$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המדינה קיצצה תוכנית להכשרת אחיות למרות מצוקת כוח אדם קשה

הקיפאון בתקציב 2015 הביא את משרדי האוצר והבריאות לבטל את סבסוד התוכנית. זאת אף שלמערכת חסרות עשרות אלפי אחיות ואף שעלותה היא 11 מיליון שקל בשנה בלבד. האוצר: "משרד הבריאות רשאי לבצע שינויים בהתאם לסדר העדיפויות שלו"

מיקי פלד 07:0712.01.15

למרות מחסור באחיות בבתי החולים והמרפאות, ל"כלכליסט" נודע כי משרדי הבריאות והאוצר מפסיקים לסבסד את אחת התוכניות המרכזיות להכשרת אחיות ‑ התוכנית להסבת אקדמאים לסיעוד בבתי חולים ובאוניברסיטאות. לטענת משרד הבריאות, משרד האוצר הוא שסירב להוסיף לממן את התוכנית, בסכום של 11־15 מיליון שקל בשנה, בכפוף למספר הנרשמים.

 

 

בתוכנית לומדים כ־700 סטודנטים בשנה במסלול מקוצר בן שנתיים וחצי, ובסבסוד של 80% משכר הלימוד. שכר לימוד מלא עומד על 23,900 שקל.

 

לדברי משרד הבריאות, שפרופ' ארנון אופק מכהן כמנכ"ל שלו, מכיוון שהתקציב לסבסוד לא כלול בבסיס תקציב המשרד, הוא נדרש לבקשו מהאוצר מדי שנה. בארבע השנים מאז הופעלה התוכנית האוצר נעתר. כעת, עקב הקדמת הבחירות שמנעה אישור תקציב מדינה ל־2015, ועם תקציב של 1/12, הבקשה נתקלה בסירוב. לעומת זאת באוצר מדגישים כי על משרד הבריאות לערוך תעדוף תקציבי פנימי.

 

בית חולים רמב"ם בחיפה (ארכיון) בית חולים רמב"ם בחיפה (ארכיון) צילום: אלעד גרשגורן

 

גם כעת, שיעור האחיות בישראל הוא נמוך. נכון לסוף 2013 היחס הוא 4.8 אחיות לאלף איש, לעומת 5.3 אחיות לאלף איש לפני עשור. לשם השוואה, היחס הממוצע במדינות ה־OECD עומד על 8.8 אחיות לאלף איש. על מנת להגיע לממוצע המדינות המפותחות, על ישראל להוסיף כ־32 אלף אחיות. מחסור זה הוא שיוצר, בין היתר, את זמן ההמתנה הממושך לטיפול אחות, תורים הארוכים לחיסונים במרפאות וקושי בהפעלת חדרי ניתוח אחר הצהריים. בהנחה סבירה שהקיצוץ יוביל לירידה במספר האקדמאים שיירשמו ללימודי סיעוד, מצב מערכת הבריאות עלול להחריף.

 

ראש אחד מגופי הסיעוד הגדולים אמרה ל"כלכליסט" כי "זו מכה אנושה למקצוע. יש מחסור באחיות והורדת המילגות היא הפעולה ההפוכה מזו שנדרשת".

 

בשבוע שעבר הפיצה ד"ר שוש ריב"א, האחות הראשית במשרד הבריאות, חוזר שכר לימוד למנהלי בתי הספר לסיעוד: "שכ"ל עבור תוכנית הסבת אקדמאים למעמד אחות מוסמכת ייגבה במלואו".

 

משרד הבריאות: "הפסקת הסבסוד היא החלטת משרד האוצר. הדרישה למלגות 2015 שלא נענתה הייתה בהיקף של כ־11 מיליון שקל. אנו מצרים על כך".

 

משרד האוצר: "הטענות על קיצוצים בתקציב מצד האוצר משוללות יסוד. משרד הבריאות רשאי לבקש לבצע שינויים פנימיים במסגרת תקציבו, בהתאם לסדרי עדיפויותיו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x