בחירות 2015
האשליה של הרצוג: הורדת מחירי הדיור בחצי שנה בלבד
יו"ר האופוזיציה התחייב אתמול להוריד את יוקר המחיה בתוך תקופה קצרה אם יכהן כראש ממשלה, אבל בתגובה לפניית כלכליסט לא הציג תוכנית כלכלית מגובשת שתביא לפתרון הבעיות בתוך חצי שנה בלבד
יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג תקף אתמול את הבטחות הבחירות שהציג ראש הממשלה בנימין נתניהו - ומיהר להציג הבטחות משלו. "אני מתכוון להוריד את יוקר המחיה בתוך שישה חודשים לאחר כינון ממשלתי, כמו גם את יוקר הדיור", הצהיר הרצוג.
- נתניהו מבטיח: במקום מע"מ 0 על דירות - מע"מ 0 על מוצרי מזון בפיקוח
- מע"מ 0% על מוצרי המזון? הבטחות נתניהו לא עומדות במבחן המציאות
- פרץ על תוכנית הפטור ממע"מ על מזון: "נקווה שזה לא תעלול בחירות של נתניהו"
הרצוג התייחס להבטחה של נתניהו להחיל מע"מ דיפרנציאלי על מוצרי מזון בסיסיים בפיקוח ושאל: "עכשיו אתה נזכר לדבר על זה? בפתיחת מושב הכנסת אמרתי שבמקום 0% מע"מ (על דירות חדשות - ת"ו) צריך לקדם מע"מ מופחת או אפסי על מוצרי מזון, והצעתי תוכנית להפחתת מכרזי מינהל מקרקעי ישראל - ונדחיתי".
הרצוג ומפלגת העבודה אכן התחילו לעבוד על מע"מ דיפרנציאלי בתחום המזון והזמינו דו"ח ממכון מאקרו למדיניות כלכלית, שהוגש להם לפני כחודש. הרצוג גם העלה הצעת חוק למכירת קרקעות במחיר מופחת.
ההצעה אינה כוללת מנגנון שקובע את מחיר הדירה
בסוף חודש אוקטובר האחרון העלה הרצוג להצבעה בכנסת הצעת חוק שמהווה אלטרנטיבה ליוזמת 0% מע"מ או מחיר מטרה. בהצעת החוק, שנכתבה בשיתוף עם עמותת ידיד, נכתב כי מחיר הקרקע לא יעלה על 50% ממחיר השמאות כפי שנקבע על ידי השמאי הממשלתי, כשהזוכה בקרקע יהיה זה שיציע את המחיר הנמוך ביותר. החוק תקף לפרויקטים בהיקף של 100 יחידות דיור ויותר. יזם שלא יעמוד במועדי החוק ייקנס בסכום השווה ל־5% ממחיר הקרקע ששילם, והוא לא יהיה זכאי להתמודד במכרזי רשות מקרקעי ישראל לתקופה של 36 חודשים מתום יום התקופה הקובעת לבנייה.
גורמים בתחום הנדל"ן מציינים כי ההצעה לא בהכרח תביא לירידת מחירי הדירות, מאחר שלטענתם המחיר בשוק הדיור נקבע על ידי ביקוש ולאו דווקא על ידי רכיב העלויות. אמנם בהצעת החוק נכתב כי המחיר בשוק החופשי יגלם באופן מלא את מחיר הקרקע, אך לא נקבע מנגנון מדויק לקביעת המחיר. בסביבתו של הרצוג טוענים שהצעת חוק כזו תעניק תנופה לשוק הנדל"ן, ולכן תגביר בדרך עקיפה את ההיצע שיוביל.
בנוסף, הצעתו של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד על הנהגת 0% מע"מ לרוכשי דירות חדשות החלה להתגלגל כבר בחודש מרץ השנה וגם לאחר שמונה חודשים היא טרם עברה. בהסתמך על ניסיון העבר, ועל כך ששוק הדיור כולל גם עלויות שאינן קשורות למחיר הקרקע (כמו עלויות פיתוח והיטלים) וסובל מעודף בירוקרטיה וחוסר היצע היסטורי, הצבת יעד של שישה חודשים להורדת יוקר הדיור נראית אופטימית מדי. בנוסף, נתוני בנק ישראל שהתפרסמו שנה שעברה הצביעו על כך שמשך הזמן שלוקח "לייצר" דירה אחת בישראל – כולל שלבי התכנון, השיווק, הוצאת היתרי הבנייה והבנייה עצמה – מגיע עד 13 שנה.
הצעת החוק לא מפרטת את העלות התקציבית עבור המדינה מאובדן הכנסות על קרקעות. הכנסות מינהל מקרקעי ישראל נעות סביב 6 מיליארד שקל בשנה כשרובן מגיעות משיווק קרקעות. כך שהנחה של לפחות 50% על מחיר הקרקעות צפויה לגרום לאובדן הכנסות של 2–4 מיליארד שקל לקופת המדינה.
המחקר שממליץ על פטור ממע"מ גם על מים וחינוך
ההצעה של מפלגת העבודה למע"מ דיפרנציאלי מתבססת על מחקר שהגישו לפני כחודש ד"ר רובי נתנזון, מנכ"ל המרכז למדיניות כלכלית, ואיתמר גזלה, כלכלן בכיר במכון. המחקר מציע לפטור ממע"מ מוצרי מזון למעט סוכר ומוצריו, משקאות קלים, משקאות אלכוהוליים וארוחות מחוץ לבית. בנוסף מוצע להעניק פטור ממע"מ על מים לצריכה ביתית, תרופות, עיתונים, ספרים ומכשירי כתיבה, תחבורה ציבורית וחינוך. כמו כן מוצע להטיל מע"מ בשיעור של 5% בלבד על חשמל, גז ודלק עד תקרה שתיקבע.
לטענת כותבי המחקר, פטור דומה מקובל במדינות רבות. המחקר לא מציין את עלות התוכנית, אך ההערכה כי מדובר בעשרות מיליארדי שקלים. פרק המזון, הכולל גם מוצרים שאינם בפיקוח, מציג אובדן הכנסה של כ־10 מיליארד שקל.
הדו"ח של נתנזון מציג תוכנית רחבה של הטבות במע"מ, ונתנזון מציין כי ניתן ליישם גם חלקים ממנו. הרצוג ומפלגת העבודה מתכוונים לאמץ את החלקים שנוגעים למזון ותרופות. "זה מודל שאני מנסה לקדם יותר משנתיים", אומר נתנזון. "דיברתי על זה עם שרים אבל זה אף פעם לא התקדם מעבר לדיונים".
כותבי המחקר עשו סימולציה כללית הכוללת הטבות מס הן בתחום המזון והן על חינוך וטיפולים רפואיים, שממנה עלה כי שינוי כזה במנגנון המע"מ יגדיל את ההוצאה הפנויה של משקי הבית בעשירון התחתון ב־12.5% בממוצע, בעשירון השני ב־8.5% ובמשק בית שבו אין מפרנסים ב־6.7%. עם זאת, להצעה מרחיבה כזאת יכולה להיות השפעה תקציבית של עשרות מיליארדי שקלים.