התעשיינים דורשים להדיח את דיוויד גילה: "הוא לא הממונה על החרמות"
בהתאחדות התעשיינים זועמים על אמירתו של הממונה על ההגבלים כי "חרם מאורגן של צרכנים הוא תופעה מבורכת"; המנכ"ל אמיר חייק אמר בערוץ 2 כי "הוא לא משתמש בחוק - אלא בכלים פופוליסטיים"
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים צביקה אורן שלח הערב מכתב חריף לראש הממשלה בו הוא קורא להדיח את הממונה על ההגבלים העסקיים מתפקידו, זאת בשל התבטאות גילה הבוקר בוועדת הכספים של הכנסת, לפיה "חרם מאורגן (של צרכנים, ד"ר) הינה תופעה מבורכת".
"פרופ' גילה נוהג זה זמן רב בבריונות כלפי התעשייה הישראלית, מטיל האשמות שווא ללא ביסוס וללא נטילת אחריות על הנזק הרב שהוא גורם לתעשייה, לבעליה ולציבור העובדים בה", נכתב במכתב. "היום בישיבת ועדת הכספים של הכנסת חצה הממונה קו אדום נוסף כשנתן רוח גבית להחמרת מוצרי התעשיה הישראלית. פקידות הממשלה והממונה על ההגבלים בתוכה חייבת לשקף את מדיניות הממשלה. מדיניות הקוראת ומקדמת תחרות, חשובה, אולם מדיניות הקוראת ומקדמת חרם אינה נסבלת ויש להפסיקה מיידית".
"איבדנו את האמון כי הממונה יכול לשנות את דרכיו." ממשיך אורן במכתבו. "אני פונה אליך אדוני ראש הממשלה, ומבקש כי הממשלה תשחרר את פרופ' גילה מתפקידו".
מרשות ההגבלים נמסר: "רשות ההגבלים העסקיים, והממונה בפרט, מכבדים את התאחדות התעשיינים, ומקפידים לקיים עימה דיאלוג רציני ומעמיק בנושאים שעל הפרק".
"מה עם מחירי המים?"
בתוך כך, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, שהתארח הערב ב"תוכנית חיסכון" בערוץ 2, אמר: "אני מסכים שיש בעיית יוקר מחיה. אבל אני לא מסכים עם עמדתו של גילה שהממשלה עשתה הכול. תפקידו של הממונה הוא לעודד סביבה תחרותית. הוא לא הממונה על החרמות. מודעות צרכנית זה דבר נפלא – וגם אני מסכים שאם יש מוצר יקר אל תקנו. אבל גילה קרא לחרם על חברות ישראליות. על התעשייה הישראלית שמעסיקה מאות אלפי עובדים. פרופ' גילה מדבר בפופוליסטיות וזנח את תפקידו. יש לו את כל הכלים לפעול במסגרת החוק. אבל הוא לא משתמש בחוק, הוא משתמש בכלים פופוליסטיים וקורא לחרם. למה אתה לא מטפל במחירי המים והארנונה? למה אתה לא מטפל במחירי הגז? למה אתה לא מטפל בדברים שקשה לך לטפל בהם ונטפל לתעשייה? בוא תספר לנו?"
חייק הוסיף כי "גם לתעשייה יש חלק ביוקר המחיה - אבל התעשייה בודקת את עצמה יום ולילה. יש מפעלים שאולי עשו טעויות. אני לא מנקה אף אחד - אבל השרשרת מתחילה בממשלה. לא יכול להיות שהממונה יתקוף את התעשייה באופן חסר אחריות. איך אנחנו קוראים למדינה שקוראת להחרים מוצרים ישראליים? אנחנו קוראים להם אנטישמים. הממונה על ההגבלים העסקיים - אדם חכם - איך הוא קורא לחרם על מוצרים ישראליים?"
גילה אמר בתוכנית כי "המסגרת היא שיש בישראל בעיה מאד חמורה של יוקר מחיה וחייבים לפתור את הבעיה הזאת. אני רואה את הפיתרון כשילוב כוחות בין הצרכנים ומשרדי הממשלה. משרדי הממשלה עושים מאמצים מצידם – ויש עוד דברים שצריך לעשות. אנחנו עושים הכול כדי להוריד מחירים, אבל הצרכן צריך לפעול גם כן מצידו. כאשר הצרכן לא מוכן לקנות מוצר יקר - זו תופעה מבורכת. וגם ארגון של צרכנים שמחרימים מוצרים יקרים – זו תופעה מבורכת. אם משהו נראה לכם יקר מדי – אל תקנו. כל צרכן צריך לעשות את החרם הפרטי שלו. הוא צריך לתת צ'אנס למוצרים מתחרים גם אם הם לא המותג המוביל. בצורה כזאת אפשר יהיה לרסן את החברות".
התעשיין שרגא ברוש, שכיהן כנשיא התאחדות התעשיינים לפני אורן, התבטא היום באותו הנושא ואמר: "זה חייב להיפסק. בלתי מתקבל על הדעת שרגולטור מעודד חרם על חברות מזון ישראליות.כאשר מעודדים באופן לא אחראי פגיעה בתעשייה, למעשה פוגעים במשק- בצמיחה, בתעסוקה, ברמת החיים ובהכנסות למדינה. הממשלה צריכה ליצור כאן סביבה עסקית תחרותית וזולה במקום שכל פקיד תאב פרסום ירכב על גב המחאה."