$
בארץ

בנק ישראל אופטימי: מעלה את תחזית הצמיחה לשנה הבאה ל-3.2%

זאת לעומת תחזית קודמת ל-3%; בשנה הנוכחית מעריך בנק ישראל שהמשק יצמח ב-2.5%, לעומת 2.3% בתחזית הקודמת; ריבית ינואר - ללא שינוי. בבנק המרכזי מציינים כי האינדיקטורים שנוספו החודש מצביעים על התאוששות בפעילות לאחר מבצע צוק איתן

אמנון אטד 16:0029.12.14

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית במשק חודש רביעי ברציפות ללא שינוי, ברמה של 0.25%. יחד עם הודעת הריבית, הבנק פרסם גם את התחזית המקרו-כלכלית התקופתית של חטיבת המחקר שלו, ועדכן את תחזיות הצמיחה לשנה הנוכחית ולשנה הבאה כלפי מעלה. כעת מעריך הבנק כי המשק הישראלי יצמח בשנה הבאה ב- 3.2%, לעומת 3% בתחזית שפרסם לפני שלושה חודשים, ואילו בשנת 2016 צפויה הצמיחה להסתכם ב- 3%.

  

 

בשנה הנוכחית מעריך בנק ישראל יצמח המשק ב- 2.5%, לעומת 2.3% בתחזית הקודמת. אומדן הצמיחה המעודכן של הלמ"ס לשנת 2014 נמוך יותר ומסתכם ב- 2.2% ומחרתיים צפויה הלמ"ס לפרסם אומדן צמיחה מעודכן יותר.

 

יחד עם תחזית הצמיחה, פרסם בנק ישראל גם את תחזיתו להרכב השימושים של התוצר. להערכת הבנק, סך היבוא האזרחי, ללא יהלומים, יגדל השנה ב- 3%. בשנה הבאה צפוי היבוא לגדול ב- 4.4% ובשנת 2016 ב- 6%. היצוא ללא יהלומים וללא חברות הסטארט-אפ יצמח השנה ב- 3.9%, בשנה הבאה ב- 4.6% ובשנת 2016 ב- 5.4%. הצריכה הציבורית האזרחית, המשקפת בעיקר את הוצאות הממשלה, צפויה לגדול השנה ב- 3.3%. בשנה הבאה יגדל שיעור גידולה של הצריכה הציבורית ויסתכם ב- 4.1% ואילו בשנת 2016 היא צפויה להישאר ללא שינוי. הצריכה הפרטית תגדל השנה ב- 3.2%, ובשנה הבאה היא תתרחב ב- 3.2% נוספים. בנוסף, מעריכים כלכלני בנק ישראל כי שיעור האבטלה במשק יסתכם השנה ב- 6% מכוח העבודה במשק, ובכל אחת מהשנתיים הבאות הוא יירד ל- 5.7%.

 

בגלל ההתאוששות המסוימת במשק

 

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה כאמור להשאיר את הריבית במשק חודש רביעי ברציפות ללא שינוי, ברמה של 0.25%. זאת לאחר שבחודשים אוגוסט וספטמבר הפחית בנק ישראל את הריבית פעמיים רצופות בשיעור כולל של 0.5%, ומאז חודש אוקטובר 2011 הוא ביצע כבר 12 הפחתות ריבית בשיעור מצטבר של 3%.

 

בהודעת הריבית מציין בנק ישראל כי האינדיקטורים שנוספו החודש מצביעים על התאוששות בפעילות לאחר מבצע צוק איתן. להערכתו, החזרה הצפויה לתוואי הצמיחה שאפיין את המשק לפני המבצע תבוא לידי ביטוי בקצב צמיחה גבוה יחסית ברבעונים הקרובים.

 

המדד המשולב למצב המשק שמחשב בנק ישראל עלה בנובמבר ב- 0.1% ובארבעת החודשים האחרונים התייצב קצב גידולו ברמה גבוהה מעט יותר מזה שנרשם בארבעת החודשים הקודמים. יצוא הסחורות גדל בחודשים ספטמבר-נובמבר בשיעור שנתי של 8.7%. שיעור האבטלה ירד בנובמבר ב- 0.1% בהמשך לירידה חדה-יחסית של 0.6% שנרשמה באוקטובר.

 

בתחום האינפלציה מציין הבנק כי בניכוי ההשפעה הצפויה של הפחתת מחירי החשמל והמים, הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה נמצאות כעת סמוך לגבול התחתון של יעד האינפלציה השנתי (3%-1%). להערכת חטיבת המחקר של הבנק, בשנת 2015 צפויה האינפלציה להסתכם ב- 1.1%, ובניכוי השפעת מחירי החשמל והמים היא צפויה להיות 1.5%.

  

 

ריבית נמוכה יותר מקטינה את עלויות היצרנים וגורמת להגדלת הביקושים, ובכך היא מסייעת להגברת הפעילות במשק. אולם הנתונים האחרונים על מצב המשק מאפשרים כאמור לבנק ישראל לדחות את הפחתת הריבית האחרונה שנותרה עדיין ברשותו למועד מאוחר יותר. 

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג צילום: אלעד גרשגורן

 

על תחום הדיור נכתב בהודעת בנק ישראל כי בחודשים ספטמבר-אוקטובר עלו מחירי הדירות בשיעור חד, וזה עוד לפני ההודעה על ביטול תוכנית מע"מ אפס, וכי מסתמן גידול בקצב נטילת המשכנתאות ובמכירת דירות חדשות. במקביל, נרשם ברבעון השלישי של השנה גידול חד במספר התחלות וסיומי הבניה.

 

אחד הגורמים שאפשרו גם החודש לבנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא העלייה הנוספת שנרשמה בשער הדולר מול השקל מאז החלטת הריבית בחודש שעבר. ריבית נמוכה יותר תומכת בהחלשת השקל, דבר שבנק ישראל מעוניין מאוד שיקרה כדי לסייע ליצואנים. אולם בחמשת החודשים האחרונים השקל נחלש במידה ניכרת מול הדולר גם ללא התערבות יוצאת דופן של בנק ישראל, בעיקר בשל התחזקותו של המטבע האמריקאי בעולם. גם העלייה הגדולה בשער הדולר מול השקל מאפשרת כעת לבנק ישראל לדחות את הפחתת הריבית הנוספת למועד מאוחר יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x