בנק לאומי: לא נביא לאישור הסדר פשרה - עד לסיום בדיקת הצוות המשולב
הודעת הבנק היא בעקבות החלטת היועמ"ש על הקמת צוות בדיקה משולב בפרשת בנק לאומי, על רקע הסדר עליו חתם הבנק עם הרשויות האמריקאיות, בו הודה כי סייע ללקוחותיו להתמחק מתשלומי מסים כנדרש בארה"ב
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין החליט להקים צוות משולב, המורכב מגופי אכיפה וייעוץ, לצורך העמקת הבדיקה בנושא פרשת לאומי. כך הוחלט בישיבה שנערכה הבוקר (א') בלשכת היועץ המשפטי. הישיבה רבת המשתפים, התכנסה לצורך דיון באופן וטיב הבדיקה אשר עליה הורה וינשטיין בעניין בנק לאומיוהמהלכים המתבקשים בהקשר זה, הן במישור האזרחי והן במישורים אפשריים נוספים אשר נשקלים בסביבתו.
בישיבה נכחו כל הרגולטורים הרלוונטיים: יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, ראש רשות המסים משה אשר, המפקח על הבנקים דודו זקן וראש הרשות לאיסור הלבנת הון פול לנדס. לצדם נכחו גורמים מצמרת מערך הייעוץ והחקיקה במשרד המשפטים, ראש האגף לחקירות ומודיעין במשטרה, היועצת המשפטית של בנק ישראל וגורמים נוספים.
- הלחץ על לאומי גובר: חברת אוצר התיישבות היהודים דורשת הסברים
- פרשת בנק לאומי: התובעים מכוונים לכיס של גליה מאור ולא לחברות הביטוח
- התביעה נגד בכירי לאומי מתרחבת, גם שוקי אורן ואהוד שפירא בפנים
בסיכום הדיון החליט וינשטיין להקים צוות משולב שיבדוק את הפרשה. ההחלטה היא על בדיקה ולא חקירה פלילית. בדיקה רב-תחומית לבחינת כל ההיבטים, כאשר המפקח על הבנקים ימשיך בביצוע הבדיקה שכבר החל בה. בין החברים בצוות הבדיקה פרקליטת מחוז ת"א למיסוי וכלכלה עו"ד ליאת בן ארי וראש הרשות לאיסור הלבנת הון פול לנדס. בצוות יהיה גם נציג של רשות ניירות ערך שטרם נקבע, ונציג של רשות המסים שטרם נקבע.
הבדיקה באה על רקע הסדר סופי עליו חתם בנק לאומי עם הרשויות האמריקאיות בו הודה כי סייע ללקוחותיו האמריקאיים להתחמק מתשלומי מסים כנדרש בארה"ב. במסגרת ההסדר, שילם הבנק קנס של 1.5 מיליארד שקל לרשויות. עלות הפרשה עבור הבנק אף גבוהה יותר מאחר שהוא הוציא כ-200 מיליון שקל עבור עורכי דין ורואי חשבון.
עם החתימה של בנק לאומי על ההסדר הסופי לפני כשלושה שבועות, קיים היועץ המשפטי לממשלה מספר התייעצויות וכאמור החליט לכנס הבוקר ישיבה עם הגורמים הרלוונטיים בתוך המשרד.
בימים האחרונים פנו בעלי מניות בלאומי, ביניהם המדינה ואוצר התיישבות היהודים ליו"ר הבנק, דוד ברודט, בדרישה להביא כל הסכם פשרה לאישור אסיפת המניות הכללית לפני אישורו.
לפני כשבוע נחשף ב"כלכליסט" כי בין נושאי המשרה הבכירים לשעבר ובין התובעים מתקיימים דיונים להסכם פשרה אצל השופט בדימוס יעקב טירקל. במסגרת הדיונים מעורבת גם חברת הביטוח לוידס. הסכומים שעל הפרק סובבים סביב 60–70 מיליון שקל שישולמו ככל הנראה על ידי חברת הביטוח, וכ־5–8 מיליון שקל כשכר טרחת עורכי הדין שהגישו את התביעה הנגזרת.
במקביל, הוגשו שתי תביעות נגזרות כשעל הפרק אפשרות שהן יתועלו לגישור אצל שופט בית המשפט העליון בדימוס יעקב טירקל. בדיקת הצוות תועבר ליועץ ואם זה יחליט שנמצאה תשתית להפרות הדין הישראלי או מול הרשויות בישראל, יהיה עליו להחליט על מישור הפעולה - אזרחי או פלילי, ובכלל זה הצטרפות לתביעה הנגזרת. במקרה כזה לא יהיה מנוס לבררה בבית משפט בפומבי ולא בגישור חסוי.
מבנק לאומי נמסר כי: "הבנק מברך על מינוי הצוות המשולב עליו הכריז היועץ המשפטי לממשלה, הכולל את גורמי הרגולציה והייעוץ השונים. בנק לאומי הודיע כי לא יביא לדיון בפני הארגונים המוסמכים בבנק הסדר פשרה כלשהו הנוגע לתביעות נגד נושאי המשרה לשעבר, בטרם יסיים הצוות המשולב שמונה על ידי היועמ"ש את עבודתו ויגיש את ממצאיו".
עוד נמסר מהבנק כי "מינוי צוות נרחב שכזה מבטיח שהסוגיה המערכתית תיבחן לעומקה, על שלל היבטיה והיקפה, במערכת הבנקאית כולה, לרבות האירועים ההיסטוריים שהביאו להפקדת כספי יהדות חו"ל בישראל. כפי שהבנק הודיע בעבר, הבנק ישתף פעולה באופן מלא עם הצוות וימסור כל מידע שיידרש. הבנק סמוך ובטוח שלא הפר את הוראות הדין בישראל".