד צולב בין אוכלוסיות שונות של צרכני החשמל, לפגיעה במשקי בית מעוטי הכנסה אך בעלי צריכת חשמל גבוהה, וליצירת מנגנון בקרה לא יעיל, בזבזני ושנוי במחלוקת מבחינה חברתית".