ניסנקורן שוקל קמפיין משלו להעלאת שכר המינימום ל-4,700 שקל בחודש
לפני 5 חודשים עלה קמפיין של ח"כים להעלאת שכר המינימום ל-30 שקל לשעה. במקביל למשא ומתן מול ארגוני המעסיקים, בהסתדרות מתכננים קמפיין משלהם להעלאת שכר המינימום בהסכמה ל-25 שקל לשעה
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שוקל לצאת בתקופה הקרובה בקמפיין להעלאת שכר המינימום לכ-4,750 שקל עד 5,000 שקל בחודש, לעומת כ-4,300 שקל בחודש כיום. ההחלטה האם לצאת בקמפיין ואיזה אופי הוא יישא ואל מי יכוון - אל המעסיקים, אל משרד האוצר או אל שניהם - עדיין לא נקבעה. בכל מקרה, ניסנקורן צפוי להעדיף להגיע להסכם עם המעסיקים על העלאת שכר המינימום ולא להפעיל כוח באופן חד צדדי מולם ומול האוצר.
- מנכ"ל מקדונלד'ס מפתיע: "תומך בהעלאת שכר המינימום"
- ניסנקורן: "נפעל לעדכון שכר המינימום"
- הסתיימה השביתה בטבע טק: שכר המינימום יועלה ב-5%
בראיון ל"כלכליסט" לפני כחודש אמר ניסנקורן כי הוא מנהל מגעים מול ראש נשיאות ארגוני המעסיקים, צביקה אורן, להעלאת שכר המינימום. המתווה הכללי, הוא חשף בראיון, הוא למנוע ממשפחה עם שני הורים שעובדים במשרה וחצי ושני ילדים להיות מתחת לקו העוני: "זו תופעה שכיחה יחסית. זה לא צריך להיות”, אמר אז ניסנקורן והוסיף כי "שכר המינימום צריך לתת את האפשרות לחיות בכבוד. זה ערך שהמדינה והמעסיקים צריכים צריכה לעמוד מאחוריו".
חישוב פשוט מראה שעל מנת לעמוד ביעד הזה שכר המינימום צריך לעמוד על כ-4,750 שקל ברוטו למשרה מלאה. על פי נתוני דו"ח העוני ל־2012 (הנתונים האחרונים שישנם), ההכנסה הפנויה של משפחה כזו היא 6,424 שקל לחודש, כ-89% מקו העוני למשפחה בת ארבע נפשות. כדי שהמשפחה תעלה אל מעל לקו ולו בשקל, הכנסתה צריכה להיות, כולל קצבאות ילדים של 140 שקל לילד - כ-6,939 שקל נטו בחודש לשני ההורים או כ-4,600 שקל נטו בחודש למשרה מלאה ו-4,750 ברוטו.
ניסנקורן מגיב בכך לקמפיין שהחלו מספר חברי כנסת לפני כ-5 חודשים, הקורא לחקיקה להעלאת שכר המינימום ל-30 שקל בשעה לעומת 23.12 שקל לשעה כיום. במידה ושכר המינימום יעלה ל-4,750 שקל בחודש ברוטו למשרה מלאה, מדובר על שכר שעתי של כ-25.5 שקל לשעה.
מה חושבים המעסיקים?
בקרב המעסיקים יש תמיכה חלקית בהעלאת שכר המינימום, אולם השאלה היא מה המעסיקים יקבלו בתמורה. בארגוני המעסיקים מקווים כי הסכמתם להעלאת שכר המינימום תיעשה במקביל להסכמת ההסתדרות לדון בשינוי חוק שעות עבודה ומנוחה כך שתתאפשר העסקה בשעות נוספות גמישות. משרד הכלכלה עובד בימים אלו על הצעה לשינוי החוק, כך שהחישוב של שעות העבודה הנוספות ייעשה בצורה חודשית ולא יומית, וכך שעה נוספת תיחשב כשעה ה-187 ומעלה בחודש עבודה ולא השעה ה-9 ומעלה ביום עבודה רגיל. זה יאפשר למעסיק לשחרר עובדים ביום מסויים 4 שעות לפני הזמן הרגיל ולהעסיק אותם במשך 4 ימים אחרים בחודש שעה נוספת מבלי שהדבר יעלה לו בתשלום שעות נוספות.