$
בארץ

הבלגן חוגג בחברות הממשלתיות: החשבון זינק, הוועד התפרץ והקרון נשרף

חברת החשמל מתקשה לקרוא את המונים החדשים, הוועד מאשים את ההנהלה בהתעלמות מדרישותיו, בכירים בנתע אולצו להחזיר לחברה כסף וקרון רכבת עלה באש. עוד יום בחברות הממשלתיות

כתבי כלכליסט 08:3327.11.14

חברת החשמל: החשבונות המנופחים והבופה שחוסל

 

ועד חברת החשמל הפריע לישיבת הנהלה

 

ועד עובדי חברת החשמל פוצץ אתמול בפעם השנייה השבוע את ישיבת הדירקטוריון והנהלת החברה. הישיבה התקיימה בחוות חפציבה הסמוכה לחדרה, ובה תכננה ההנהלה לקיים מרתון בן יומיים של דיוני התקציב לשנת 2015. הוצאות החברה לשנה הקרובה יגובשו תחת משטר קיצוצים שנובע מהקפאת הרפורמה בחברה על ידי שר האוצר יאיר לפיד.

 

הכיבוד בחברת החשמל לפני ואחרי פלישת הוועד הכיבוד בחברת החשמל לפני ואחרי פלישת הוועד צילום: ועד חברת החשמל

 

בשעות הבוקר נכנסו לאולם הדיונים כ־30 עובדי חברת החשמל בראשות יו”ר הוועד דוד (מיקו) צרפתי, מתוך כוונה למחות על כך שלא הוזמנו לדיונים. מאחר שהקדימו את המנכ”ל אלי גליקמן ואת היו”ר יפתח רון טל — החליטו לאכול מהבופה העשיר שעמד שם. כשגליקמן הגיע כבר לא נותר לו הרבה מה לאכול.

 

ועד עובדי חברת החשמל רוצה להיות מעורב בכל החלטה ודיון של ההנהלה, ולא מוכן שיכפו עליו את תקציב 2015 מבלי להתייעץ. ההתפרצות לישיבה נעשתה מפני שלתחושתם ההנהלה מתעלמת מהם, ומפני שמאז שלפיד הקפיא את הרפורמה — כל החלטה של ההנהלה נוגעת ישירות לעובדים. לאחר שעזבו את האולם, הישיבות המשיכו כסדרן.

 

“כלכליסט” פנה לחברת החשמל ושאל מדוע חברה שסיימה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2014 בהפסד של 920 מיליון שקל צריכה להזמין את כל חברי ההנהלה והדירקטוריון לשהות של יומיים במקום לקיים את הדיונים במשרדי ההנהלה. כמו כן, בחברה סירבו לחשוף כמה עלה האירוע.

 

עוד נמסר: "חברת החשמל תפנה בפעם הבאה ל”כלכליסט” כדי לקבל אישור באיזה ממתקני החברה לקיים את ישיבות הדירקטוריון והאם ראוי להתארח בחדר האוכל של העובדים לצורך קפה, כיבוד, ורחמנא לצלן - ארוחת בוקר חלבית".

 

ליאור גוטמן

 

תושבי בנימינה קיבלו חשבון חשמל כפול

 

חשבונות החשמל של תושבי בנימינה וגבעת עדה זינקו בעשרות אחוזים. כשפנו לחברת החשמל הסתבר שבאזורם נערך פיילוט ראשוני של התקנת מוני חשמל חדשים, חלק מרשת חשמל חכמה (Smart Grid) שאמורה להיפרס בהמשך בכל הארץ, רק שבחלק מהמקרים בחברה לא ממש יכלו לקרוא אותם. בעיות התקשורת עם המונים החדשים והמתוחכמים גרמו לכך שחשבונות רבים לא היו מדויקים או שלא נשלחו במועדם, ואז החשבון הבא (אחרי 4–6 חודשים) כלל תשלום עבור חצי שנה של שירות ולעתים הגיע לאלפי שקלים.

 

תושבי המקום חשו שהטיפול של חברת החשמל בעניין היה בעייתי. אחת מהם, עופרה גאיה נזר, סיפרה ל"כלכליסט" ש"איך שלא פנינו ומה שלא ביקשנו מחברת החשמל — קיבלנו תגובות לקוניות ולא נכונות. גם הבטיחו פגישה שלא יצאה לפועל". לאחר שסגן ראש המועצה המקומית שלומי סלמה ניסה לפנות לחברת החשמל נקבעה פגישה בנושא במשרד האנרגיה שתיערך בשבוע הבא.

 

מונה חשמל. התעריף זינק מונה חשמל. התעריף זינק צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה כי "מונים חכמים הותקנו בכ־4,000 בתי אב. התקבלו תלונות של לקוחות בודדים. בבדיקה נמצא שברוב המקרים העלייה בחשבון נבעה מסיבות שאינן קשורות למונים החכמים. תלונות בודדות על ליקויים במונים נבדקו באופן אישי על ידי נציג בדרג ניהולי בכיר. במקרים בהם נמצאו תלונות מוצדקות הלקוחות קיבלו הסבר או זיכוי מיידי. אנו מתנצלים על חוסר הנוחות שנגרם לחלק מהמשתתפים בפיילוט".

 

ליאור גוטמן

 

התעשייה האווירית: החל”ת הפכה להשאלה דירקטוריון

 

תע”א התגייס לטובת חיים כץ

 

דירקטוריון תעשייה אווירית (תע”א) התייצב אתמול בחזית אחידה מאחורי יו"ר ארגון העובדים בחברה, ח"כ חיים כץ. בישיבת הדירקטוריון של החברה נטען פה אחד כי כץ אינו נמצא כלל בחופשה ללא תשלום (חל"ת), אלא הוא עובד מושאל לארגון העובדים. לכן, הדירקטוריון צפוי להכריע על הגבלת תקופת החל"ת בחברה לשנה, אך החלטה זו לא תשפיע על כץ. בנוסף, הדירקטוריון צפוי לאשר לכץ להמשיך לעבוד בחברה גם אחרי גיל הפרישה.

 

מדובר בהחלטה גורלית, שכן במשך 15 השנים האחרונות מכהן כץ במקביל כח"כ וכן כיו"ר ועד העובדים של התעשייה האווירית, כשטכנית הוא נמצא בחל"ת. מנהל רשות החברות אורי יוגב ביקש לבטל את המצב הזה, בטענה כי מדובר במינהל לא תקין ובמצב שפוגע בחברה. לא ברור מה יהיה הצעד הבא של רשות החברות בנושא, אבל ייתכן כי יבקשו מהתעשייה האווירית לשקול שנית את ההחלטה, או יבדקו האם הדירקטורים קיבלו את ההחלטה מתוך שיקולים זרים.

 

ח"כ חיים כץ. עובד בהשאלה ח"כ חיים כץ. עובד בהשאלה צילום: נמרוד גליקמן

 

יוגב הציג אתמול בישיבת הדירקטוריון של החברה שקף שמרכז את כל המקרים שהתגלו בתע”א שבהם יש חשש לאי־סדרים, בהם שיפוצים בתקציב חריג במשרדים, ביצוע עסקאות נדל"ן בחו"ל בזמן העבודה, הטרדה מינית, התנהגות אלימה, העסקת קרובי משפחה וקשרים עם העולם הפוליטי כמו הסעות עובדים לקלפיות וניוד עובדים בין מחלקות לצורך הבחירות לוועד. יוגב הדגיש כי "המקרים שנחשפו לא זוהו כתופעה רחבה שיש לטפל בשורשה".

 

יוגב טען גם כי הימנעות מהתמודדות מול הוועד עלתה לחברה 800 מיליון דולר בעשור האחרון רק בחטיבות האזרחיות של התעשייה האווירית – כסף שהיה יכול לרדת לשורת הרווח הנקי ולהגיע לציבור הרחב כדיבידנד. בדיקת “כלכליסט” שפורסמה אתמול העלתה כי בשלוש השנים האחרונות תע”א חילקה רק 11.7% מהרווח הנקי המצטבר שלה כדיבידנד למדינה.

 

גיל קליאן

 

רכבת ישראל: תחזוקה לקויה

 

קרון רכבת עלה באש בדרך מב"ש לדימונה

  

הקרון שבו פרצה השריפה הקרון שבו פרצה השריפה

 

אירוע בטיחות חריג התרחש אתמול ברכבת ישראל, כאשר אחד הקרונות ברכבת שנסעה מבאר שבע לדימונה עלה באש במהלך הנסיעה. נהג הרכבת עצר את הנסיעה וחיכה לצוותי כיבוי של מכבי האש שיטפלו בשריפה. ברכבת טוענים שהנזק שנגרם אינו חריג, ולכן לאחר הטיפול המקומי הנסיעה המשיכה ליעדה — אולם ללא הנוסעים, שנאלצו להמשיך ליעדם במוניות על חשבון רכבת ישראל.

 

הקרון שעלה באש הוא מדגם IC3, סוג של קרונות ותיקים שנמצאים בשימוש בעיקר בקווי פריפריה ובקו לירושלים. לפני כשלוש שנים נרשמה שריפה גדולה יותר ברכבת, שהובילה לפציעתם של כ־120 נוסעים בקרון מאותו דגם בדיוק.

 

בשנה האחרונה נרשמו תלונות רבות על השימוש בקרונות אלו, ומבקר המדינה יוסף שפירא בדק וקבע שתחזוקתם לקויה. יצוין שבשנה שעברה שכרה הרכבת את אלסטום הצרפתית כדי שתתחזק את הקרונות בחוזה של 1.5 מיליארד שקל ל־10 שנים, אולם התחזוקה נותרה לקויה. ברכבת טענו אז שלחברה החדשה יש "עקומת למידה", מה גם שוועד העובדים אינו משתף איתה פעולה כדי להכשילה.

 

מרכבת ישראל נמסר בתגובה ש"פקח זיהה עשן מכיוון אחד המנועים ברכבת. ברכבת נסעו באותה העת שישה נוסעים אשר הורדו ממנה ופונו מהמקום במוניות. צוות הרכבת הפעיל מטפים לכיבוי האש, אולם הרוחות החזקות ליבו אותה ולכן הוזמן צוות כיבוי אש".

 

ליאור גוטמן

 

נתע: פועלים על דעת עצמם

 

בכירים בנתע ארגנו לעצמם הוצאות אש"ל

 

חלק מהעובדים הבכירים של חברת נתיבי תחבורה עירוניים (נתע) החליטו להעניק לעצמם הוצאות אש"ל — כך נחשף בפסק דין שניתן בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

 

במאי האחרון הגיעה החברה לפשרה שאושרה בבית הדין מול חיים כהן, שכיהן כסמנכ"ל בנתע ופוטר בעקבות דו"ח חמור של משרד רו"ח חיצוני, שמצא כשלים רבים בניהול החברה לאורך כל שדרות הניהול. כהן עתר לבית הדין נגד נתע, אז הושג הסכם פשרה שבמסגרתו זכה כהן לפיצוי של כ־130 אלף שקל, ובתמורה ויתר על כל תביעות עתידיות או אחרות. באותו פסק דין צוין כי במקביל לפיצוי שכהן יקבל מנתע, הוא מתבקש להחזיר לחברה 3,381 שקל "בהתאם להנחיית רשות החברות הממשלתיות בדבר החזר כספי שאליו נדרשו העובדים הבכירים בנתע".

 

מדוע עובד שמקבל צ'ק של 130 אלף שקל צריך להחזיר לחברה ממשלתית 3,381 שקל? מבדיקת "כלכליסט" עולה שבין 10 ל־15 בכירים בנתע הבינו על דעת עצמם שהם זכאים להחזר הוצאות אש"ל (מזון וארוחות) על חשבון החברה. בשל כך הם ניצלו את הזכאות, אולם זו התבררה בדיעבד כלא נכונה ונשענת על הוראה עלומה ולא רשמית שאף אחד לא זוכר מי נתן.

 

מדובר בתקופת ההנהלה הקודמת, אז שימש מיכה רצון כיו"ר דירקטוריון החברה ויצחק זוכמן כמנכ"ל. אחד מבכירי נתע שעבד אז בחברה אמר ל"כלכליסט" שגם הוא נדרש עם עזיבתו להחזיר לחברה כ־4,000 שקל הוצאות אש"ל, וזאת בהוראת רשות החברות הממשלתיות, ש"עלתה" על הבעיה וטיפלה בה באמצעות דרישה להחזרת הכספים.

 

מנת"ע נמסר בתגובה ש"מדובר בהסכם פשרה שקיבל תוקף של פס"ד ונת"ע פעלה בהתאם אליו. התובע התבקש להחזיר סכום של כ-3,000 שקל בשל תשלומי יתר שניתנו לו"

 

ליאור גוטמן וזהר שחר לוי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x