בלעדי לכלכליסט
בית החולים הדסה לא משלם חוב של 93 מיליון שקל כלפי הספקים
העיכוב בהעברת כספים מצד המדינה וארגון נשות הדסה מונע מבית החולים לשלם לספקים מחצית מהחוב כלפיהם בהתאם לתנאי תוכנית ההבראה. גורם המעורה בבית החולים: אין בקופת הדסה מספיק כסף לשלם משכורות לעובדים בחודש הבא
בית החולים הדסה לא מסוגל לפרוע לספקים חוב בגובה 93 מיליון שקל שהוא נדרש לשלם כחלק מתוכנית ההבראה שגובש בו, כך נודע ל"כלכליסט". חלק מספקי הדסה קיבלו הסבר לפיו העיכוב נובע מאי־העברת כספים מבעליו: המדינה וארגון נשות הדסה. בנוסף, חוב בגובה 56 מיליון שקל לקרנות ההשתלמות והמחקר של הרופאים שנועד לתשלום עד סוף חודש אוקטובר, טרם שולם.
- שרת הבריאות הציעה למנות את גבי ברבש ליו"ר הדסה
- תוכנית ההבראה של בית החולים הדסה קורסת
- רופאי הדסה הכריזו על סכסוך עבודה
תכנית ההבראה של בית החולים שגובשה במאי האחרון, נוקבת בחוב בגובה 186 מיליון שקל לבית החולים הדסה לשורה של ספקים, החל מחברות תרופות כמו טבע ועד לחברות שירותי ניקיון. לפי התוכנית, רבע מהחוב נמחק, רבע היה נדרש לתשלום בחודש יולי והמחצית הנותרת נדרש בית החולים לפרוע עד סוף השנה. אותו רבע שנדרש לתשלום ביולי כבר שולם בחודש אוגוסט באיחור של חודש, כשהמחצית הנותרת אמורה היתה להגיע לספקים בשתי פעימות, אחת באוקטובר ואחת בדצמבר.
מאחר והתשלום הוא חלק מפסיקה מחייבת של בית המשפט, הספקים עימם שוחח "כלכליסט" לא הביעו דאגה שמא לא יקבלו את כספם. אך העיכוב בתשלום החוב מהווה נדבך נוסף בסיפור הלא נגמר של בית החולים.
הבעלים לא מעבירים כסף
העיכוב בתשלום החוב לספקים עוד עשוי להיות הצרה הקטנה של הדסה: גורם המעורה בנעשה בבית החולים הירושלמי אתמול כי אם המדינה וארגון נשות הדסה לא יזרימו את התשלומים להם התחייבו בתכנית ההבראה, לא יהיה די מוזמנים בקופת בית החולים כדי לשלם משכורות לעובדים ותשלומים לספקים בחודש הבא.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, המדינה לא מעבירה לבית החולים תשלומים בסך של כ־167 מיליון שקל עקב מחלוקת עם הדסה על סמכויותיו של החשב המלווה שמונה מטעם המדינה לעקוב אחר תכנית ההבראה. נשות הדסה מצידן לא מעבירות תשלום של 12.5 מיליון דולר בשל אי העברת הכספים מצד האוצר. בחודש הבא אמורות נשות הדסה להעביר לבית החולים עוד 12.5 מיליון דולר.
מבית החולים הדסה נמסר בתגובה: "הנהלת הדסה תשלם לעובדים את משכורת נובמבר בתחילת חודש דצמבר במלואה. התשלום השוטף לספקים מתקיים במלואו ולפי הסכם ההבראה. התשלום בגין הסדר חובות העבר תלוי בכספים שאמורים להגיע ממדינת ישראל וארגון נשות הדסה, עם הגעת הכספים ישולמו התשלומים המתחייבים". ממשרד האוצר נמסר כי "משרדי האוצר והבריאות פועלים בשיתוף פעולה כדי לייצב את בית החולים וליישם את תכנית ההבראה".
עיכובים בבחירות יו"ר קבוע
בשבוע הבא צפוי דירקטוריון בית החולים להתכנס לבחור יו"ר קבוע. כיום ממלא את מקום היו"ר אבי בלשניקוב. לא מן הנמנע שהכינוס נקבע מוקדם מדי, שכן עד שהדירקטוריון יקבל את שמות המועמדים צפוי להתקיים הליך ארוך של משא ומתן בין ארגון נשות הדסה והמדינה. ככל הידוע, ארגון נשות הדסה עוד לא בחר רשמית את שלושת המועמדים מטעמו, ורק לאחר אישור שמותיהם בהנהלת הארגון הם יועברו למשרדי הבריאות והאוצר, שיש להם וטו בפועל על המועמדים. נראה שמועמדה של שרת הבריאות, פרופ' גבי ברבש המנהל את בית החולים איכילוב, לא יהיה אחד מהשלושה. זאת, בהנחה שנשות הדסה והמדינה טרם סיכמו כבר על מועמד מוסכם.
הרופאים לא שומרים על שקט: עזיבות הבכירים נמשכות
אמנם הושג בין הרופאים להנהלה הסכם על מנגנון הפיטורים של רופאים במסגרת תוכנית ההבראה, אך ועדי הרופאים מסרבים לעבוד עם נציג הדירקטוריון ליישום תוכנית ההבראה בהדסה, דוד ספקטור, ומתנגדים למינויה הקבוע של פרופ' תמר פרץ כמנכ"לית בית החולים.
אתמול נודע כי שני רופאים בכירים נוספים יעזבו את בית החולים: ד"ר אלדד ארז, מנהל היחידה לניתוחי לב ילדים במחלקה לכירורגיה חזה ולב בהדסה, הודיע על התפטרותו. במכתב לפרופ' יורם וייס, המנהל הרפואי של הדסה עין כרם, כתב ארז: "אף שאין ספק שיש חולים רבים שזקוקים לי כאן, במסגרת המערכת הקיימת זה לא אפשרי". פרישה נוספת היא של ד"ר רחל בר שלום, מנהלת המחלקה לרפואה גרעינית, שעוברת לבית החולים שערי צדק, שגם קלט בשבוע שעבר רופא בכיר אחר שעזב את הדסה, ד"ר פיליפ לוין. השלושה מצטרפים לשלושה בכירים אחרים שעזבו את הדסה בשבועיים האחרונים.