לפיד: לבחון פיקוח על מחירי לחם מלא, ירקות קפואים ונייר טואלט
שר האוצר פנה לוועדת המחירים בבקשה לבחון הטלת פיקוח על מוצרים נוספים - בהם חלב סויה ושמן קנולה
במסגרת התגברות השיח על יוקר מחירי המזון בישראל, פנה שר האוצר יאיר לפיד, לוועדת המחירים בבקשה לבחון את האפשרות להטיל פיקוח מחירים על רשימת המוצרים הבאה: שמן קנולה, לחם מחיטה מלאה, יוגורט, מעדני חלב, חלב סויה, ירקות קפואים ונייר טואלט.
- פיקוח על מחירים לא תמיד מנצח את יוקר המחיה
- "מחיר הלחם המפוקח גבוה באופן בלתי נתפס מעלות ייצורו"
- המדינה מתקנת את חוק הפיקוח: תוכל לדרוש מיצרני מזון מידע מסחרי סודי
במכתב ששלח הבוקר (ד') ליו"ר ועדת המחירים, ציין השר כי משרדו הציב את המאבק ביוקר המחיה, הפחתת הוצאות והגדלת ההכנסה הפנויה של השכבות החלשות ושל מעמד הביניים הישראלי כיעד מדיניות מרכזי: "אין מנוס מנקיטה בכלים הנוקשים ביותר, ובכלל פיקוח מחירים, כדי להחזיר את המחירים לרמה שהציבור יכול להרשות לעצמו".
עוד הוסיף שר האוצר במכתבו: "המטרה שלנו היא להגיע לרמת מחירים נמוכה יותר, אשר תאפשר לאזרחים כוח קניה דומה לזה הקיים במדינות המפותחות".
לטענת האוצר, רשימת המוצרים מבוססת על בחינה ראשונית שנעשתה על ידי הגורמים המקצועיים במשרד האוצר. בבחינה נבדק השינוי שחל במחירי המוצרים בשנים האחרונות, מחיר המוצרים בהשוואה בינלאומית וכן מידת הריכוזיות בכל תחום.
למרות ההסבר, לא לגמרי ברור כיצד גובשה הרשימה ומדוע נעדרו ממנה תחליפי חלב לתינוקות שהיה בעבר בפיקוח ומאז עלה מחירם. זאת בעיקר על רקע כוונת הממונה על ההגבלים העסקיים להכריז על יצרני מוצר זה קבוצת ריכוז.
תהיה נוספת שמעלה פנייתו של לפיד נובעת מכך שמחירי מוצרי חלב בישראל המצויים בפיקוח גבוהים מהמחירים בעולם, כך שספק אם כלי הפיקוח הוא היעיל להורדת מחירים. לאחרונה ערך מרכז המחקר של הכנסת מחקר בנושא יוקר המחיה, ובו התגלה כי דווקא המוצרים שהם תחת פיקוח, עלו במהלך 9 השנים האחרונות ב-73%. ההסבר שניתן לכך הוא שדווקא כאשר מוצר נמצא תחת פיקוח, מסבירות היצרניות למדינה כי המחיר תלוי בכל שינוי קל שחל בשוק, בעוד שכאשר המוצר נמכר בשוק החופשי, היצרניות נתונות ללחצי השוק ועל כן לא ממהרות להעלות מחיר מיידי לצרכן.
הצעת חוק: הוזלת מוצרי מזון בסיסיים
הצעת חוק להוזלת מוצרי מזון בסיסיים הוגשה היום לכנסת. את ההצעה יזמה ח"כ גילה גמליאל ועליה חתומים מעל ל-30 חברי כנסת מסיעות שונות, אך איש מהם אינו מ"יש עתיד". על פי ההצעה, יוטל פיקוח מחירים על כ-20 מוצרי מזון יסוד נוספים. ההצעה גם מעניקה לשרים סמכות להטיל פיקוח מחמיר על מוצרים כאשר תירשם עליהם רווחיות יתר.
על פי ההצעה, מדובר ב-20 המוצרים הנמכרים ביותר ברשתות השיווק, כולם מוצרי יסוד שקיימים כמעט בכל בית. ההצעה מבקשת בכך להקל על יוקר המחייה ובמקביל תוודא בפיקוח הדוק כי הצרכן לא משלם על מוצרי היסוד מחירים גבוהים מדי בשל ביקוש גבוה. הצעת החוק מציעה כי מדי רבעון תפורסם רשימת 20 מוצרי המזון הנמכרים ביותר, וזאת על פי נתונים שימסרו רשתות המקעונות.
גמליאל אמרה היום כי "להצעת החוק יהיו שתי השפעות על שוק המזון. הראשונה והמרכזית שבהן – הוזלה אפקטיבית ומיידית של מוצרי המזון הנצרכים ביותר בישראל. בנוסף, הטלת פיקוח על מוצרים אלו תוביל להורדת מחירים גם למוצרים ותחליפי המזון המתחרים לאלו שייכנסו תחת פיקוח. אישור ההצעה וקידומה על ידי הממשלה והכנסת יהוו בשורה אמיתית לציבור בישראל אשר תשפיע על ההוצאות של כל אחת ואחד מאיתנו”.