תקציב הרכבת הקלה בת"א שוב מתנפח
הסיבה - במשרדי האוצר והתחבורה צפויים לאשר העסקת עובדים זרים בפרויקט, אך לקבוע קנס של כ-10,000 שקל על כל אחד
משרדי האוצר והתחבורה צפויים לאשר מדיניות העסקת עובדים זרים ללא הגבלה בפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב. כך על פי הערכות במשרד האוצר. מדובר באפשרות להביא לישראל בעלי מקצוע שצברו ותק בהקמת מערכות הסעת המונים תת-קרקעיות, כאלו שעדיין לא הוקמו בישראל.
- 5 חברות זרות ישתתפו במכרז לאספקת קרונות הרכבת הקלה בת"א
- הבת של שרת הקליטה מונתה למנהלת בנת"ע
- תל אביב: מרכז המבקרים יפתח שנים לפני הרכבת הקלה
בניגוד לפרסומים בתקשורת, מי שיקבל את האישור להביא לישראל עובדים זרים, ומי שיעסיק אותם ישירות בפועל, הוא הקבלן שיזכה בעבודות בניית הרכבת הקלה, ולא החברה המפקחת - היא חברת נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים).
למרות האישור, במשרדי האוצר והתחבורה חוששים "מהצפת" השוק בעובדים זרים ולכן ישנה כוונה לקבוע מנגנון קנס בגובה 8,000 עד 10,000 שקל לכל חודש על כל עובד זר שיועסק בישראל. בכך מקווה המדינה שאותו קבלן שיזכה במכרז להקמת הרכבת התל אביבית לא ישען על כוח עבודה זר.
למרות הכוונות הטובות, מקורבים לנת"ע מודים בחצי פה שהאישור להביא עובדים זרים לישראל, להם מומחיות בהקמת מסילות ברזל תת קרקעיות, עלול לייקר את הפרויקט ולהעלות את התקציב שהושקע בו עד עכשיו. הסיבה: בחלק מהעבודות לקבלן לא תהיה ברירה אלא להביא עובדים זרים, וזאת בגלל שאף קבלן עוד לא הקים בישראל רכבת תת קרקעית. לפיכך, אותו קבלן שיזכה במכרז יאלץ לתמחר את הקנס העודף בגין העסקת עובדים זרים על כל הצעות העבודה שלו. השורה התחתונה - המכרזים שיצאו לבניית הרכבת יעלו למשלם המסים עשרות מיליוני שקלים יותר ממה שתוכנן
יצוין שדו"ח מבקר המדינה מאוקטובר 2013 מצא שתקציב הרכבת הקלה בתל אביב (הקו האדום - מפ"ת דרך תל אביב, בת-ים ועד ראשל"צ) כבר הגיע לכ-17.33 מיליארד שקל, זאת לעומת תקצוב ממשלתי מקורי של 10.8 מיליארד שקל בלבד. מועד השקת הקו הנוכחי נקבע על סוף שנת 2012, זאת לעומת אמצע שנת 2017 במקור.