פרופ' מלניק: בטווח הארוך, הפעילות המשקית לא תושפע ממבצע צוק איתן
מדד מלניק למצב המשק עלה באוקטובר ב- 0.4%. פרופ' מלניק: "הייצור התעשייתי התאושש, גם פדיון ענפי המסחר והשירותים עלה, ועלייה זו משקפת התאוששות של הביקושים המקומיים"
לדברי מלניק, התפתחות המדד הנושא את שמו בחודש שעבר משקפת התאוששות מהירה בפעילות המשקית, לאחר קצב הצמיחה השלילי שנרשם בעטיו של מבצע "צוק איתן".
"בטווח הארוך", הסביר היום (ד') מלניק, "להשפעות של מבצע צוק איתן לא יהיו ככל הנראה השלכות מבחינת פעילות המגזר העסקי. הייצור התעשייתי התאושש, וסביר להניח שהתאוששות זו קשורה להיחלשות השקל ולצפייה להתאוששות היצוא. גם פדיון ענפי המסחר והשירותים עלה, ועלייה זו משקפת התאוששות של הביקושים המקומיים, ובעיקר של הצריכה הפרטית. לעומת זאת, מדד היבוא, הכולל בעיקר תשומות לייצור המקומי, המשיך לרדת ולכן בשלב זה, צפוי כי הצמיחה תישאר ברמתה הממותנת ששררה ערב מבצע צוק איתן. הערכה זו מתחזקת בשל המשך הירידה במספר משרות השכירים במגזר העסקי, המסמנת חולשה בשוק העבודה".
גם מדד מלניק וגם המדד המשולב של בנק ישראל מחושבים כסיכום השינויים בכמה סעיפי משנה שמייצגים היבטים שונים של הפעילות במשק בחודשיים האחרונים. חשיבותם הגדולה של שני המדדים היא ביכולתם לאבחן תפניות בפעילות הכלכלית במשק בזמן אמת. כאמור, המדד המשולב לחודש אוקטובר אופטימי הרבה פחות ממדד מלניק. לדברי כלכלני בנק ישראל, "קצב גידולו של המדד המשולב באוקטובר ממשיך להיות איטי, בדומה לקצב הצמיחה שלו מתחילת השנה. התנודות האחרונות בקצב גידולו של המדד, ובקצב הצמיחה במשק, נובעות בעיקר מההשלכות של מבצע צוק איתן".