דירקטוריון תע"א מאחורי חיים כץ: "הוא עובד מושאל לארגון העובדים, ולא בחל"ת"
מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב נכשל בנסיונו לשכנע את הדירקטורים לבטל את היותו של כץ גם ח"כ וגם יו"ר ועד העובדים בחברה בטענה למינהל לא תקין; חברי הדירקטוריון צפויים גם לאשר היום לכץ להמשיך לעבוד בחברה גם אחרי גיל הפרישה
דירקטוריון התעשייה האווירית התייצב היום (ד') בחזית אחידה מאחורי יו"ר ועד העובדים ח"כ חיים כץ. הדירקטורים טענו פה אחד בישיבת הדירקטוריון כי כץ אינו נמצא כלל בחופשה ללא תשלום (חל"ת), אלא הוא עובד מושאל לארגון העובדים. הדירקטוריון צפוי גם לאשר לכץ להמשיך לעבוד בחברה גם אחרי גיל הפרישה.
- לאן נעלמו הדיבידנדים של המדינה מתע"א
- בזמן שהשרים רבים: חגיגות בקופה הציבורית ואי־סדרים בחברות הממשלתיות
- רשות החברות הממשלתיות חושפת: שחיתות בחסות הוועד בתעשייה האווירית
הדירקטוריון צפוי אמנם להכריע היום על הגבלת תקופת החל"ת בחברה לשנה, אך החלטה זו לא תשפיע על כץ.
מדובר בהחלטה גורלית שכן במשך 15 השנים האחרונות מכהן חיים כץ במקביל כח"כ וכן כיו"ר ועד העובדים של התעשייה האווירית, כאשר טכנית הוא נמצא בחל"ת מהחברה. את המצב הזה ביקש מנהל רשות החברות, אורי יוגב, לבטל - בטענה שמדובר במינהל לא תקין, ובמצב שפוגע בחברה.
יוגב נכשל היום בשכנוע הדירקטורים, שסברו כאמור שאין סיבה לפגוע במעמדו של כץ בחברה. לא ברור מה יהיה הצעד הבא של רשות החברות בנושא, אבל ייתכן שתבקש מהחברה לשקול שנית את ההחלטה, או תבדוק אם הדירקטורים קיבלו את ההחלטה מתוך שיקולים זרים.
800 מיליון דולר - מחיר ההימנעות מהתמודדות מול הוועד
יוגב הציג שקף שמרכז את כל המקרים שהתגלו בחברה בהם יש חשש לאי סדרים - בהם מקרים של שיפוצים בתקציב חריג במשרדים, ביצוע עסקאות נדל"ן בחו"ל בזמן העבודה, הטרדה מינית, התנהגות אלימה, העסקת קרובי משפחה וקשרים עם העולם הפוליטי כמו הסעות עובדים לקלפיות, וניוד עובדים בין מחלקות לצורך הבחירות לוועד. יוגב הדגיש כי "המקרים שנחשפו לא זוהו כתופעה רחבה שיש לטפל בשורשה".
לקראת הישיבה שיגר שלשום (ב') יוגב מכתב אל חברי דירקטוריון תע"א – היו"ר רפי מאור, ארנה אנג'ל, חוה שכטר, אמל אסעד, עפרה פרידמן, חנה מוריאל סיטבון, דינה אפרתי וגבי סרוסי. במכתב כתב יוגב כי "כהונה כחבר כנסת של מזכיר ועד העובדים משנה את יחסי הכוחות בין ההנהלה לוועד העובדים, ומונעת מההנהלה לבצע מהלכים ניהוליים אותם היא מבקשת לקדם. טענה זו אינה טענה תיאורטית גרידא. במהלך השנים ניתן למצוא דוגמאות רבות לכוחו של הוועד בתעשייה האווירית וליכולתו לסכל פעולות שנועדו לטובת החברה. אמנם ניתן לטעון כי לעיתים כהונתו של מזכיר ועד העובדים כחבר כנסת פועלת לטובת החברה, אולם, לגישת הרשות, גם דבר זה, ככל שקיים, אינו תקין, לאור החובה על חבר כנסת להימנע מניגוד עניינים".
יוגב הזכיר כי "בדו"ח מבקר המדינה על תוצאות ביקורת החשבונות של המתמודדים בבחירות המקדימות במפלגות השונות על מועמדים מטעמן לתפקיד חבר הכנסת ה-18 צוין, כי 'אחד המועמדים בעל מעמד בגוף הכפוף לביקורת המדינה, הפעיל במהלך יום הבחירות המקדימות מערך רחב היקף של הסעות מאורגנות באמצעות אוטובוסים, משער הגוף המבוקר אל הקלפיות'. מבקר המדינה אף הדגיש כי בכוונתו לשים דגש לבחינת הציות לכללים בתחום זה, שהפרתם עלולה להגיע אף לכדי עבירה פלילית".
חוסר היעילות של תעשייה אווירית מתבטאת ברווחיות נמוכה (במחצית הראשונה הציגה תע"א רווחיות תפעולית של 1.7%, לעומת 8.8% של אלביט מערכות המתחרה) - שמכתיבה חלוקה דלה של דיבידנדים למדינה. שיעור הדיבידנד הכללי של רשות החברות לחברות ממשלתיות הוא 50%-60%. לתעשייה אווירית אושר שיעור מופחת של 25% כחלק מדיל פוליטי לאישור שינויים בחוק עידוד השקעות הון - אבל גם בשיעור זה היא לא עומדת.
בדיקת "כלכליסט" שפורסמה היום מעלה כי בשלוש השנים האחרונות תעשייה אווירית חילקה רק 11.7% מהרווח הנקי המצטבר שלה כדיבידנד למדינה - כאשר בשנת 2012 לא שילמה דיבידנד כלל וב-2013 שילמה דיבידנד של 5.5% בלבד מהרווח הנקי.