ועידת G300
שלמה דברת: "אל תבלבלו בין השקעה למסחר"
שותף מייסד בקרן כרמל ונצ'רס מקבוצת ויולה: "היום ממשיכים לבנות מרכזי מכירות, למרות ש-30% מהמסחר הוא אלקטרוני ולכן מרכזי המכירות הם יותר מרכזי תצוגה ובידור ופחות מרכזי קניות ולזה תהיה השפעה על הנדל"ן"
שלמה דברת הוא משקיע מוכר וותיק בתעשיה הישראלית. בהרצאתו בוועידת G300 של "כלכליסט" ו-UBS הוא התריע בפני המשקיעים מפני בלבול בין השקעה למסחר. לדבריו, הבלבול הוא שיוצר הרבה עיוותים בשוק. דברת מעודד את המשקיעים להשקעה אחראית ומקצוענית וריבוי מומחים.
"הרקע שלי הוא השקעות בעולם הטכנולוגיה 30 שנה בהייטק הישראלי ו-15 שנה האחרונות מנהל את ויולה בה מנהלים כ-3 מיליארד דולר. יש לנו מודל ייחודי של השקעות של מספר רב של קרנות של פרייבט אקוויטי והון סיכון אנחנו מתמקדים בתחום הפינטק.
"אחד הדברים החשובים להבין שמאחורי אותם סמלים של מניות ואג"חים יש כלכלה אמיתית וריאלית. ההחזרים תלויים בכלכלה האמיתית ולאו דווקא בנתון שמרצד על המסך. העולם הפיננסי מפגר ביישום טכנולוגיות אבל הוא ממהר להדביק את הקצב.
"כמות הידע בעולם הפיננסי היא גורם חשוב שמאפשר לקבל החלטות מוסכמות ותובנה וכאשר הכל באור השמש אתה יודע אם המחיר נכון. השימוש במכשירים פיננסים שיש רבים מהם כיום הוא לעתים הרה אסון אבל גם מסייע. הוא יצר אשליה של הבחנה בין ידע והבנה. זה הרה אסון כי השווקים הפיננסים התנפחו משמעותית והרבה סוחרים לא מבינים במה הם עוסקים.
"חברה ישראלית בשם סופר דריבטיבס נתנה לך תחושה שאתה יכול לממן הכל ללא הבנה ויוצרת סכנה עצומה. רוב המסחר בעולם נעשה על ידי מכונות. חייבים להבין בין מסחר להשקעות. הרבה מאוד ממסחר אלגוריתמי מבוסס על כשלי שוק שהם מיקרו כשלים במקום אחד. העיגול הוא בחצי סנט והשני ברבע סנט מאפשר משחקים רבים ומעבר בין חברות וחברות רבות מנסות להאיץ את המידע לרמה של מילי שניות.
"לבנות מכשירים שמחקים שוק לכל זה אין קשר להשקעות אלא רק מסחר. מודל ההשקעות קשור להבנת הצרכים הפיננסים. צריך לפתח יכולות והבנה לאן הולך העולם הריאלי. אני רוצה להתמקד בהשפעת העולם הדיגיטלי על העולם הריאלי. בכל שוק ובכל תעשיה שמכירים אי אפשר להיות משקיע ארוך טווח בלי להבין את ההשפעה והשינוי. זה לא רק מכשירים אלא גם צדדים אחרים של העולם העסקי. הטכנולוגיה היא קודם כל פלטפורמה עסקית. הענן מאפשר לך היום לעשות הכל און ליין ובצורה מהירה. בניתי מספר רב של חברות שהגיעו ל-100 מיליון דולר ב-10 שנים וכיום אני בונה חברות של 250 מיליון דולר ב-5 שנים. ניתן בבת אחת להוסיף עשרות אנשי מכירות והרחבה מהירה דרך הענן. זו מהפכה דרמטית בכל פן שאנחנו מכירים.
"היום ממשיכים לבנות מרכזי מכירות למרות ש-30% מהמסחר כיום הוא אלקטרוני ולכן מרכזי המכירות הם יותר מרכזי תצוגה ובידור ופחות מרכזי קניות ולזה יהיה השפעה על נדל"ן ומכירות. גוגל ואמזון עובדים על הבאת מוצרי מזון ישירות הביתה ומשלוחים הפכו להיות מוצר בסיסי.
"בשנים הקרובות תהיה טלוויזיה חכמה בכל בית ובקרוב ולא תהיה משמעות לברודקסט ולשעות שידור. תעשיות שלמות עוברות שינוי ומה זה אומר למשקיעים. צריך להבין שניתוח התעשיות האלה צריך להיות בשני שלבים. אי אפשר להבין בהשקעות, כיום חייבים להבין את הפלטפורמות הטכנולוגיות שנוצרו. המחשב האישי או הרשת הסלולרית קיימים רק משנות ה-90 והטלפון החכם קיים רק מ-2007 .
אם מסתכלים על חמש החברות בעלות שווי השוק הגבוה, שלוש מתוכן הן חברות טכנולוגיה גוגל אפל ומיקרוסופט. חלקן נעלמות כמו בלקברי, קודאק ואחרות, אבל כדי להיות משקיע צריך להבין את המשמעות של הטכנולוגיות לתחומים שבהם עוסקים, כאשר מבינים שהעולם הולך להיות מחובר ולעשות קניות במהירות זה אומר שהמסחר הקמעונאי משתנה משמעותית.
"תעשיית הרכב לא השתנתה הרבה שנים ואני מעריך שהיא תעבור שינוי עצום. בעמק הסיליקון ראיתי רכב של גוגל ללא נהג עבר אותי וכמעט עשיתי תאונה. המרחק לשינויים בתעשיה זו לרכב בטוח ללא מגע יד אדם אינו גדול. חברות ענק יימחקו וחברות חדשות יקומו. טסלה היא כמעט בגודל של ג'נרל מוטורס והיא מוכרת פסיק ממנה. תעשיית הבגדים גם לא השתנתה הרבה. מדברים על בגדים שיתאימו עצמם למזג האוויר. קצב השינוי הוא מהיר מאוד כיום.
"גוגל, פייסבוק ואחרות מוכיחות שהן ראויות לשווי שלהן וכך גם טוויטר. השקעות בהייטק מחייבות עקביות ומחייבות הבנה של השווקים ושל התעשיות ולכן השקעה בתחום צריכה להיות דרך אנשים מקצועיים שמבינים בזה.
"מצפים מאיתנו לתשואה של פי 3 על הכסף וזו תשואה נכונה והדרך היחידה היא לאתר הום ראנס. לאתר חברות שיחזירו את כל הקרן ולא למכור חברה במאה מיליון דולר. רק על ידי יצירת חברות גדולות כמו אאוטבריין ואחרות ניתן להשיג את התשואה הזו".