בדיקת כלכליסט
היעדים: לא מאוד שאפתניים; הבונוסים: מאות אלפי שקלים
בדיקת תוכניות התגמול החדשות בחברות הממשלתיות מעלה כי רבים מיעדי הביצוע אינם קשים להשגה: יעד ההכנסות ברכבת תואם לביצוע מתחילת השנה; הרווח התפעולי של חברת החשמל גבוה מהיעד; ורק התעשייה האווירית מסרבת לפרט את יעדיה
- הבלגן חוגג בחברות הממשלתיות: החשבון זינק, הוועד התפרץ והקרון נשרף
- צ'ופר לדירקטורים: יקבלו גם משכורת מאמצע 2015
- הדואר קורס, יו"ר הדירקטוריון מקבל מענק הצטיינות
כך למשל, יעדי הביצוע הבולטים של רכבת ישראל הם 46 מיליון נסיעות בשנה ו־168.4 מיליון שקל הכנסות מהובלת מטענים. אלא שב־2013 הרכבת הגיעה ל־40 מיליון נסיעות (87% מהיעד ל־2014), ובמחצית הראשונה של 2014 נרשמו הכנסות של 86 מיליון שקל מהפעילות — כלומר 51% מהיעד כבר הושגו במחצית מהתקופה.
היעד העיקרי של חברת החשמל קבוע שהרווח התפעולי יעמוד על 4% מהמכירות מייצור חשמל לפחות. זאת כאשר בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה החברה עמדה בשיעור של 8%. לעומת זאת בנתג"ז לא הוצבו יעדים מספריים כלל, אלא רק יעדים ביצועיים כמו הקמת קווי הולכת גז או חיבור תחנות, שהיתכנות הביצוע שלהם גבוהה.
בעיה מהותית נוספת במדיניות התגמול החדשה היא שהיא חלה רק על עובדים בחוזים אישיים, ששיעורים בחברות הממשלתיות הוא מזערי. בחברת החשמל המדיניות תחול על שבעה עובדים בלבד, בנתג"ז על שמונה, ואילו ברכבת ישראל היא תחול על 90 עובדים בלבד.
הבונוס המקסימלי עלה
בתמורה לקביעת תנאי הסף החדשים הועלה היקף הבונוס המקסימלי שניתן לתת לבכירים מ־5 משכורות ל־6.2 משכורות. באם החברה עצמה לא עומדת בתנאי הסף, הבונוס המקסימלי לבכיר יעמוד על 3.2 משכורות בלבד.
בתוכנית נקבעו כמה תנאי הסף כלליים להענקת הבונוס המקסימלי. שני תנאים בולטים הם: תשואת רווח נקי להון מעל 5% בשנה שבה חולק הבונוס, בשנה שלפניה, וצפי לתשואה כזו בשנה הבאה; וחלוקת דיבידנד עבור השנה שבגינה ניתן בונוס.
מבחינת התעשייה האווירית, תנאי הסף הללו קלים מאד. בארבע השנים האחרונות היא הציגה תשואה להון של 7.5%–12.5%. כמו כן החברה הגיעה להסכם עם רשות החברות ב־2011 בתמורה להחרגתם מחוק עידוד השקעות הון, שלפיו היא תחלק רק 25% דיבידנד בשנים 2011–2013 במקום 50%, ובנוסף בשנים 2011–2015 תקזז 32 מיליון שקל מהדיבידנד ותקבל מענק מהמדינה של 32 מיליון שקל לצורך השקעה במחקר ופיתוח. בשל כך רשות החברות אינה מחייבת את החברה לחלק דיבידנדים כדי לתת בונוסים לעובדים, וכך אף שהחברה לא חילקה דיבידנדים עבור 2012, ההנהלה הבכירה זכתה במענק גם עבור שנה זו.
בניגוד ליתר החברות שבדק "כלכליסט", תע"א סירבה לחשוף את יעדי הביצוע שקבעה לבכיריה ואת מספר הבכירים שמועסקים בחוזים אישיים.
יישום בהדרגה בשנה הבאה
הרפורמה במדיניות התגמול אמורה להיות מיושמת בהדרגה בכל החברות הממשלתיות בשנה הקרובה. ברכבת ישראל, חברת החשמל וחברות אחרות כבר רצים עם פיילוט לשנת 2014 כדי לראות את יכולת התשלום ביחס למצב החברה. מנגד, חברות כמו נמל אשדוד שמתנהלת ללא דירקטוריון כרגע, או נתיבי ישראל שטרם גייסה מנכ"ל ויו"ר — התוכנית תחכה ל־2015.