גילה לנשר: מכרו מפעל מלט או בטלו ההנחות ליצרניות הגדולות
נשר מספקת כיום מלט בתנאים מועדפים לשתי יצרניות הבטון המובילות בישראל, רדימיקס והנסון, על מנת למנוע מהן להתחרות בה. על פי הסכמות שאליהן הגיעה נשר עם המדינה, אם היא לא תמכור את מפעל המלט בהר טוב גילה יורה על צמצום ההנחות הגדולות
הממונה על הגבלים עסקיים, דיויד גילה, פירסם היום את ההוראות שיחולו על מונופול המלט נשר, שייכנסו לתוקף במידה והחברה לא תעמוד בתנאים ובלוחות הזמנים שהקציבה המדינה למכירת מפעל ייצור המלט בהר טוב לידי מתחרה. לפי ההוראות שקבע הממונה, במידה ולא יווצר מתחרה לייצור מלט, נשר לא תיתן ללקוחות הרוכשים מלט הנחה שתעלה על 4% מהמחיר הקובע.
קראו עוד בכלכליסט:
- הרפורמה בענף המלט כמעט לא תשפיע על עלות הדירות
- נשר תוריד מחירי המלט ב־3% ותמכור מיידית מפעל בהר טוב
- קבינט יוקר המחיה ידון ביום שני בהסדר להגברת התחרות בשוק המלט
דיויד גילה צילום: אוראל כהן
נכון להיום נשר מספקת מלט בתנאים מועדפים למספר מצומצם מלקוחותיה, ובעיקר לשתי יצרניות הבטון המובילות בישראל, רדימיקס והנסון. בדיקת הרשות העלתה כי בענף המלט נשר רואה איום תחרותי ממשי באפשרות כי רדימיקס והנסון, המצויות שתיהן בבעלות יצרניות מלט בינלאומיות, יפנו לאיתור או פיתוח חלופות לרכישת מלט מנשר באמצעות יבוא.
במתן התנאים המועדפים לרדימיקס ולהנסון מגיבה נשר באופן ממוקד לאיום היבוא, כך שהתמריץ של לקוחותיה הגדולים לפעול לפיתוח יבוא אפקטיבי של מלט לישראל נפגע, כאשר יתר צרכני המלט אינם זוכים ליהנות מפירותיו של האיום התחרותי ומשלמים מחירי מלט גבוהים יותר. לפיכך, מתן התנאים המועדפים מצמצם את האפשרות להתפתחות תחרות בענף המלט ומשמר את התלות של צרכני המלט בנשר, כיצרנית מלט יחידה, המספקת כ-90% מכלל צריכת המלט בישראל.
על פי הרשות, בענף הבטון, אף שרדימיקס והנסון זוכות להנחות ממחיר המלט בשיעורים גבוהים בפער ניכר מיתר יצרניות הבטון המיובא, כל אחת משתי החברות העידה, כי היא אינה מגלגלת את ההטבות המפליגות שהיא מקבלת מנשר ללקוחותיה. מצב דברים זה מלמד על שיווי משקל על-תחרותי בשוק הבטון ביחס להנחות שמקבלות רדימיקס והנסון, המתאפשר נוכח הפערים בין מחיר המלט שמשלמות רדימיקס והנסון למחירים שמשלמות יצרניות הבטון המובא האחרות המזנבות בהן.
לדעת הממונה מכירה כפויה של מפעל לייצור מלט של נשר למתחרה חדש, שייצר מלט מקומי ויתחרה על כל לקוחות נשר, עדיפה משמעותית על פני הוראות שיטפלו בהתנהגות המונופול. גילה סבור כי לייצור מקומי יתרונות ברורים על פני יבוא מלט, בין היתר, נוכח החיסכון בעלויות הובלה, פתרון בעיית האחסון והבטחת עיתוי ורציפות אספקת המלט, ללא תלות ביצרני מלט בחו"ל או בהליכי הפריקה בנמל.