$
בארץ

בנט למפעלים דרום: "איננו קשורים לפיצויים, אך נעזור לכם להתמודד עם הבירוקרטיה"

ששר הכלכלה ובכירי משרדו סיירו בין השאר במפעל דורות שרשם ירידה של 30% בפעילותו בגלל "צוק איתן" וסובל מקשיים בשל חולשת הדולר

דוד רפאלי 18:1506.08.14

נציגי משרד הכלכלה בראשות השר נפתלי בנט, סיירו היום (ד') בעוטף עזה במטרה לשמוע ולסייע למצוקות המפעלים באזור. 

 

בקיבוץ דורות הם ביקרו  במפעל דורות, המייצר מגופים ומשווקם בכל העולם, תחת חברות תשתית כמו נטפים. מנכ"ל המפעל אריה טננבאום, דיווח על ירידה של 30% בפעילות, בשל ירידה בתפוקה הנובעת מכך שרוב עובדי המפעל הם משדרות, וכן בשל ספקים אשר חששו להביא סחורה לאזור המפעל.

 

"מטרת הסיור הייתה להקשיב יותר טוב לבעיות המיוחדות שהמפעלים בעוטף עזה מתמודדים איתם", אמר בנט ל"כלכליסט". "כתוצאה מהלחימה בעזה נוצרו שני קשיים – אחד זה הירידה במחזור, שזו הבעיה הקטנה, כי היא בסופו של דבר רק כסף. הבעיה העיקרית היא מול הלקוחות בעולם – לשמור על הלקוחות והמוניטין כאשר פתאום אי אפשר לספק את הסחורה – זו בעיה מאד גדולה".

 

בנט הודה כי מבחינת מתווה הפיצויים – מדובר בהחלטת ממשלה שאושרה בוועדת הכספים, ולמשרד הכלכלה אין הרבה כלים לסייע בנושא זה. "יש המון כלים אחרים של המשרד – בעיקר באמצעות מרכז ההשקעות והמדען הראשי – לתעדף את עוטף עזה. מעבר לכך אנחנו נהיה הנציגים שלהם ונעזור להם להתמודד עם הבירוקרטיה – אם זה מכס או כל תחום אחר", אמר השר.

 

 

שר הכלכלה נפתלי בנט במפעל דורות. משמאל מנכ"ל המשרד עמית לנג שר הכלכלה נפתלי בנט במפעל דורות. משמאל מנכ"ל המשרד עמית לנג צילום: אוראל כהן

 

בנוסף לנזקי המלחמה, מפעל דורות מתמודד עם קשיים בשל שערי הדולר. "אנחנו עומדים על צמיחה דולרית של 5%-10% בשנה, מה שאומר שמבחינה שקלית אנחנו דורכים במקום", אמר טננבאום.

 

"הדולר משקף את חוזקת המשק"

 

בקיבוץ סיפרו כי עסקי השום אף הם סובלים מהשער הנמוך, וכי למרות חדירה לשוק האמריקאי דרך רשת וול-מארט וזינוק של פי 3 במכירות – העסק מפסיד. בנט חלק מניסיונו האישי שמבחינת הדולר – שיחק לו מזל. החברה שייסד הוקמה ב-1999 ועד 2005 נהנתה מעליית שער הדולר.

 

"הדולר הוא באמת אתגר רציני לתעשיינים", אמר עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה. "להוסיף לזה את הנזקים שנבעו מהלחימה בעזה – ואתה מקבל שילוב מאד מאתגר למפעלים באזור פה. מבחינת שער הדולר למשרד הכלכלה אין הרבה כלים לטפל בזה, וההתרשמות האישית שלי שהדולר נמצא כעת במקום בו הוא אמור להיות שמשקף את חוזקת המשק".

 

מפעל דורות, שנרכש על ידי שרי אריסון לפני כ-6 שנים, מתמחה במגופים (מתקנים לוויסות מים בצינורות), ונמצא באזור ה-high end של השוק. החברה נהנתה מתוכנית השקעה במו"פ של המדען הראשי והיא מבקשת להאריך את תוקף ההטבות שניתנו על פיה.

 

"אלה צרות של עשירים", אמר לנג, "הם כבר עושים מו"פ, הם התחילו עם זה, בזכות התוכנית של המדען הראשי – וזהו. עכשיו כשהם ראו כמה זה עוזר הם כבר לא יפסיקו. אולי יש מקום למתוח את ההטבות של התוכנית, בטח לעוטף עזה".

 

לאחר ששמע בנט כי קיימים עיכובים לאישור תוכניות במרכז ההשקעות, הורה למנכ"ל לפעול לתקן את המצב, וכן להכין רשימה של כלל המפעלים הרלוונטיים באזור עוטף עזה.

 

מקיבוץ דורות המשיכו לנג ושאר בכירי המשרד ללא בנט למפעל פלסטו-שק בשדרות, המייצר שקים. מנכ"ל המפעל גבי נגב, סיפר כי גם בלי קשר ללחימה בעזה המפעל מתמודד עם אתגרים לא פשוטים – אבל מהמכה של הלחימה לא ברור אם יצליח להתאושש. המפעל מתמודד עם תחרות קשה בעיקר מייבוא מטורקיה. "בעוד שארדואן יצר חזית איתנה של להחרים את ישראל, ישראל לא ייצרה חזית נגדית – והשוק פה ממשיך לרכוש תוצרת של אריזות מטורקיה", אמר נגב.

 

במפעל התלוננו כי מאז כניסתו של נחום איצקוביץ' לתפקיד מנהל מרכז ההשקעות, הם הופלו בצורה קשה ולא ניתן להם כל סיוע. זאת, לטענתם, בשל עמדת המשרד שאריזה   אינה חלק מהמוצר ולכן אינה זכאית לסיוע. "יש לי חברת בת באנגליה, שאפילו לה יותר משתלם לרכוש מחברות מתחרות באנגליה ובאיטליה. זה מצב שמראה כמה מדינת ישראל לא תומכת מספיק בתעשייה המקומית שלה", אמר מנהל המפעל.

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה כי מנכ"ל המשרד, עמית לנג, יבדוק את הטענות שהועלו. 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x