רוצים להפחית את יוקר המחיה? הפסיקו להעלים מסים
ישראל צריכה לשפר באופן משמעותי את גביית המסים בין השאר על ידי הדרישה שכל משפחה תגיש דו"ח שנתי למס הכנסה שיחייב דיווח על כלל ההכנסות ובמידת הצורך גם על הוצאות שיוכרו למס
בימים האחרונים פרסם מבקר המדינה דו"ח המפרט את הליקויים בגביית הארנונה ברשויות המקומיות וממנו מסתבר כי חובות הארנונה בשנת 2012 היו בהיקף של כ-27.5 מיליארד שקל. המבקר מפרט את הליקויים הרבים בגביית הארנונה וכן את ההנחות הלא שוויוניות שניתנו. שיעור גביית הארנונה עומד על כ-70% מה שאומר בעצם כי אם היו הרשויות המקומיות טורחות לגבות את הארנונה כפי שנדרש היו יכולות להקטין את מס הארנונה לפחות ב- 30% ולהישאר עם אותו הסכום.
תופעת אי גביית הארנונה היא לא חדשה והפגיעה באותם אזרחים ישרים המשלמים ארנונה בזמן היא גדולה והולכת וגדלה עם השנים. אך לא שם מסתיימת הפגיעה באזרחים הישרים במדינת ישראל. על פי הערכות רשויות המס היקף ההון השחור הוא כ-20% מהתמ"ג של מדינת ישראל. ההערכות מסתכמות בכ- 50 מיליארד שקל בשנה שהמדינה לא מצליחה לגבות ממסים בגלל העלמות המס. סך המסים שהמדינה מצליחה לגבות בשנה הוא כ-250 מיליארד שקל. המסקנה היא שאם מדינת ישראל הייתה מצליחה לגבות את כל המסים הייתה יכולה להוריד את נטל המס בכ- 15% לפחות.
תארו לכם עכשיו שאתם משלמים ארנונה הנמוכה ב-30% ממה שאתם משלמים היום ומשלמים מס הכנסה, מע"מ ועוד כל מס אחר הנמוך ב-15% ממה שאתם משלמים היום. הכנסתכם הפנויה הייתה גדלה באופן משמעותי, המחירים היו נמוכים יותר בגלל מס נמוך יותר ורבים מהאזרחים הישרים בישראל היו מצליחים לגמור את החודש ואולי אפילו לחסוך קצת.
המדינה והרשויות המקומיות אשמות בהתנהלות כושלת של גביית מסים ובכך שהנטל נופל בעיקר על האזרחים ובעלי העסקים הישרים שאינם מעלימים מס. אבל גם לנו האזרחים אחריות כבדה למנוע מאותם מעלימי מס את האפשרות לעשות זאת. כל עוסק שאינו נותן חשבונית, כל עצמאי שעובד בשחור, כל מלביני ההון ומעלימי המס אשמים לא פחות מהמדינה ביוקר המחיה, שיעור המס הגבוה והנטל הנופל בעיקר על אזרחי ישראל הישרים.
ואם נטל המס לא היה פוחת אז הכנסות המדינה היו גדלות והיה ניתן להשקיע יותר בחינוך, בביטחון האישי ולתת יותר תרופות מצילות חיים בסל התרופות כך שכל אזרחי המדינה היו מרוויחים.
אם מדינת ישראל תחליט שהיא רוצה לצאת מהקופסה ולהתחיל לחשוב מחדש כפי שעושות מדינות אחרות כבר שנים רבות היא תוכל לשפר באופן משמעותי את גביית המסים. בין הצעדים יכולה המדינה לדרוש מכל משפחה הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה (כפי שמקובל בארה"ב). צעד זה יחייב דיווח על כלל ההכנסות ובמידת הצורך גם על הוצאות שיוכרו למס (למשל הריבית על המשכנתא). בנוסף, צריכה המדינה לזרז את השימוש בכסף אלקטרוני ומניעת עסקאות במזומן על מנת לפקח יותר על התשלומים.
מלבד הצעדים הטכניים כדאי שהמדינה תתחיל להכיר בעובדה כי בחלק מההון השחור לא ניתן להלחם ולכן כדאי למסד אותו. למשל להפוך את ההימורים בישראל לחוקיים כפי שמקובל בכל מדינה מערבית בעולם. כך תוכל המדינה לגבות מיליארדים רבים כמס גם מהמהמרים וגם מבתי הקזינו ולהיות בשליטה על העניין. בנוסף, צריכה מדינת ישראל להכיר בעובדה כי לא ניתן להלחם בתופעת השימוש בסמים קלים כמו מריחואנה ולכן צריכה להפוך את השימוש לחוקי ולגבות מס רכישה מהקונים ומס על הרווחים מהמוכרים. בארה"ב אגב התחילו לעשות זאת כבר השנה. את הזמן שמשקיעה המשטרה במלחמה אבודה בהימורים הלא חוקיים ובשימוש בסמים קלים תוכל להשקיע במלחמה בפשע המאורגן, ביצירת ביטחון אישי ובמלחמה בתאונות הדרכים.
הגיע הזמן שנתחיל להתנהל אחרת ונהפוך להיות מדינה מסודרת גם בתחום המסים וגבייתם.
פרופ' טל שביט הוא מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים, סגן הדיקאן, בית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למנהל