הרפורמה בלשכת עורכי הדין: ועדי המחוזות יבוטלו, דמי החבר יופחתו בחוק
המועצה הארצית תיקטן מ-48 חברים ל-23 חברים. דמי החבר יהיו כפופים לפיקוח ולאישור של שרת המשפטים. מבנה הבחינה ללשכה ישתנה בדגש על הבנה מהותית ולא שינון תקנות
הקרבות הפנימיים בתוך לשכת עורכי הדין עומדים לגבות מחיר כבד מעסקניה: שרת המשפטים ציפי לבני הציגה הבוקר טיוטת תזכיר חוק שגיבשה לרפורמה במבנה לשכת עורכי הדין, כשבראשו ביטול מחוזות הלשכה במתכונתם הקיימת, ביטול הועד המרכזי והפחתה של דמי החבר שמשלמים עורכי הדין.
- היד שבוחשת בלשכת עורכי הדין
- הסכם קיבוצי ראשון בלשכת עוה"ד: שכר השכירים יעלה ותנאי האמהות ישופרו
- "שנאת החינם תפרק את לשכת עורכי הדין"
הרפורמה של משרד המשפטים מתבססת על המלצותיה של ועדת פרוקצ'יה, אותה מינה שר המשפטים הקודם יעקב נאמן רגע לפני סיום כהונתו. הועדה בראשות השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה מונתה עקב קרבות ומאבקים חריפים בלשכה, בעיקר בין מחוזות הלשכה לראש הלשכה, עו"ד דורון ברזילי, מצב שספג ביקורת נוקבת גם מבתי המשפט והוביל לשיתוקה של הלשכה.
ועדת פרוקציה המליצה בעקבות זאת לערוך רפורמה מקיפה בלשכה וכן המליצה בצעד נדיר לערוך בדחיפות בחירות בלשכה ולקצר את הקדנציה הנוכחית בשנה. הבחירות הללו היו אמורות לפי ההמלצות להיערך ביוני 2014, אך בפועל זה לא קרה מפני שרק כעת מוצג תזכיר החקיקה על בסיסו ניתן לבצע את הרפורמה.
לפי התזכיר שמוצע כעת ע"י משרד המשפטים המועצה הארצית של הלשכה שמונה כיום 48 חברים תצומצם ל-23 חברים בלבד, כשבראשה יעמוד ראש הלשכה. במקביל הועד המרכזי של הלשכה, בראשו עומד כיום ראש הלשכה יבוטל, כך שרק אורגן אחד יעמוד בראש לשכת עורכי הדין. ראש הלשכה ישמש יו"ר המועצה ותהיה לו הסמכות לכנס אותה, לקבוע את סדר יומה ואף תינתן לו זכות הכרעה שעה שהקולות בהצבעה שקולים. שינוי זה אמור לפתור את המצב הנוכחי בו במשך תקופה ארוכה הועד המרכזי שותק מפעילות מפני שלראש הלשכה לא היה בו רוב, וגם במועצה הארצית היה רוב ליריביו של ראש הלשכה.
בנוסף הרפורמה מאמצת גם חלק מהמלצותיה של ועדת גרסטל, בראשות השופטת הילה גרסטל, שהוגשו כבר לפני שנתיים וחצי ועסקו במתמחים ובבחינות הלשכה. לפי התזכיר של השרה לבני, ימונה שופט בדימוס כנציב הפיקוח על ההתמחות ע"י שר המשפטים ויערכו שינויים במבנה בחינת ההסמכה, שכיום מבוססת על שינון בלבד ונטען כי אינה בודקת יכולת אמיתית לעיסוק במקצוע. לפי ההצעה, הבחינה תשלב בין חשיבה משפטית, הבנת החומר וידע ולא תהיה מבחן טכני בלבד, ולכן תורחב הבחינה לתחום הדין המהותי ותכלול התמודדות עם תיקים ושימוש מושכל בפסיקה.
במשך שנים נקלעה לשכת עורכי הדין לקרבות מתמשכים בין ראש הלשכה לבין מי שעומד בראש מחוז תל אביב והמרכז שהוא המחוז הגדול ביותר. הדבר הוביל לכך שמחוז תל אביב הפך למעין "מתחרה" בועד המרכזי וארגן פעילויות, כנסים והשתלמויות מטעם עצמו ובמנותק מהועד המרכזי. כעת מציעה הרפורמה לבטל את הועדים המחוזיים במתכונתם הנוכחית, לבטל את המועצות המחוזיות, וכן לפצל את מחוז תל אביב והמרכז לשני מחוזות – תל אביב ומרכז בנפרד - באופן שתואם את פריסת בתי המשפט המחוזיים.
כבר בדו"ח שפרסם מבקר המדינה בשנת 1999 על לשכת עורכי הדין הוא מתח ביקורת על העדר השקיפות בתקציבים ובתרומות של המתמודדים לראשות הלשכה והעיר כי דמי החבר שמשלמים עורכי הדין גבוהים מדי. כעת, 15 שנים לאחר אותו דו"ח, מציע התזכיר לחייב שקיפות בתרומות של המועמדים לראשות הלשכה ופרסום פומבי של התרומות והתורמים המשמעותיים.
לגבי דמי החבר מוצע בתזכיר כי גובה דמי החבר יהיו כפופים לפיקוח ואישור של שר המשפטים, וכן מוצע שכל פעילויות הפנאי והנופש לא יוכלו להיות ממומנות מתוך דמי החבר. באמצעות צעד דרמטי זה צפויים דמי החבר לקטון משמעותית. הלשכה תורשה להמשיך לקיים פעילויות תרבות ופנאי אך זאת במימון המשתתפים בהן בלבד.
גם מבנה הבחינה ללשכה ישתנה בדגש על הבנה מהותית ולא שינון תקנות. תוקם ועדת בחינות בהרכב חדש שיכלול 3 שופטים, ארבעה עורכי דין (2 מהמגזר הציבורי, 2 מהפרטי), ושני אנשי אקדמיה. הוועדה תמונה בידי שרת המשפטים.
ומה אומרים בלשכת עורכי הדין על המהפכה? כצפוי, כל אחד מהמחנות היריבים מנסה לקחת לעצמו את הקרדיט על קידומה של הרפורמה שמוגדרת על ידם כ"אמיצה", ומאשים את הצד השני בפגיעה בתפקוד הלשכה.
כך בהודעה שפרסם יו"ר ועד מחוז תל אביב, עו"ד אפי נוה, הוא כתב כי המחוז הוביל את המאבק בהצפת המקצוע, ושהוא שמח שהשרה קיבלה את עמדתם. לפי התגובה "שינוי חוק לשכת עורכי הדין הינו כרטיס אדום ליו"ר הלשכה הנוכחי, וביקורת על תפקודו בשנים האחרונות ועל התדרדרות לשכת עורכי הדין". מנגד, בתגובה שפרסם ראש הלשכה, עו"ד דורון ברזילי, הוא אומר כי מזה 3 שנים הוא נאבק בכל האמצעים על הצורך לשנות חוק לשכת עורכי הדין, וטוען כי המבנה הנוכחי של הלשכה "יצר מצב שבו אינטרסים זרים ולא עניינים פגעו בתפקודה המלא של לשכת עורכי הדין ובאחידות של מאבקיה והחלטותיה, עד כדי מצב של פגיעה במשילות הלשכה והעומד בראשה".
יצויין כי ברזילי אכן המליץ בפני ועדת גרסטל לצמצם את הכוח והתקציבים של המחוזות, לאחר שהוא נקלע לשיתוק עקב הסכסוך בינו לבין ראשי המחוזות האחרים, אך בתפקידו הקודם היה ברזילי יו"ר ועד מחוז תל אביב והיה זה שהוביל פעילויות מתחרות של המחוז בועד המרכזי, שבראשו עמד אז עו"ד יורי גיא רון, ולמשל הכנס השנתי של המחוז שהתחרה בכנס של הועד המרכזי ונוסד ע"י ברזילי. ועדת פרוקצ'יה המליצה לאסור בחוק פעילויות מתחרות שכאלה.