"מנכ"ל משרד התקשורת לא מבין את תפקידו"
הדרך להבראת הדואר עוד ארוכה, אך מנכ"ל משרד התקשורת ומנכ"ל הדואר מאמינים כי זה הזמן להחליף מכתבים לגבי אחריותם למצב העגום
הסכמות על תוכנית הבראה בין הדואר ומשרד האוצר לוועד העובדים ולהסתדרות עדיין אין, וגם הדיונים על יישום המלצות ועדת רייך בנוגע לשינוי הרגולציה על הדואר טרם החלו, אך הגורמים שאמורים למנוע את קריסת הדואר ממשיכים להתקוטט במרץ. חלופות המכתבים הנשלחים בחודשים האחרונים בין הרגולטורים השונים המפקחים על הדואר ובינם לבין החברה היו בוודאי מסייעים למצבה הכלכלי הרעוע של דואר ישראל, אם רק לא היו נשלחים באמצעות המייל.
- מבוי סתום במו"מ ליישום תוכנית ההבראה בדואר ישראל
- רשות שדות התעופה קנסה את דואר ישראל ב-300 אלף שקל
- מכתבים שלא נשלחו וחבילות שננעלו במטה הדואר בת"א
כעת אלו מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר מול מנכ"ל הדואר חיים אלמוזנינו וסגנו הרצל בר־מג. אתמול העביר ברגר מכתב תקיף לאלמוזנינו ובר־מג ובו הוא תקף אותם על התלונות הרבות שמגיעות אליו לגבי השירות שמספק הדואר, ועל היעדר תוכנית עבודה של הנהלת החברה לשינוי במבנה הפעילות שלה.
המכתב נשלח בתגובה לפנייה מצד בר־מג ואלמוזנינו, ובו הם הביעו דאגה כי ברגר אינו מבין את תפקידו כרגולטור על הדואר ומתנער מאחריותו למצב החברה. בדואר התבססו על אמירה של ברגר בישיבת דירקטוריון הדואר, שאמר כי "אני יכול להיות חרד לחברה ולרצות שהיא תהיה כמובן במצב הכי טוב, אבל זו האחריות של הדירקטוריון, לא שלי".
במכתב ששלחה לברגר הנהלת הדואר קבל בר־מג שחוק הדואר מעניק לרשותו של משרד התקשורת ארגז כלים מצויד היטב לצורך הבטחת יציבותה של חברת הדואר, בין השאר להרשות לדואר לספק שירותים נוספים על אלה הנקובים בחוק ולדחות את פתיחת השוק לתחרות.
ברגר, כאמור, הגיב בתקיפות לדברים: "אינני מבין כיצד הנהלת הדואר שאתה עומד בראשה לא טרחה בשנה האחרונה, ובפרט בארבעת החודשים האחרונים מאז פרסום דו"ח ועדת רייך, להכין ולהציג תוכנית כאמור לעיל", כותב ברגר לאלמוזנינו. "בכל הכבוד, תפקיד הרגולטור הנו לפקח על החברה ולוודא שהתנהלותה מתבצעת בצורה תקינה, ולא רק כפי שמשתמע ממכתבך, להעניק רשת ביטחון - ללא תנאי ובכל מצב - להתנהלות כושלת של הנהלת החברה".
ההתכתבות בין ברגר לאלמוזנינו מבטאת את המעגל שבו לכודים הגורמים המעורבים במשבר בדואר. ארדן וברגר מבטאים אי־אמון ביחס לתפקוד הנהלת הדואר ומאשימים אותם בשירות הלקוי שנותנת החברה. השניים לא רואים בהנהלה הנוכחית שותפה לשיקום החברה.
ברשות החברות טוענים כי ברגר וארדן עסוקים במאבקים פרסונליים ופוליטיים במקום לקדם את הנושאים שבסמכותם. כדי למנוע את הדחת המנכ"ל מסרבים ברשות החברות לאשר לארדן למנות נציגים לדירקטוריון. הנושא החשוב ביותר הוא כנראה תוכנית ההבראה בדואר.
הצדדים, כך נדמה, הגיעו להסכמות על מרבית הסעיפים המשמעותיים, ומסתמן כי ההסכם הסופי יכלול הפחתה של כ־1,000 משרות בדואר, מתוכן 600–700 משרות של עובדים קבועים שייצאו לפרישה מוקדמת.
אולם עדיין נותרה שאלה אחת מרכזית פתוחה, והיא מעמדם של עובדים שמועסקים בחברה יותר מחמש שנים אך עדיין לא קיבלו פורמלית קביעות. בוועד ובהסתדרות דורשים להתייחס אליהם כאל עובדים קבועים, ובחברה רוצים שאלו ייחשבו כארעיים.
התייקרות הבולים
במקביל ב-1 בספטמבר אמור שר התקשורת לחתום על הארכת הוראת השעה להעלאת מחיר בול. ארדן עדיין לא אישר כי יחתום על הארכת הוראת השעה ואם לא יעשה זאת יירד מחיר הבול מ-2 שקל ל-1.7 שקל כפי שהיה עד לפני שנתיים.
עבור הדואר תהיה זו מכה כלכלית נוספת שתגרום לאובדן הכנסות של עשרות מיליוני שקלים. ממשרד התקשורת נמסר כי "צריך לשקול אם יש היגיון לחתום על הוראת השעה כשעדיין לא ברור שיש לחברה תוכנית הבראה שהיא חתומה עליה. אם השירות לאזרח גרוע ואין הסכם הבראה - לא בטוח שצריך לגלגל את מחיר חוסר היעילות על הציבור".