$
מעסיקים

ההייטק הישראלי: השכר קפוא, מפטרים יותר ומגייסים פחות

לפי נתונים של חברת הייעוץ בתחום השכר צבירן, שמתבססים על 160 חברות המעסיקות כ-90 אלף עובדים, השכר במחצית הראשונה של השנה עלה ב-3.3% לעומת 3.7% אשתקד

מעין מנלה 12:4905.08.14

השכר כמעט ולא עולה, שיעור המפוטרים גדל ומגייסים פחות עובדים - זו תמונת המצב הלא ורודה של שוק ההייטק הישראלי במחצית הראשונה של 2014, כפי שעולה מנתונים של חברת צבירן, המספקת שירותי ייעוץ וסקרים לניהול שכר. במחצית הראשונה נהנו עובדי ההייטק מעדכון שכר ממוצע של 3.3%, לעומת 3.7% במחצית הראשונה של 2013 ובמחצית הראשונה של 2012. עליית השכר הממוצעת מתייחסת רק לחברות אשר ביצעו עדכוני שכר, 70% מכלל החברות שנסקרו.

בהתאם לנתונים אלו ולצפי החברות בנוגע לעדכוני השכר במחצית השנייה של השנה, מעריכים בצבירן כי רמות השכר בתעשיית ההייטק צפויות לעלות בשנת 2014 בשיעור ממוצע של כ-2.9%. לאור רמות האינפלציה החזויות לשנה שעומדות על 1.6%, מדובר בעידכון שכר ריאלי.

 

שיעור הגיוסים החדשים לצורך הגדלת מצבת העובדים, כלומר, העובדים שגוייסו כדי להרחיב את הפעילות ולא על מנת להחליף עובדים שעזבו היה 1.8% במחצית הראשונה של השנה, לעומת 2.8% במחצית הראשונה של 2013. מרבית העובדים גויסו לתחום הפיתוח וה-QA ובכלל זה מהנדסי תוכנה, מהנדסי בדיקות, מהנדסי חומרה, מנהלי פרויקטים, מהנדסי מכונות, מהנדסי מערכת ומהנדסי אלגוריתמים.

 

מרבית החברות דיווחו על קשיים בגיוס עובדים לתחום הנדסת תוכנה ובכלל זה מפתחי Web, מובייל, Linux ומפתחי וחוקרי אבטחת מידע. כמו כן, החברות התקשו לגייס מהנדסי מערכת, מהנדסי אלגוריתמים, מנהלי פרויקטים ומנהלי מוצר, כמו גם אנשי מכירות ואנשי כספים.

 

שיעור המפוטרים עלה במקצת במחצית הראשונה של 2014 ועמד על 2.9% לעומת 2.6% במחצית הראשונה אשתקד. למרות העלייה הקטנה בפיטורים, הייתה דווקא עלייה בשיעור העזיבה מרצון של עובדים וזו עמדה על 3.8% במחצית הראשונה לעומת 3.2% במחצית המקבילה אשתקד. "זה מפתיע מכיוון שבדרך כלל בזמנים קשים העובדים נדבקים לכיסא. יש את כל הסימנים לשנה פחות טובה להייטק הישראלי אבל יכול להיות שהעובדים מרגישים שהולך להיות שיפור", אומר גיל שלי, מנכ"ל צבירן.

גיל שלי גיל שלי

 

לעומת הנתונים האלו, בתחום גיוסי ההון תעשיית ההייטק הישראלי רשמה רבעון שיא ברבעון השני של 2014. במהלך הרבעון גייסו 175 חברות ישראליות 930 מיליון דולר, מה שהופך אותו לרבעון המוצלח ביותר מאז ימי הבועה בשנת 2000. מדובר בעלייה של למעלה מ-100% בקצב הגיוסים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

 

"יש הבדל אדיר בין התחום של הסטארטאפים לבין חברות ההייטק הוותיקות. לקרנות ההון סיכון הזרות יש הרבה מאוד כסף, הן מחפשות אפיקי השקעה, ואכן היה שיא בהשקעות בחברות סטארט-אפ בישראל. לעומת זאת, חברות ההייטק הוותיקות סובלות משנה קשה בדומה לכל ייצוא הישראלי", אומר שלי.

חברות הייטק בהרצליה פיתוח חברות הייטק בהרצליה פיתוח צילום: תומי הרפז

 

הסקר שעורכת החברה נערך בקרב 160 חברות הייטק המעסיקות יחד כ-92 אלף עובדים, שרובן חברות הייטק ותיקות ולא חברות סטארט-אפ, מה שאולי מסביר את הפער בנתונים.

 

"החוזק של השקל מאוד מכביד על החברות ואנחנו רואים את זה גם בהקטנת הגיוסים לצורך הגדלת מצבת העובדים וגם בעליות שכר נמוכות משחזו החברות עצמן", אומר שלי. לדבריו, אין משבר, אין פיטורים מאסיביים בתעשייה, אבל מאז המשבר ב-2008, ההייטק בישראל מתנהג כמו שאר הסקטורים. כלומר, אין בהייטק עליות שכר גדולות יותר מאשר בסקטורים האחרים בהם יש תחרות על עובדים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x