ריכוזיות נוסח ישראל: 31 קבוצות מחזיקות למעלה מ-2,500 חברות
הוועדה לצמצום הריכוזית מפרסמת את רשימת הגופים הריכוזיים במשק, ביניהם דלק, החברה לישראל, קוקה קולה וקבוצת עזריאלי. גוף שהוכרז ריכוזי יצטרך אישור מיוחד לקבל זכות מהמדינה – רישיון, חוזה או רכישת שליטה – בתשתית שהוגדרה כחיוניות
הוועדה לצמצום הריכוזית מפרסמת היום (ה') את רשימת הגופים הריכוזיים במשק. גוף שהוכרז ריכוזי יצטרך אישור מיוחד לקבל זכות מהמדינה - רישיון, חוזה או רכישת שליטה - בתשתית שהוגדרה כחיוניות.
- ריכוזיות, חסמי יבוא ומיסוי גבוה מייקרים את המזון בישראל
- האם פיצול החברה לישראל יציף ערך לבעלי המניות?
- מצפון תיפתח הרעה: 26 סניפי שופרסל על הכוונת של הממונה
קביעת הגורמים הריכוזיים נעשתה על ידי הוועדה לצמצום הריכוזיות, שבראשה עומד הממונה על ההגבלים עסקיים, דיוויד גילה, וחברים בה משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה. בחודשים האחרונים אספה הוועדה מידע מהחברות עצמן ומהרגולטורים הענפיים שלהם כדי לקבוע מי יוכנס לרשימה.
על פי הרשימה, מספר הקבוצות העסקיות השולטות בגופים ריכוזיים במשק הוא 31, מהם 20 קבוצות עסקיות השולטות בתאגידים ריאליים משמעותיים ו-12 קבוצות עסקיות השולטות בגופים פיננסיים משמעותיים. מספר התאגידים הכולל בשליטת קבוצות עסקיות אלו עומד על למעלה מ-2,500. מהנתונים עולה כי 75% מהתאגידים הריאליים המשמעותיים מחזיקים גם בתשתית חיונית, וכמעט מחציתם שולטים במעל 50% בלפחות אחד מתחומי התשתיות החיוניות.
לצפייה ברשימה מלאה של הגופים הריכוזיים על פי החוק - לחץ כאן
בין התאגידים הרלוונטיים ניתן לראות כי קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, מחזיקה במקביל רישיונות בתחום התפלת המים, זכויות נפט וגז טבעי ומחזיקה גם חברות דלק בבעלותה. דוגמא נוספת היא החברה לישראל, שבשליטת עידן עופר, המחזיקה רישיונות בתחום התפלת המים, רישיונות חציבה, ומוכרזת מונופול בזיקוק דלק (בשל אחזקתה בבזן). בנוסף, החברה המרכזית למשקאות, שבשליטת משפחת ורטהיים, שולטת גם בשידורי קשת. כמן כן קבוצת עזריאלי, שבשליטת משפחת עזריאלי, מחזיקה בחברות סונול וסופרגז.
גוף ריכוזי מוגדר כגוף ריאלי משמעותי (מחזור שנתי הגבוה מ-6 מיליארד שקל, או מונופול שהיקף המכירות שלו עולה על 2 מיליארד שקל), גוף פיננסי משמעותי (מנהל נכסים מעל 40 מיליארד שקל), או מי שמשתייך לקבוצת המחזיקים בהם (תאגיד, השולט בתאגיד). בנוסף, אם היקף הפעילות המצטבר של הגוף או קבוצת המחזיקים בתחום התשתית החיונית, עולה על מחצית מכלל הפעילות בתחום (מונופול). כמו כן, אם הוא בעל השפעה בתחום השידורים או העיתונות הכתובה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חוק הריכוזיות פורסם ברשומות לפני שנה בדיוק (11.12.13). הפרק השני בחוק, שעוסק בשיקולי ריכוזיות ותחרותיות בהליכי הקצאת זכויות לגופים ריכוזיים בתשתיות חיוניות למדינה, קובע כי הוא יכנס לתוקף שנה מיום פרסומו – היום. בשל כך מתפרסמת היום רשימת הגופים הריכוזיים.
הרעיון שעומד מאחורי פרק הקצאת הזכויות, הוא שיש להגביל גופים ריכוזיים מלהגדיל, או לשמר, את אחיזתם בתשתיות מדינה חיוניות כגון, מים, אנרגיה, תחבורה, תקשורת, משאבי טבע ועוד (לרשימה המלאה של התשתיות החיוניות ראו רשימה בסוף). על כן החוק מתווה מנגנון פיקוח ובדיקה בהליכים שבהם רגולטור של ענף כלשהו רוצה להקצות זכות - פרסום מכרז למתן רישיון, התקשרות בחוזה או להעברת החזקה בשיעור משמעותי בתשתית חיונית.
החוק מאפשר לרגולטור הייעודי שלא להקצות זכות לגוף ריכוזי בתחום תשתית חיונית, אולם אין זה אומר שכול גוף ריכוזי בהכרח לא יזכה במכרז כזה. זאת משום ששיקול צמצום הריכוזיות יהווה שיקול אחד מתוך מכלול שיקולים, כגון למשל המחיר שממנו יהנה הצרכן הסופי.
רשימת התשתיות החיוניות
1. שירותי בזק פנים-ארציים ושירותי רדיו, טלפון נייד
2. דואר
3. שידורים
4. הפקת מים
5. הסמכת רשות מים אזורית
6. תאגידי מים וביוב
7. נפט
8. מחצב מסוג מסוים, או חציבה של מחצב
9. משק הדלק
10. גז פחממני מעובה
11. משק הגז הטבעי
12. ים המלח, או משאב טבע אחר
13. שדות תעופה ומנחתים
14. קווי שירות באוטובוסים
15. מסילות ברזל מקומיות ולא מקומיות
16. ספנות ונמלים
17. כבישים
18. מחסני מסוף מטענים אווירי
19. מערכות סליקה פנסיוניות
מהרשימה עולה כי התאגידים שמחזיקים בתשתית מדינה חיונית, וייאלצו לקבל אישור להקצאת זכות מהמדינה הם:
קבוצת בזק - בתשתית בזק
סלקום, פלאפון, פרטנר - בתשתית ניידת
HOT ו-yes - בטלוויזיה רב ערוצית
נגה-רשת, קשת וערוץ 10 - בתחום השידורים
גרנית הכרמל (קבוצת עזריאלי), שיכון ובינוי (שרי אריסון), IDE, Veolia (יצחק תשובה) - בתחום הפקת המים; נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר וישראמקו - בתחום הנפט
רדימקס, שפיר והנסון - בתחום המחצבים
פז, דלק, דור-אלון וסונול - במשק הדלק
אמישרגז, פזגז, סופרגז, דור - בגז פחממני מעובה
כיל - בזיכיון ים המלח
אגד, דן, קווים - בקווי שירות לאוטובוסים
ממ"ן- בתחום המטענים
נס טכנולוגיות - בתחום מערכת סליקה פנסיונית מרכזית
שפיר, שיכון ובינוי, דניה סיבוס, אלסטם, כלל תעשיות - בפרויקטים תחבורתיים בשיתוף הסקטור הפרטי