מלחמה בעזה
גורם בכיר בצה"ל: "סקירות המודיעין על איום המנהרות עברו גם לשרי ממשלה"
"בכל מקום זה הופיע. עובדה שראש הממשלה הנחה את ראש המועצה לביטחון לאומי הקודם להקים צוות שירכז את הנושא", אומר אותו גורם. לדבריו, החמאס ספג מכה כואבת בלחימה והיה מעונין לסיים את העימות, אך טרם נמצא המנגנון הצבאי לסיום המבצע
- 4 הרוגים ופצועים מנפילת פצמ"ר באשכול; שתי רקטות שוגרו לאזור הכרמל; 4 מחבלים חדרו ממנהרה לישראל - וחוסלו
- הבסיס להפסקת אש: כלכלת עזה וביטחון ישראל
- מנהרות הלחימה של עזה הפכו לענף יצוא של חמאס
לדבריו, סקירות המודיעין של צה"ל הכילו כבר לפני תקופה ארוכה התייחסות לאיום המנהרות שאף הוגדר על ידי גורמי המודיעין במסמכים רשמיים שהופצו בין היתר לשרים בממשלה, בהם חברי קבינט, כ"פרויקט הדגל של חמאס".
"בכל סקירה, בכל מקום זה הופיע. ועובדה שראש הממשלה הנחה את ראש המל"ל (המועצה לביטחון לאומי) הקודם שיקים צוות שירכז את הנושא". לדברי הגורם, צוותים מיוחדים בצה"ל הוקמו לטיפול בנושא, והמידע שהיה קיים בנושא והופץ ברזולוציה גבוהה מאוד.
הגורם הוסיף כי להערכתו חמאס מאוד היה רוצה לסיים את העימות וכי לא נמצא עדיין המנגנון המדיני שיאפשר את סיום המבצע. לדבריו, כבר לפני חודש וחצי-חודשיים הנחה הרמטכ"ל את צה"ל להיערך מבצעית לאירוע ברצועת עזה ומאז מבצע "שובו אחים" נערכו בצה"ל לאפשרות של החרפת האירועים. לדבריו, שני הצדדים, גם ישראל וגם חמאס, נגררו לאירוע במידה רבה, למרות שברקע היתה קיימת האפשרות כל הזמן של הידרדרות מתוך אירוע מקומי.
עוד לדברי הגורם הבכיר, חמאס ספג מכה כואבת בלחימה וכי מעבר ל-38 המנהרות שאותרו, כמות הרקטות שנמצאת כיום בידי חמאס היא כמחצית מהרקטות שהיו לו בתחילת המבצע.
הגורם העריך שקיים סיכוי סביר שבימים הקרובים תושג הסכמה על הפסקת אש הומניטרית במודל כזה או אחר ואמר כי זו האפשרות המועדפת גם על ישראל שלא תצטרך לסגת מיידית משטח הרצועה ותוכל להמשיך ולפעול נגד המנהרות.
לסיום ציין הגורם כי לישראל נשקפת סכנה גדולה יותר מצפון, מצד החיזבאללה שבידיו יכולות רקטיות חזקות, יחד עם זאת לדבריו כושר ההרתעה של ישראל נגד חיזבאללה איתן ולכן הסיכוי להתלקחות בזירה הזו נמוך.