2014 בהייטק הישראלי - השכר כמעט ולא עלה, מספר העובדים החדשים הצטמצם
לפי נתונים של חברת הייעוץ בתחום השכר צבירן, שמתבססים על 265 חברות המעסיקות כ-100 אלף עובדים, השכר הממוצע עלה ב-2.7%; שכרם של המגוייסים החדשים היה נמוך ב-2.5% בממוצע מזה של עובדים קיימים באותו תפקיד
שכרם של עובדי ההייטק בישראל כמעט ולא עלה בשנה החולפת ושכרם של המגוייסים החדשים היה נמוך ב-2.5% בממוצע מזה של עובדים קיימים באותו תפקיד, כך עולה מנתונים של חברת צבירן, המספקת שירותי ייעוץ וסקרים לניהול שכר.
- ת"א: ההייטק החליף את הפיננסים בשד' רוטשילד, ומחירי השכירות ירדו
- קונים כחול-לבן: 2014 היתה שנה של תשואות בהייטק הישראלי
- 2014 בהייטק הישראלי: היקף הגיוסים בהנפקות זינק ב-2 מיליארד דולר
שיעורי עליית השכר אינם אחידים בכל התפקידים בתוך התעשייה. כך, למשל, רמות השכר הממוצעות למהנדסי תוכנה תשתית ויישומית זוטרים עלו ב-2.8% ושכרם של מפתחי מובייל עלה ב-4.7%. המשכורת הממוצעת של מהנדסים ועובדי מחקר ופיתוח עלו בכ-2.7% בעוד ששכרם של אנשי מחשוב ומערכות מידע או אנשי השיווק והמכירות עלה ב-2.2% בלבד.
הנתון שמדגיש אולי יותר מכל את המצב הבעייתי של העובדים בתעשיית ההייטק בשנה החולפת הוא השכר המשולם למגוייסים חדשים בהשוואה לעובדים קיימים באותו תפקיד. בשנה החולפת שכרם של עובדים 'טריים' היה נמוך בממוצע ב-2.5% מזה של עובדים קיימים. "מכיוון שאין בעיה של גיוס אפשר לגייס עובדים בשכר נמוך יותר. בזמנים שיש ביקוש אדיר לעובדים, השכר של העובדים החדשים גבוה מזה של העובדים הקיימים", אומר שלי. עם זאת, בתחומים מסויימים בהם יש ביקוש מוגבר לעובדים, כמו למשל בתחום הפיתוח בו גוייסו כ-50% מהעובדים, רמות השכר של המגוייסים החדשים היו גבוהות ב-1.4% מאלו של עובדים קיימים באותו תפקיד.
באופן טבעי כאשר יש ביקוש בתחום מסויים השכר המוצע לעובדים חדשים באותו תחום גבוה יותר. כך, שכרם של עובדים חדשים בהנדסת תוכנה תשתית ויישומית היה גבוה ב-6% מרמת השכר הממוצעת לאותו עיסוק. לעומת זאת, שכרם של עובדים חדשים בתוכנת זמן אמת (Real Time) היה נמוך ב-1% מרמות השכר הממוצעות באותו תפקיד.
בשבוע שעבר פורסם כי גם בשנה שעברה משכורותיהם של עובדי ההייטק המשיכו לטפס ובעיקר אלו של מהנדסי התוכנה. לפי הנתונים שמפרסמת צבירן שיעור עליית השכר היה צנוע מזה שנמדד על ידי חברות ההשמה. הסיבה לכך היא שנתוני חברות ההשמה מתמקדים אך ורק בשכרם של העובדים החדשים, אלו שגוייסו בשנה החולפת. כך, יכול להיווצר מצב שבו בתחומים מסויימים בהם אין ביקוש, כלל לא היו גיוסים. לעומת זאת, בתחומים בהם יש ביקוש רואים עליית שכר חדה. מכיוון שמרבית הגיוסים נעשים בתחומים המבוקשים – אותם תחומים מטים את המספרים כלפי מעלה.
"מגוייסים חדשים לא משקפים את מצב התעשייה. יש מחסור במפתחי מובייל ולכן השכר של העובדים החדשים בתחום גבוה יותר מזה של הממשיכים. לעומת זאת, במקצועות בהם הביקוש הרבה יותר נמוך אז או שהשכר של המגוייסים החדשים נמוך מאלו שכבר בתפקיד, או שפשוט לא מגייסים", אומר שלי. בחודשים מרץ עד ספטמבר 2014, נרשמה ירידה של כ-5% במספר המגוייסים החדשים בהשוואה למחצית הקודמת. עם זאת בצבירן מציינים כי האטה זו ניכרת רק ברבעון האחרון וייתכן כי היא נובעת מהשפעות הלחימה בקיץ ואינה מלמדת על מגמה.
התחזית לשנה הבאה אינה אופטימית. ב-2015 שכרם של עובדי ההייטק צפוי לעלות בשיעור נומינלי של כ-2.2% עד 2.7%.