$
בלדד השוחי

למה הירח זורח רק אחרי השקיעה?

איך זה שהירח כמעט תמיד זורח בערב, אחרי שקיעת השמש? זה קורה בכל מקום בעולם? אלמוני

בלדד השוחי 09:1025.12.14

אלמוני יקר,

הלבנה לא זורחת כמעט תמיד בערב. היא זורחת בכל מיני שעות; לפעמים היא עולה רק אחרי שקיעת החמה, לפעמים היא עולה בבוקר, עם זריחת השמש, ולפעמים הלבנה עולה בצהריים או אחר הצהריים. אפילו בארצנו הקטנטונת.

 

שני המאורות חגים סביב כדור הארץ (מנקודת המבט שלנו כמובן) ממזרח למערב. המסלולים שלהם מורכבים, ומשתנים לפי מיקומך בעולם, אבל הכיוון זהה. מה שלא זהה הוא הקצב. בעוד שהשמש משלימה הקפה בכל יממה, לירח זה לוקח קצת יותר זמן. אם היום שניהם יגיחו מעל קו האופק במזרח בערך באותו זמן (דבר שקורה בערך פעם בחודש), מחר הירח יפגר בכשעה. הפיגור יצטבר ויגדל, ובתוך שבועיים הירח יזרח בערך בזמן שהשמש שוקעת, ובתום חודש הם יתאחדו שוב.

השינוי המחזורי הזה הוא שיוצר את מופעי הירח. כשהלבנה במילואה זה בסך הכל אומר שהפער בין השמש והירח גדל עד כדי כך שהשמש והירח נמצאים משני עברי כדור הארץ, ושניכם, אתה והשמש, מביטים בירח מאותו כיוון. השמש מאירה את החלק שאתה רואה. וכששני גרמי השמים נמצאים בצדדים מנוגדים, אחד במזרח והשני במערב, אז כשאחד זורח השני שוקע.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

בעת מולד הירח, לעומת זאת, הוא והשמש נמצאים בערך באותו צד של כדור הארץ, וכיוון שהשמש רחוקה יותר היא מאירה בעיקר את גבו של הירח, החלק שאתה לא רואה. אם היא נמצאת בדיוק מאחוריו זה ליקוי חמה, שמתרחש רק כשהירח "ריק" לגמרי, אבל כשהיא רק בערך מאחוריו אתה מצליח לראות את השוליים שהיא מאירה, וזו צורת הסהר הדקיק של הירח החדש (שנתן את שמו גם למלה "ירח" וגם למלה "חודש"). וברור שאם שני המאורות מגיעים בערך מאותו כיוון, אז שניהם זורחים במזרח ושוקעים במערב בערך באותו זמן.

 

אז למה נדמה שהירח תמיד זורח בלילה? ראשית כי בחושך הירח יותר בולט. בנוסף, הירח שזורח כשהשמש שוקעת ומאיר כל הלילה הוא ירח מלא, ואילו זה שזורח ביום כמעט אנורקסי. אך נראה שהסיבה העיקרית לאשליה הזו אינה אופטית או אסטרונומית, אלא פסיכולוגית: הנטייה לשים לב בעיקר למה שמחזק את הדעות שבהן אתה כבר מחזיק. אתה מצפה מהירח להפציע אחרי שהשמש הולכת לישון, ולכן בכל פעם שזה קורה אתה טופח לעצמך על השכם וחושב שאתה צודק, וכשקורה אחרת זה פשוט לא מעניין אותך.

 

פסיכולוגים קוראים לזה "הטיית אישור", ואף שזה נשמע כמו תירוץ קלוש, זו תופעה גורפת ורבת השפעה - ברגע שיש לנו דעה מגובשת, ההיגיון נדחק לקרן זווית. נסה פעם לקרוא את התגובות לטור שלי ברשת ותבין מיד.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x