$
בארץ

יו"ר האגודה להקמת הבנק החברתי מאוכזב מלפיד: "התלהב, אך קיבל רגליים קרות"

אגודת אופק הציגה את הדו"חות הכספיים של 2013 באסיפת בעלי המניות הראשונה; דורון שורר, יו"ר האגודה סימן את המכשולים שעומדים בדרכה: "המערכת הבנקאית לא בוחלת בשום אמצעים כדי לסרס את הרעיון שלנו; אנחנו מקבלים כתף קרה מאוד משר האוצר"

תומר ורון 10:4307.09.14

"המערכת הבנקאית לא בוחלת בשום אמצעים כדי לעכב את הרעיון שלנו או לסרס אותו לחלוטין", כך אמר דורון שורר, יו"ר אגודת אופק, הפועלת להקמת בנק חברתי בישראל  באסיפת בעלי המניות השנתית הראשונה שלה שהתקיימה ביום רביעי האחרון. בנוכחות של כ-300 חברים ביקשה האגודה לאשר את הדו"חות הכספיים לשנת 2013 ואת התקציב המתוכנן לשנת 2014-2015. כמו כן, אופק הציגו למשתתפי האסיפה את המועמדים לוועד המנהל (הדירקטוריון) של האגודה שיורחב מ-4 חברים כיום ל-9 חברים וההצבעה לכך תתבצע באינטרנט בימים הקרובים.

שורר המשיך ותקף את המערכת הבנקאית וען כי זו מערימה מכשולים על האגודה בהליך הקמת הבנק: "הסביבה הבנקאית מפיצה שמועות זדוניות, משתמשת במשרדי יח"צ, בלוביסטים וטוקבקסיטים שמשמיצים את אופק ואותי באופן אישי בכל הזדמנות ובכל כתבה שעולה. הם כמובן גם יודעים לשלוף איומי שווא על כך שאנחנו נפגע ביציבות הבנקאית. הם משקיעים משאבים עצומים ולנו את היכולת להתמודד איתם".

 

שורר הביע אכזבה גם משר האוצר, יאיר לפיד, שלדבריו הבטיח לקדם את הרעיון: "שר האוצר קיבל רגליים קרות", אמר שורר. "כנראה ששיחות הרקע שעשו לו שולחי ההון שלטון עשו את שלהם. אני קורא לו לא לשכוח את מה שהבטיח לפני הבחירות ושיחזור לקדם באגרסיביות פתיחה של בנק קואופרטיבי, אם זה אנחנו ואם אחרים". גורמים נוספים באופק ציינו את פגישתם עם לפיד לפני מספר חודשים, פגישה ממנה יצאו עם תחושה כי משרד האוצר תומך נלהב ברעיון זה. "אני לא יודע אם זה בגלל הקשיים בגיבוש התקציב או סיבה אחרת, אבל אנחנו מקבלים כתף קרה מאוד מלפיד", ציין אחד מהם.

 

שורר על לפיד: "כנראה ששיחות הרקע שעשו לו שולחי ההון שלטון עשו את שלהם" שורר על לפיד: "כנראה ששיחות הרקע שעשו לו שולחי ההון שלטון עשו את שלהם"

 

מהנתונים שפרסמה אופק עולה כי את שנת 2013 סיימה האגודה עם 853 חברים וכיום היא מונה למעלה מ-2,500 חברים. על פי הערכות שהציגה האגודה באסיפה היא מתכננת להגיע עד סוף 2014 ל-5,000 וזאת למרות כי חודשים יולי אוגוסט היו חודשים חלשים בקצב גיוס החברים וזאת בגלל מבצע "צוק איתן". באגודה העריכו כי עד סוף 2015 יגיע מספר החברים ל-15 אלף חברים. האגודה נשאלה על ידי מספר חברים באסיפה האם מדובר במספר ריאלי שכן מדובר בגידול חד ובאגודה ענו שמדובר "בהערכות שמרניות".

 

התקציב החודשי הממוצע של אופק לשנת 2014 עומד על 330 אלף שקל כאשר באגודה מבהירים כי סעיפי התקציב יכולים להשתנות מעט בהתאם לקצב הצטרפות החברים. הסכום החודשי מתחלק לשלוש מטות, כאשר את הסכום הגדול ביותר – 170 אלף - מקבל מטה הגיוס הכולל מוקדנים, עלויות של אתר אינטרט, פרסום, יח"צ חוגי בית והנפקת מניות. כך עולה למשל שאופק משלמת כ-11 אלף שקל לחברות כרטיסי האשראי על רכישת מניות של חברי האגודה בכרטיסי אשראי. מטה נוסף הוא מטה התפעול שתקציבו החודשי הוא 51 אלף הכולל דמי שכירות (15 אלף שקל) הנהלת חשבונות, ביקורת וביטוחים. המטה האחרון הוא מטה ההקמה שתקציבו עומד על 110 אלף שקל לחודש והוא כולל עלויות בגין ייעוץ משפטי, ניהול תחום הרגלוציה וניהול קשרי חוץ. אגב, את הכספים שלה מנהלת האגודה בינתיים בשני הבנקים הגדולים, לאומי ופעולים.

 

דו"חות האגודה שפרסמה אופק הם דו"חות המסכמים את שנת 2013 והם כוללים בינתיים רק כ-13 עמודים והם מבוקרים על ידי משרד סומך-חייקין בעלות כוללת של 5,000 שקל לשנה. מבט אל הדו"חות מגלה אופק מחזיקה הון עצמי של 1.1 מיליון שקל וזה לאחר הוצאות מצטברות של 620 אלף שקל. הדו"חות כאמור אינם משקפים את מצב החברה היום שכן מאז פרסומם שילשה האגודה את מספר חבריה - דבר שישפיע מהותית על סעיפי הדו"ח – הן בצד ההכנסות והן בהוצאות.

 

במהלך האסיפה סיפר הדי בן סירא, מחליפה של אירה פרידמן שהתפטרה לאחר חילוקי דעות עם שורר, כי אופק במגעים עם קרנות שונות להלוואה בתנאים מיוחדים שתחזק את ההון העצמי של אופק, אך מבדיקת "כלכליסט" עולה כי המגעים אינם נמצאים בשלבים מתקדמים.

 

יושב ראש האגודה, דורון שורר, מקבל מאז תחילת 2014 שכר ברוטו העומד על 20 אלף שקל כאשר סכום זה כולל משכורת לעוזרו האישי. היועצת המשפטית של האגודה, צפי הדר ריכטר, מקבלת גם היא שכר מאז תחילת השנה ושכרה הוא 20 אלף שקל ברוטו. קלייב לסם, מנהל הקשרים הבינלאומיים של הארגון משתכר ב-10,000 שקל עבור משרה חלקית וגם שני חברי הנהלה נוספים מקבלים כ-10,000 שקל עבור משרה מלאה. על פי דו"חות האגודה, נכון לסוף 2013, מועסקים באגודה 14 עובדים בשכר ו-96 מתנדבים.

 

בסופה של הישיבה הוצגה בפני בעלי המניות שמותיהם של 15 המועמדים לוועד המנהל שאותם יבחרו כאמור בעלי המניות בהצבעה אינטרנטית חסויה. בין המועמדים נמצאים אופירה אליאב, שהייתה סגניתו של שורר כאשר זה כיהן כממונה על השוק ההון והביטוח, מירי בן יהושע, שהייתה בעבר משנה למנכ"ל בנק אגוד וכן מועמדים נוספים בעלי ניסיון עסקי, מחשובי או קאופרטיבי. חברי האגודה רשאים להצביע עד ה-10 בספטמבר וזמן קצת לאחר מכן יוודעו התוצאות.

 

הדעות של חברי האגודה לאחר האסיפה הראשונה היו חלוקות. מצד אחד היו לא מעט בעלי מניות שאמרו בשיחות עם כלכליסט כי האסיפה התנהלה כראוי וציינו לטובה את תהליך ההצבעה. מצד שני נשמעו גם קולות של בעלי מניות מאוכזבים שטוענים כי ההצבעה נעשתה למראית עין ולחברים אין באמת יכולת להשפיע ולשנות את התקציב. כמו השמיעו חברים טענות על כך שהתוכנית העסקית טרם הוצגה להם אך באופק אומרים כי אם קבלת האישור הרשמי מבנק ישראל ובו יוודע המספרים הסופיים - הם יציגו את התוכנית.

 

"המסמך של המפקח על הבנקים מלא בעזים"

 

בחודש יוני האחרון פרסם בנק ישראל את טיוטת הרישיון המפרטת את התנאים להקמת אגודות אשראי. "בנק ישראל פרסם את הצ׳רטר אחרי לחץ אלים מצדנו וגם זה באיחור של חצי שנה", הוסיף שורר. "ללא הלחץ שלנו זה עדיין היה יושב על שולחן הנגידה".

 

שורר יצא נגד סעיפי המסמך שחיבר המפקח על הבנקים, דודו זקן. "כצפוי המסמך מלא עזים שמקשות עלינו לקדם את הרעיון. הצ'רטר היא דוגמא נהדרת איך המערכת השמרנית מתמודדת עם הרעיון באמצעות ביורוקרטיה מוגזמת". התנאי המרכזי שנקבע במסמך הרישיון קובע כי ההון התחלתי להקמתו של הבנק יעמוד על 75 מיליון שקל: "הרף לפתיחת אגודות אשראי הוא גבוה מאוד ביחס לעולם. הרישיון הזה לא מתייחס רק לאופק אלא לרעיון עצמו וחבל שאין כאן שום הדרגתיות ואין שלבים". באופק מאמינים ועל מדברים על כך בגלוי שהמפקח על הבנקים, דודו זקן, יגמיש את דרישותיו ויסכים בצ'רטר הסופי שיפרסם להחיל את עקרון ההדרגתיות שאומר למעשה כי דרישות ההון יגדלו ככל שמספר החברים יגדל.

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x