עונשו של לחיאני: 6 חודשי עבודות שירות וקלון; לחיאני: "חשבתי שהעניין יסתיים אחרת"
ראש עיריית בת ים לשעבר הורשע בשלוש עבירות של הפרת אמונים במסגרת הסדר טיעון; ביהמ"ש קבע כי לא יוכל לשמש בתפקיד ציבורי במשך 7 שנים, ישלם בנוסף קנס כספי של 250 אלף שקל וכן הוטל עליו מאסר על תנאי של חצי שנה; "הפגיעה בערכים המוגנים של טוהר המידות היא פגיעה קשה", ציין השופט בני שגיא
בית משפט השלום בתל אביב גזר הבוקר (ג') חצי שנה עבודות שירות, קנס כספי של 250 אלף שקל, חצי שנה מאסר על תנאי והטלת קלון על ראש עיריית בת ים לשעבר שלומי לחיאני, זאת לאחר שהורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של הפרת אמונים.
משמעות הדבר היא כי לחיאני לא יוכל לשמש בתפקיד ציבורי במשך 7 שנים. "הפגיעה בערכים המוגנים של טוהר המידות היא פגיעה קשה", ציין השופט בני שגיא בגזר הדין. אחיו, אבי לחיאני, נידון ל-4 חודשי עבודות שירות. לחיאני יבצע את עבודות השירות במרכז למורשת המודיעין בגלילות החל מנובמבר.
- גרמן, גילון וצור הגיעו לתמוך בשלומי לחיאני: "הפנים ויודע מה לא היה צריך לעשות"
- בעקבות הסדר הטיעון עם שלומי לחיאני: גם אחיו הודה בהפרת אמונים
- שלומי לחיאני הודה והורשע ב-3 עבירות של הפרת אמונים
לחיאני אמר בצאתו מהאולם: "אני מודה לעוה"ד שלי, מודה לחברים שלי, מודה למשפחה שלי ואני מודה כי חשבתי שהעניין יסתיים אחרת. אנו נלמד את גזר הדין ונסיק מסקנות בהקדם. קשה לי לתפוס כי הלוואות אשר קיבלתי והחזרתי בתחילת דרכי לפני למעלה מ-10 שנים בצורה שקופה וגלויה יוצרות תוצאה זו. אבקש להודות לכל האזרחים אשר איש איש בדרכו -מי במילה, מי חיבוק ומי בטפיחה על השכם, אמרו לי תודה, אמרו לי 'אוהדים אותך' וכל מיני מילים יפות. אין ספק שמילים אלו מחזקות".
עסקת הטיעון
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודש מאי האחרון הגיע צוות ההגנה של לחיאני להסדר טיעון עם הפרקליטות ובמסגרתו נמחקו עבירות השוחד שיוחסו לו בכתב האישום שהוגש נגדו והומרו בעבירות של הפרת אמונים. בעקבות ההסדר הודה והורשע לחיאני אף שהצדדים נותרו חלוקים בדעותיהם בנוגע לעונש שיוטל עליו.
השופט שגיא, שהטיל קלון על מעשיו של לחיאני, ציין כי "מדובר בעבירה שיש עמה בדרך כלל קלון שכן העבירות נעשו במהלך כהונתו כראש עיר". השופט הוסיף כי "לא ניתן להגיע למסקנה אחרת מלבד שדבק קלון במעשיו".
לפי גזר הדין, אף שבמסגרת הסדר הטיעון נמחקו עבירות השוחד והומרו בעבירות של הפרת אמונים, יש בעבירות אלו פגיעה בערך החברתי. "מדובר במי שמואשם ומורשע בעבירה של הפרת אמונים", ציין השופט, "דרישת ההלוואות מבעלי עסקים בלי אינטרסים – זוהי המהות של השחיתות הציבורית".
לדברי השופט, במקרה זה, "מידת הפגיעה בטוהר המידות של הרשות הציבורית היא מהותית" ו"הפגיעה בערכים המוגנים של טוהר המידות היא פגיעה קשה".
"קיימת הצדקה לתת משקל מוגבר להודאה באחריות של לחיאני", הוסיף השופט שגיא. "ברוב המקרים אנשי ציבור וללא קשר לעוצמת הראיות הקפידו לעמוד מול הציבור להשיר מבט ולזעוק את זעקת החפות. זאת, גם לאחר שבצע המשפט נחשפו לשורה ארוכה של ראיות והרשיעו אותם הריטואל כמעט חזר על עצמו. לחיאני נהג אחרת – הוא בחר לצעוד בנתיב והכפירה ואולם תוך זמן קצר מפתיחת משפטו לקח אחריות והודה כי קיבל את סכומי הכסף מבעלי העסקים. הוא הרכין ראש ולא הציב טיעון נגדי בשאלת הקלון למרות משמעותו על חייו הציבוריים".
הפרקליטות ביקשה שנת מאסר
הפרקליטות ביקשה לגזור על לחיאני עונש של שנת מאסר בפועל ואילו ההגנה טענה לעונש של עבודות שירות בלבד. בחודש יוני האחרון, במסגרת שלב הטיעונים לעונש, צעדו לאולמו של שופט בית משפט השלום בתל אביב, בני שגיא, עדי אופי שבאו להפגין תמיכה בראש העיר לשעבר, בהם שרת הבריאות יעל גרמן, השרה לשעבר יולי תמיר, חבר הכנסת דוד צור וראש השב"כ לשעבר כרמי גילון.
על פי כתב האישום המקורי, לאחר בחירתו לראשות העיר בת-ים פעל לחיאני, בצוותא עם אחיו אבי, לקבלת מאות אלפי שקלים מגורמים שלהם עסקים בעיר, ביודעו כי כספים אלה נמסרים לו, במישרין או בעקיפין, עבור פעולה הקשורה בתפקידו. הכספים האמורים הוגדרו על ידי המעורבים והועמדו לרשותו של לחיאני כהלוואות. הם ניתנו לו מבלי לערוך הסכם הלוואה, ללא ריבית וללא הצמדה. ההלוואות לא נפרעו במלואן ונותני ההלוואות לא עמדו על פירעונן המלא.
את פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) מייצגת שרון כהנא. את האחים לחיאני מייצגים עוה"ד נתי שמחוני, גיורא אדרת, אורי קינן וגיל קרן.
עו"ד שרון כהנא מפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) מסרה בתגובה: "אנחנו כפרקליטות סברנו שבעבירות חמורות של הפרת אמונים כמו שביצע שלומי לחיאני יש להשית עונש מאסר משמעותי ולקבוע שדבק קלון במעשים. ביהמ"ש קיבל את העמדה שלנו באופן חלקי, הדגיש את עניין הקלון ואת העובדה שנבחרי ציבור שבחרו להעדיף את האינטרסים האישיים והכלכליים שלהם על פני אינטרס הציבור צריכים להיות מורחקים מהירה הציבורית לשנים ארוכות. דהיינו, לשבע שנים. אנחנו נקרא את גזר הדין, נלמד אותו ונשקול את צעדינו".
עורכי דינו של לחיאני, גיורא אדרת ונתי שמחוני מסרו: "כבוד השופט בני שגיא עשה פה עבודה מאוד יסודית וראויה. הוא בחן את הנושא מכל היבטיו ומכל זווית שהיא. עם כל הצער שבדבר בנושא הקלון, ההחלטה של השופט מאוד מאוזנת ולוקחת בחשבון את כל רכיבי הענישה. אנחנו חושבים שלא היה מקום לשלוח את לחיאני למאסר. לאיש הזה יש עשייה ציבורית גדולה ולכן אנחנו סבורים שבית המשפט נהג נכון כשנתן לו עונש של עבודות שירות. אקורד הסיום של התיק שונה מאוד מהאופן בו התחיל וזה מדבר בעד עצמו. אנחנו מקווים שלחיאני שהוכיח את עשייתו הציבורית ברבות השנים יחזור לעשייה ציבורית לטובת עצמו ולטובת הציבור".