בלעדי לכלכליסט
הקלף החברתי של נתניהו: פטור ממע"מ על מזון בפיקוח
אחרי שדרש לגנוז את תוכנית 0% מע”מ מתכנן רה”מ להשיק תוכנית משלו לביטול מע”מ, הפעם על מוצרי מזון בסיסיים ובכך לקרוץ גם לחרדים. העלות למדינה דומה לזו של תוכנית הדיור של לפיד - 2 מיליארד שקל
ראש הממשלה בנימין נתניהו בוחן תוכנית להחלת פטור ממע״מ על מוצרי מזון מפוקחים - כך נודע ל״כלכליסט״. לאחר שהתנגד נחרצות לחוק 0% מע”מ של שר האוצר היוצא יאיר לפיד, נראה כי נתניהו מבקש לאמץ את אותו רעיון ולהחילו על מוצרי מזון בסיסיים. במשרד ראש הממשלה עובדים על תוכנית כזו כבר כמה שבועות, אך ללא שיתוף של משרד האוצר.
- נתניהו: "לבני ולפיד ניסו לעשות לי פוטש"
- לפני הבחירות: ראש הממשלה נתניהו פיטר את השרים לפיד ולבני
- לפיד: "איך נתניהו יכול לתקוף את תפקודי"
הרעיון אמנם עלה באופן כללי בשיחות עבודה שוטפות מול האוצר בשבועות האחרונים, אך ככל הנראה במסגרת שיחות בנושאים אחרים. ל״כלכליסט״ נודע כי הצוות שבוחן את הנושא מצא כי התוכנית תעלה למדינה 2 מיליארד שקל בשנה באובדן הכנסות. נתניהו מציע לממן את ההפחתה בכסף שהתפנה מביטול חוק 0% מע”מ של לפיד - שעלותו נאמדה גם היא ב־2 מיליארד שקל בשנה. הצוות הכלכלי שעובד על התוכנית בוחן בין היתר את רשימת המוצרים המפוקחים שמהם יוסר המע״מ. מדובר על לחם אחיד, אשל, גיל, ביצים, חמאה, חלב ועוד.
על רקע התוכנית המתרקמת אפשר להבין טוב יותר את רשימת התנאים שהציב נתניהו ללפיד לפני שלושה ימים, במהלך פגישת פיצוץ הממשלה שהתקיימה ביניהם. נתניהו כתב בהודעתו כי הוא דורש מלפיד להקפיא את חוק 0% מע״מ וכי הוא מצפה ממנו להביא ״חלופות להורדת יוקר המחיה, כמו ביטול המע״מ על מוצרי מזון בסיסיים״. זו היתה הפעם הראשונה שנתניהו דיבר על אפשרות של הורדת מע״מ שכזו, וכעת מתברר כי לא מדובר בשליפה מקרית כי אם בתוכנית שעליה עמלים במשרדו של נתניהו מבלי לשתף את לפיד ואנשי משרדו.
זה שדווקא יודע לשאול
בתחילת השבוע הגיע שר הכלכלה נפתלי בנט לוועדת הכספים כדי להציג את תקציב משרדו. היה זה ח״כ יעקב ליצמן מיהדות התורה שהתעקש לפתע לשאול את בנט מה עמדתו בנוגע לפטור ממע״מ על מוצרי מזון בסיסיים. בנט הופתע מהשאלה שלא נגעה כלל לנושא השיחה, אך ענה כי באופן עקרוני הוא מתנגד למתן פטור שכזה בשל העובדה שהוא עלול ליצור שוק שחור. בנט אף הציג גרף שלפיו מחירי המזון יורדים ממילא ולכן אין טעם בחוק שכזה.
שאלתו של ליצמן לא נשאלה בתמימות. זו בדיוק הנקודה שאליה מכוונות המפלגות החרדיות ש״ס ויהדות התורה בקמפיין הבחירות הקרוב שלהן. רוב הקמפיינים של רוב המפלגות ידברו על ״יוקר המחיה״, והחרדים כבר הודיעו שכוונתם לכוון למאבק במע״מ המוטל על מוצרי המזון הבסיסיים.
לפיכך לא מן הנמנע שמדובר במהלך שתיאם נתניהו עם החרדים. אחרי פגישות והסכמות שקטות בנוגע לתמיכה בנתניהו לאחר הבחירות, נראה כי סוכמו גם המהלכים הכלכליים המשותפים של הצדדים. כך יוכלו החרדים לממש את הסיסמאות שימכרו לבוחריהם במהלך קמפיין הבחירות ואילו נתניהו יוכל, לראשונה בהיסטוריה של מסעי הבחירות שלו, להניף דגל כלכלי־חברתי שבמרכזו צמד המילים ״יוקר המחיה״, ועל הדרך לנגח את לפיד שלא הצליח להביא לבוחריו מהמעמד הבינוני דירה עם פטור.
היהפוך נתניהו עורו
משנתו הכלכלית של נתניהו ידועה, והיא אינה כוללת הטבות מס. לכן לא נרשמה כל הפתעה כשאמר שאינו תומך בחוק 0% מע”מ. על פי גורמים שנכחו בדיונים, ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג’ין קנדל התנגד נחרצות לתוכנית של לפיד, ולא רק בגלל אופי שוק הדיור אלא בשל התנגדות עקרונית למע”מ דיפרנציאלי.
כשבוחנים את פעילותו הכלכלית של נתניהו לאורך השנים קשה שלא לתהות מאין הגיעה ההצעה הזו. הרי בתקופת כהונתו עלה המע”מ מ־16.5% ל־18%, ואילו מס ההכנסה הלך וירד - אלה צעדים מובהקים שמטרתם לחזק את העשירים כדי שהעושר “יחלחל למטה” (תפיסה שכלכלנים רבים מעידים שנכשלה). מע”מ הוא מס רגרסיבי ונחשב למגדיל פערים, משום שהוא מהווה נטל כבד יותר על עניים, שרוב הכנסתם מיועדת לצריכה, מאשר על עשירים שרק חלק מהכנסתם מוקדש לצריכה והיתר להשקעות וחסכונות. מס הכנסה, לעומת זאת, הוא מס פרוגרסיבי ונחשב לשוויוני יותר, משום שהוא מוטל באופן יחסי להכנסה.
מעבר לכך, מע”מ דיפרנציאלי מסבך מאוד את מערכת המיסוי, באופן שיקשה מאוד על רשות המסים לגבות את המס ולאכוף את גבייתו — מה שעלול להגדיל את היקף ההון השחור שמסתובב במשק הישראלי. וכל מחקר שנעשה בשנים האחרונות בנושא מע”מ דיפרנציאלי מצא שמדובר במנגנון בלתי יעיל שלא משיג את מטרתו. החוקרים ד”ר חמי גוטליבובסקי וניר יעקבי ממכון ון ליר מצאו בשנת 2013 שמתוך שווי הטבות המיסוי הדיפרנציאלי באירופה, פחות מ־50% בממוצע מגיע לאוכלוסיית היעד, ואילו היתר הולך לגורמים שבדרך - היצרנים ורשתות השיווק - הגופים שממילא מהווים חוליה משמעותית בשרשרת יוקר המחיה.
בעיה משמעותית נוספת היא שמדובר במדרון חלקלק. מה אם יוכנסו עוד מוצרים לפיקוחו כפי שכבר הוצע לאחרונה? מה זה בדיוק מזון בסיסי? אם מזון בסיסי זוכה להטבת מס, מדוע שמוצרי ניקיון בסיסיים לא יזכו? אם רעיון 0% מע”מ על דירות חדשות לזוגות צעירים היה המקור לרעיון הזה, היכן תעצור הזליגה? זוהי זליגה מסוכנת במיוחד, משום שכבר ראינו שבישראל לא ניתן לבטל הטבה כזאת - ראו דוגמת פטור ממע"מ על צריכה באילת ועל פירות וירקות.
איך שלא מסתכלים על הפצצה שהטיל נתניהו בין השתלחות להשתלחות בשריו היוצאים, המסקנה היא אחת - זוהי יריית הפתיחה של כלכלת הבחירות ושל הקמפיין של נתניהו. עוד מוקדם לומר אם מדובר רק באמירות לשם בחירות ואם יום אחריהן נתניהו ישליך את הרעיונות הללו מכל המדרגות, או שהברית שכרת עם דרעי והחרדים תגרום לו לפעול בסתירה לכל מה שהוא מאמין בו. אם האפשרות השנייה תתברר כנכונה, הרי שבעוד חצי שנה נוכל לחזות בפקידי האוצר בולעים את הצפרדע החדשה ומקדמים את חוק 0% מע”מ על מוצרי מזון בסיסיים בעידודם הנלהב של החרדים ושל הלובי של רשתות השיווק.
רה"מ בראש המתרימים בליכוד
מחטף בחוק מימון מפלגות
הליכוד היתה המפלגה הראשונה לפרסם את מועד הפריימריז לקביעת רשימתה לבחירות 2015, והם ייערכו ב־6 בינואר. הבחירות הפנימיות עולות למתמודדים סכומים גבוהים, כאשר תקרת התרומה המותרת היא 11,500 שקל מאדם.
מספר חברי כנסת בליכוד גייסו תרומות ב־2014, והן מתפרסמות באתר מבקר המדינה. רובן המוחלט של התרומות גויסו בארצות הברית.
ראש הממשלה בנימין נתניהו גייס השנה 195,936 שקל, משה פייגלין גייס 152,517 שקל וסגן שר החוץ צחי הנגבי גייס כמעט 70 אלף שקל.
יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין וח”כ אופיר אקוניס גייסו כ־50 אלף שקל כל אחד, כאשר מירי רגב גייסה 34 אלף שקל, רובם גם כן מארה”ב. גלעד ארדן גייס 9,630 אלף שקלים, כולם מחוליו מסר מניו יורק.
לצד אישור התפזרות הכנסת, אישרה אתמול ועדת הכנסת גם תיקון בחוק מימון מפלגות, המגדיל למעשה את מקדמת מימון הבחירות שהמפלגות מקבלות מהמדינה. לפיכך מקדמת המימון תגדל מ־825 אלף שקל לח״כ הניתנים כיום, כ־1.168 מיליון שקל. הצעת החוק הוגשה על ידי יו״ר הקואליציה זאב אלקין וחתומים עליה חברי כנסת מכלל הסיעות בכנסת. ההצעה אושרה בקריאה ראשונה וצפויה לקבל אישור סופי ביום שני.
ממפלגת העבודה נמסר: "ביבי, איפה היית בשש השנים האחרונות? אלו שש שנים בהן רה"מ נתניהו לא נקף אצבע כדי לטפל ביוקר המחיה המשתולל והפך את חייהם של אזרחי ישראל למלחמת הישרדות יום יומית. יו"ר מפלגת העבודה יצחק הרצוג הציע את התכנית להפחתת מע"מ על מוצרי מזון מספר פעמים ונתקל בממשלה אטומה שהתעסקה בקרבות אגו פנימיים במקום בהצבת חזון חברתי לישראל. העובדה שנתניהו נזכר להתייחס להצעה הזאת רגע לפני בחירות היא עלבון לאינטיליגנציה של כולנו".