$
בארץ

מלחמה בעזה

עובדי הדרום לא מפחדים: שיעור הגעה של 82% במפעלים מתחילת המבצע

בזכות כיפת ברזל, המרחבים המוגנים ואולי גם חשש המעסיקים מפיצוי חסר עובדי הדרום ממשיכים להגיע למפעלים. על פי התעשיינים גודל הנזק העקיף למפעלים בכל הארץ עומד על 820 מיליון שקל מתחילת צוק איתן

מיקי פלד 16:5328.07.14
שיעור העובדים שהגיעו לעבודה במפעלי הדרום עמד בממוצע על לא פחות מ-82% במהלך ימי המבצע, כך עולה מנתוני התאחדות התעשיינים המעודכנים לאמש (א'). מדובר בשיעור יוצא דופן, בהשוואה לשיעורי ההגעה לעבודה שנרשמו במהלך מבצע עמוד ענן ועמדו על 70% בלבד, ובמיוחד כאשר רבים מהעובדים צריכים להישאר בבית עם הילדים או חוששים לצאת מחוץ למרחב המוגן.

 

שיעור ההגעה לעבודה הוא אחד ההישגים הגדולים של העורף במבצע צוק איתן, לא מעט בזכות כיפת ברזל, המרחבים המוגנים במפעלים השונים וגם בזכות תושבים שכבר מורגלים במצב זה.

 

מפעל רב בריח באשקלון מפעל רב בריח באשקלון צילום: אוראל כהן

 

אלא שיש עוד כמה סיבות שנמצאות ברקע: החשש של בעלי עסקים ממנגנון הפיצויים של המדינה מאלץ אותם לא פעם לנסות ולשכנע את העובדים להגיע לעבודה, כמו לדוגמה בעזרת הפיכת חלק מהמשרדים לגן ילדים. בקרב בעלי העסקים בדרום יש המתלוננים כי טרם קיבלו את הפיצוי על הנזק העקיף שנגרם במהלך מבצע עמוד ענן מסוף 2012 או שקיבלו פיצוי חלקי בלבד. אתמול (ב') חתם שר האוצר יאיר לפיד על התקנה המאפשרת את מתן הפיצוי על הנזק העקיף לבעלי העסקים על פי המתווה עליו סוכם עם התאחדות התעשיינים, שבדומה לעמוד ענן יוכלו לקבל פיצוי בשלושה מסלולים – לפי שכר, לפי הירידה בהכנסות או לפי ההוצאות.

 

הפיצוי על הנזק הישיר הוא לרוב קל יותר, שכן השמאים של מס רכוש מגיעים אל המפעל ואומדים את הנזק ומפצים בהתאם לגובה התיקון או רכישת מכשירים חדשים.

מבדיקת התאחדות התעשיינים עולה כי הנזק המצטבר למפעלי התעשייה בכל אזורי הארץ נכון לאתמול (א') מוערך בכ-820 מיליון שקל.

 

מפעלי הדרום בשטח הכולל את ישובי עוטף עזה ניזוקו ב-330 מיליון שקל. מסקר של ההתאחדות עולה כי ברווחים של מפעלים שעובדים 24 שעות ומפעלי מזון נרשמה ירידה ברווחים של כ-30% באזור הדרום ובין 7%-8% ביתר אזורי הארץ.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x