המבחן של 2016
הזרע להסדר חוב שלישי של סקיילקס נטמן
ביום יישום הסדר החוב של סקיילקס תחליף החברה של אילן בן־דב לשעבר חוב אג"ח של 782 מיליון שקל בחוב אג"ח של 220 מיליון שקל. האם החברה תוכל לנשום לרווחה ולצאת לדרך חדשה? כן, אבל רק לשנה. המשוכה שמציבה לעצמה סקיילקס בעקרונות ההסדר החדשים היא שנת 2016. עד 2016 היא לא צריכה לפרוע חוב כלל. גרייס מבעלי האג"ח, אם תרצו. במהלך 2016 היא תצטרך לפרוע חוב של 10 מיליון שקל, וכך ב־2017 ו־2018.
- סקיילקס פרסמה את העקרונות להסדר החוב החדש
- סקיילקס: מכירות מכשירי הסלולר צללו ברבעון ב-36% ל-200 מיליון שקל
- דירקטוריון סקיילקס מתחדש בעוזר לשעבר של דני נוה
סקיילקס תוכל לשרת את החוב רק אם תבלום את ההידרדרות ברווחיות שלה, שנגלתה בדו"חות הרבעון השני, ותחזור לפסים של צמיחה רווחיות יציבה. ברבעון השני של 2013 רשמה סקיילקס EBITDA של 9.3%, שנשחק במקבילו ב־2014 ל־8.5%. זאת למרות הערכות של גופים כמו ארנסט אנד יאנג כי השינוי בחוזה מול סמסונג יוביל לשיפור ברווחיות. צמיחה לא היתה בדו"ח הזה, שהצביע על צניחה של 36% במכירות ל־200 מיליון שקל.
כל עוד עסקי סקיילקס הם יבוא מכשירי סמסונג על פי תנאי סמסונג, המפתח לשרידות החברה וליכולת ההחזר שלה החל מ־2016 נמצא אצל מנהלי סמסונג בקוריאה, ולא אצל מנהלי סקיילקס מפתח תקווה. מחזיקי האג"ח הקיימים מהמרים באמצעות האג"ח החדשות על היכולת של אנשי סקיילקס לשקם את מערכת היחסים החבוטה מול סמסונג.
רמז ליכולת ההחזר של סקיילקס מצוי בדו"ח תזרים המזומנים החזוי, שהוגש לבורסה כחלק מאישור ערבות של חברת לפידות לחוב חדש, שיתמוך בהזמנות מכשירי סמסונג.
הדו"ח פירט כמה מזומנים צופה סקיילקס כי תייצר מפעילותה בלבד. סכום זה עמד בינואר־יוני 2016 על 4 מיליון שקל — אפילו לא חצי מההחזר השנתי שבו תצטרך לעמוד.
סקיילקס מתנהלת בשוק סוער ותוך תלות מוחלטת בשותפה שמערכת היחסים עמה רעועה. כל טלטול נוסף בספינה מסכן את יכולת ההחזר שלה ב־2016. ובכל הנוגע לסקיילקס והסדרי חוב, בסרט הזה כבר היינו. פעמיים.