מלחמה בעזה
פרדוקס הפיצויים חוזר: ימומן פינוי רק עד 7 ק"מ
המדינה תממן פינוי לשהייה חלופית לתושבי עוטף עזה בכ־10 מיליון שקל. ישובים שמרוחקים יותר מ־7 ק"מ מרצועת עזה אינם זכאים לכל הטבה
פינוי משפחות שירצו בכך מיישובי עוטף עזה לשהייה חלופית באזורים שקטים יותר יעלה למשרד האוצר יותר מ־10 מיליון שקל, לפי הערכות. שרי הממשלה קיבלו החלטה לממן את הפינוי לישובים שבמרחק של עד 7 ק"מ בלבד בשבת בערב, כחודש וחצי לאחר תחילת מבצע צוק איתן. את התשלום הראשון, עבור חודש יולי, כבר העביר האוצר לקיבוצי הצפון ישירות. מדובר במיליוני שקלים, אך גם באוצר וגם במשרד הביטחון מסרבים לנקוב בסכום, כפי הנראה כחלק מהמאבק על תקציב הביטחון.
- קו ה-40 ק"מ: מי משרטט מחדש את טווח הזכאות לפיצוי
- בלי מתווכים - סיוע בחינם לעסקים קטנים בדרום בתביעות פיצויים
- צוק איתן: תתאפשר הגשת שתי תביעות לפיצויים - אחת לכל חודש
בתחילת השבוע החל הגל השני של עזיבת יישובי עוטף עזה, אם כי לאורך כל התקופה טפטפו תושבי הדרום הביתה ובחזרה לשקט היחסי שבמרכז ובצפון. על פי החלטת רח"ל — רשות חירום לאומית — התושבים ישוכנו באכסניות של אגודת אכסניות הנוער בישראל, והעדיפות ניתנת בשלב זה לתושבי ה־4 ק"מ הסמוכים לרצועה, ולאחר מכן לתושבי טווח ה־4–7 ק"מ.
משפחות בודדות מתעניינות ביוזמת הפינוי הממשלתית
גורמים ברח"ל מעריכים שעלויות האירוח יעברו בקלות את ה־10 מיליון שקל, אם כי הן תלויות בהמשך המבצע וברצון התושבים לעזוב. המימון יגיע ישירות מקופת האוצר, ואף כי טרם שויכו לסעיף כלשהו, לפי הערכות הוא יילקח מסעיף העורף.
טווח ה־7 ק"מ מרצועת עזה רלבנטי לארבע מועצות אזוריות: אשכול, שדות נגב, חוף אשקלון ושער הנגב. הן משתרעות על שטחים שמעבר ל־7 ק"מ, וכך חלק מהיישובים במועצות זוכים ל"הטבות עוטף עזה", ואחרים שמרוחקים במאות מטרים בלבד אינם זכאים לדבר. "כל משפחה באזור זה שנמצאת במצוקה צריכה שהממשלה תעזור לה, אם בשיכון במקום מרוחק ואם במיגון. זו לא דרך לחיות", אומרת בכירה באחת מרשויות האזור.
למועצה אזורית חוף אשקלון יש חמישה יישובים בטווח ה־7 ק"מ, אבל ברח"ל מעריכים שהביקוש לפינוי לא יהיה גדול. גם במועצה אזורית שדות נגב רוב התושבים בחרו לא להתפנות. "הצענו זאת ליישובים, אבל משפחות מעטות גילו עניין", אומרים ברח"ל.
מרח"ל הסבירו ל"כלכליסט" כי "עיקר המפונים הם מנתיב העשרה, נחל עוז וחבל אשכול. אגודת אכסניות הנוער נענתה לקריאה שלנו, גם על חשבון אנשים שהזמינו חדרים אצלם, כי הם שמו בעדיפות לאומית את תושבי עוטף עזה. במקביל אנחנו פועלים לחזק את יישובי העוטף דרך מיגוניות נוספות, רבש"צים וחמ"לים".
מושב במרחק 7.2 ק"מ מהרצועה לא זכאי לפינוי
גם באפשרות הפינוי, כמו בפיצויים ובמיגון, קבעה הממשלה קו כמעט שרירותי שמכליל ומחריג יישובים בעלי מאפיינים דומים. כך למשל, מושב מבקיעים שמרוחק 7.2 ק"מ מרצועת עזה, לא זכאי לאירוח באכסניות או בקיבוצים, לפחות לא על חשבון המדינה.
באותו אופן בדיוק הוא לא זכאי למסלול הפיצויים האדום — המפצה על פי הנזק שנגרם בשטח ולא לפי המסלולים המובנים — כמו יישובי עוטף עזה. מה שהופך את המצב לבעייתי במיוחד הוא ש"המושב מאכלס כ־20 ניצולי שואה ו־34 משפחות שפונו מגוש קטיף, שחלקן עוד מתגוררות במגורים הזמניים שניתנו להן. כל זאת אף שזמן ההתרעה שלהם זהה לשאר יישובי העוטף — 15 שניות", אומר משה בן ישי, יו"ר ועד המושב.
בן ישי הוסיף כי "ביקשנו שיחריגו אותנו ויתייחסו אלינו כאל יישוב בטווח ה־7 ק"מ, אך במשרד הביטחון אמרו שמדובר בהחלטת ממשלה, ובמשרד ראש הממשלה הפנו אותנו לקריטריונים היבשים. פניתי שוב בשבוע שעבר, אך טרם קיבלתי תשובה". במשרד ראש הממשלה סירבו להגיב לדברים.