$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

אקרשטיין, יעקובי, וייל ונוימן בין המתחרים על המפעל בהרטוב

חברת נשר מוכרת את מפעל המלט בהרטוב ב־350 מיליון שקל, כחלק מהסכם עם הממונה על ההגבלים שיוציא המלט מפיקוח

גולן חזני 07:1916.12.14

חברת נשר שבבעלות כלל תעשיות של לן בלווטניק החלה בהליכי מכרז למכירת מפעל המלט בהרטוב ושתי מחצבות ששוויין המוערך הוא כ־350 מיליון שקל. החברה פתחה חדר מידע ול"כלכליסט" נודע כי על הרכישה מתמודדות בעיקר משפחות שחקני נדל"ן ותעשייה מקומיות: משפחת אקרשטיין הפעילה בתחום אבני בנייה ומרצפות, משפחת יעקובי שמכרה ב־2011 את חברת הברזל והבטון שבבעלותה לאפריקה תעשיות תמורת 130 מיליון שקל, משפחת נוימן שחברה לנוחי דנקנר בניסיון לשליטה באי.די.בי, ומשפחת וייל השותפה של שאול אלוביץ בעסקי הנדל"ן בחו"ל. גורם נוסף המתמודד היא חברה טורקית.

 

בלווטניק רכש לפני כשנתיים את כלל תעשיות מידי נוחי דנקנר ואידיבי לפי שווי 2.4 מיליארד שקל, ובהמשך מחק אותה מהבורסה בהצעת רכש. לחברה אג"ח בהיקף של 1.5 מיליארד שקל והיא מנהלת מגעים למחוק אותו ממסחר באמצעות פרעון מוקדם מלא ועיסקת מימון של 2.3 מיליארד שקל עם בנק דיסקונט. נשר היא פרת המזומנים של כלל תעשיות ומהווה את הנכס העיקרי שלה. דנקנר כמעט ומכר את חברת משאב, בעלת השליטה בנשר, לידי משפחת לבנת בתחילת 2012 לפי שווי 2.4 מיליארד שקל לנשר.

 

מימין: משה קפלינסקי מנכ"ל נשר וצביקה אקרשטיין מאקרשטיין תעשיות מימין: משה קפלינסקי מנכ"ל נשר וצביקה אקרשטיין מאקרשטיין תעשיות צילום: אוראל כהן

 

 העובדה שהיא מונופול שמכתיב את מחירי המלט בארץ הביאה להתערבות של הממונה על ההגבלים בנתח השוק של נשר. בבדיקה שערכה מצאה רשות ההגבלים העסקיים כי נשר נוהגת לתת לחלק מסוים מלקוחותיה הטבות נוספות לאלה שהותרו לה על ידי הפיקוח על המחירים, ולצדם לקוחות אחרים של נשר נאלצים לשלם מחירים גבוהים בהרבה, מה שגרם לפגיעה בתחרות. ביולי האחרון הגיעו משרד האוצרי והכלכלה יחד עם הממונה על ההגבלים דיויד גילה להסכמות עם חברת נשר שלפיהן נשר תמכור את המפעל בהרטוב ובתמורה יוצא מחיר המלט מפיקוח מחירים. המהלך הותנע על ידי רשות ההגבלים שבתחילת 2012 דרשה מנשר להקטין הנחות ללקוחות גדולים בטענה, שהן פוגעות בתחרות ומייקרות את המלט ללקוחות קטנים ובינוניים.

 

נשר מחזיקה כיום בנתח של 86% משוק המלט בארץ – שוק של 6 מיליון טונות בשנה. המפעל בהרטוב מייצר כמיליון טונות ומהווה 15% משוק המלט בארץ. רוכש המפעל אמור להתחרות "ראש בראש" מול נשר בשוק המלט, שבו נשר מהווה מונופול. תנאי המכירה שנקבעו על ידי הממונה אמורים לאפשר לרוכש המפעל ייצור כמות מלט משמעותית ויכולת להתחרות בנשר. הרוכש לא יכול להיות קשור לנשר, לא יבואן מלט ולא בעלים של מפעל לייצור בטון. המהלך כולו נועד לאפשר תחרות בשוק המלט. נשר הסכימה למכור את המפעל ובתמורה קיבלה הבטחה לפיה תוכל להמשיך ולהעניק הנחות (המוערכות בכ־30%) לשני הלקוחות העיקריים שלה, הנסון ורדימיקס, במשך חמש השנים הבאות. נשר מנוהלת על ידי משה קפלינסקי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x