הסדר פשרה בייצוגית על תיאום עמלות הבנקים: ישלמו 35 מיליון שקל לציבור
בית המשפט המחוזי ת"א יכריע בקרוב אם לאשר את ההסדר. מדובר ב-4 תביעות ייצוגיות שונות שהוגשו נגד חמשת הבנקים הגדולים. הסכום יקוזז מ-70 מיליון שקלים שהבנקים כבר התחייבו לשלם למדינה
לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה בימים האחרונים פשרה במסגרת התביעות הייצוגיות שהוגשו נגד הבנקים בטענה על תיאום עמלות. לפי ההסדר, הפיצוי לציבור יעמוד על 35 מיליון שקל. בית המשפט יכריע בקרוב אם לאשר את ההסדר שהושג בהסכמת הצדדים.
מדובר בארבע תביעות ייצוגיות שונות שהוגשו בשנים 2008-2009 לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד חמשת הבנקים הגדולים: בנק הפועלים, בנק לאומי, מזרחי טפחות, הבנק הבינלאומי הראשוןובנק דיסקונט.
- חקירת תיאום עמלות הבנקים: ישלמו 70 מיליון שקל לציבור
- עמלות הבנקים: לפזר את הערפל
- בלעדי ל"כלכליסט" - המגשר בפרשת תיאום עמלות הבנקים: קן הלכה רחוק מדי
בתביעות שהוגשו על ידי עורכי הדין רם גורודיסקי, עמית מנור ורם דקל, נטען כי כי בין הבנקים התקיים הסדר כובל אסור שהתאפיין בתיאום גובה מחירי העמלות הבנקאיות השונות וגרם לייקורם, וכאשר בחלקן נטען בנוסף לחילופי מידע בין הבנקים.
התובעים טענו כי הבנקים הפרו בין היתר את חוק ההגבלים העסקיים, פקודת הנזיקין, חוק הגנת היצרן וחוק הנאמנות. אלה ביקשו כי הקבוצה תפוצה על ידי הבנקים בתשלומי היתר שבהם חויבו.
בנוסף, הסתמכו התובעים על קביעת הממונה על ההגבלים העסקיים שפורסמה באפריל 2009 לפיה הבנקים העבירו ביניהם מידע הנוגע לעמלות.
הסכום שישולם לתובעים יקוזז מ-70 מילון השקלים שהבנקים התחייבו כבר לשלם לקופת המדינה, בתמורה לביטול קביעת הממונה על ההגבלים העסקיים משנת 2009, לפיה הם החליפו ביניהם מידע על עמלות. בפשרה עם הממונה נקבע כי הבנקים לאומי והפועלים ישלמו 21.5 מיליון שקלים כל אחד, דיסקונט ישלם 14.3 מיליון שקל, הבינלאומי ישלם 8 מיליון שקל ומזרחי ישלם 4.85 מיליון שקל.
את הקביעה בנושא העמלות פרסמה הממונה לשעבר, רונית קן, בשנת 2009, בעקבות חקירה שניהלה הרשות. קן קבעה כי הבנקים החליפו ביניהם מידע על עמלות שונות שהם גבו מהציבור, למשל עמלת עריכת מסמכים. הקביעה סיימה את ההליכים הפלילי נגד הבנקים, והעבירה אותם למישור האזרחי.
על פי הקביעה "בין הבנקים התקיימו הסדרים כובלים שעניינם העברת מידע הנוגע לעמלות. הסדרים כובלים אלה התקיימו מראשית שנות ה-90 ועד תחילת חקירת הרשות בעניין, בחודש נובמבר 2004. מחקירת הרשות עלה כי שני גורמים מרכזיים הדריכו את הבנקים בקביעת גובה העמלות שמשלם הציבור: מדיניות של 'יישור קו' לעמלות שגובים שאר הבנקים; והמיקום היחסי של כל אחד מהם במדד יוקר העמלות שפרסם בנק ישראל".
לפי הסכם הפשרה שהוצג לבית המשפט, ההסכם יחול על כל אדם שהחזיק בחשבון אצל מי מהבנקים בין השנים 1990-2008. סכום התשלום הכולל יעמוד על 35 מיליון שקל.
"הצדדים סבורים כי המתוכנת המוצעת, לפיה סכום התשלום יהא אחיד לכל אחד מחברי הקבוצה הינה הדרך הנכונה, היעילה והראויה לביצוע הסכם הפשרה". חלוקת הכספים תתבסס על נתונים ותצהירים שיגיעו לנאמן שמונה על ידי בית המשפט שיאסוף נתונים מלקוחות עבר ומלקוחות בהווה ובהתאם לכך יחולקו הסכומים.
מי שיגזור קופון מהפשרה הם עורכי הדין של התובעים שיקבלו יחד שכר טרחה של 6 מיליון שקל לפי הסדר הבא: עו"ד רם דקל 3.3 מיליון שקל, עוה"ד עמית מנור ויוקי שמש כ-1.4 מיליון שקלים ועוה"ד רם גורודיסקי ואמיר ישראל כ-1.3 מיליון שקל. סכומים אלה ישולמו בנוסף ל-35 מיליון השקלים שהבנקים ישלמו לתובעים. בית המשפט טרם אישר את ההסכם.