בניגוד לעמדת האוצר: אושרה הצעת החוק למתן משכנתא במימון של עד 90% מערך הדירה
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס שאמורה לפתור את בעיית ההון העצמי הראשוני למימון דירה. גורמים באוצר: הצעת החוק תביא לעלייה במחירי הדירות כיוון שזה יביא לעלייה מיידית בביקוש לדירות
בניגוד להערכות הראשונות ובניגוד לעמדת משרד האוצר, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בצהריים את הצעת החוק של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו), המציעה לאפשר מתן משכנתא במימון של עד 90% לרכישת דירה ראשונה בסיוע ערבות מדינה (זאת בניגוד לרמה הנהוגה היום - כ-70%).
הצעת החוק של ח״כ לוי-אבקסיס נידונה בוועדת השרים כבר לפני שלושה שבועות, אז ביקש האוצר שהות ללמוד את ההצעה. מאז, גובשה במשרד האוצר חוות דעת המתנגדת באופן נחרץ להצעה. תמכו בהצעה כל שרי ישראל ביתנו - יאיר שמיר, יצחק אהרונוביץ וסופה לנדבר, וכן תמכו שרי הבית היהודי אורי אריאל ואורי אורבך, ושרי הליכוד לימור לבנת וגלעד ארדן.
על פי חוות הדעת, אף שההצעה לכאורה באה כדי לפתור בעיית הון עצמי ראשוני למימון הדירה, גם בקרב מי שאין להם את ההון הדרוש, הרי שבפועל על פי גורמים באוצר היא ״מדירה את העשירונים נטולי האמצעים״ שכן הצעת החוק מציעה את המימון לבעלי שכר של 10,000 שקל ומעלה. על פי הגורמים באוצר, כיוון שההצעה מציעה דרך נוספת של הקלה ברכישת דירה ולא פותרת את היצע הדירות הקשיח, הרי שהצעת החוק תביא דווקא לעלייה במחירי הדירות כיוון שהדבר יביא לעלייה מהירה ומיידית בביקוש לדירות.
עוד מציינים הגורמים סיבה להתנגדות והיא החשש כי משכנתא בגובה 90% מערך הדירה עלול לגרום לרוכשים לקחת הלוואה גבוהה יותר מיכולת ההחזר שלהם.
לקראת חידוש הדיון היום בוועדת השרים נפגשו פקידי האוצר עם שר האוצר ועם שרים נוספים בניסיון לשכנעם שלא לתמוך בהצעת החוק - כך לדברי יוזמת ההצעה, ח"כ לוי-אבקסיס, שהגישה את הצעת החוק בשם כלל סיעת "ישראל ביתנו" ובתמיכת יו״ר הסיעה אביגדור ליברמן.
בתגובה לחוות הדעת של האוצר אמרה לוי: "הצעת החוק הזו, שמטרתה להקטין את ההון העצמי הנדרש מזוג צעיר בעת שהוא מבקש לרכוש דירה, מבוססת על מחקרים שנעשו בתחום המשכנתאות, על חוות דעת של כלכלנים ואנשי אקדמיה ומגובה בעבודת מחקר סיזיפית של חוקרי מרכז המידע והמחקר של הכנסת. תיקון זה בחוק הוא שעשוי לפתוח דלת למאות אלפי זוגות צעירים שאין להם את ההון העצמי הנדרש כדי אפילו להתחיל בהליך של רכישת דירה, וזאת בניגוד ליוזמות כמו 'חוק מע"מ אפס' שכדי ליהנות ממנו עדיין צריך הון עצמי גבוה של כ-30% מערך הדירה. כלומר, שר האוצר בוחר לתת מתנה למי שכבר יש להם הון עצמי, אך מתעלם מאלו שמסוגלים לעמוד בתשלום חודשי של שכר דירה או החזר משכנתא, אבל לא מסוגלים לעבור את מחסום ההון העצמי הגבוה הנדרש לרכישת דירה היום בישראל".