$
בארץ

מחקר של בנק ישראל: מדיניות התקציב משפיעה על תשואות האג"ח הממשלתיות

המחקר שבחן מה משפיע על תשואות האג"ח הממשלתיות בין 2013-2001, מצא כי המדיניות התקציבית משפיעה במיוחד על התשואות לטווח ארוך

אמנון אטד 11:5113.01.15
המדיניות התקציבית של הממשלה, מדיניות הריבית של בנק ישראל והסביבה הכלכלית הגלובלית משפיעות על תשואות אגרות החוב הממשלתיות בישראל. מדיניות הריבית דומיננטית בהשפעה על התשואות לטווח קצר, המדיניות התקציבית משפיעה במיוחד על התשואות לטווח ארוך ואילו הסביבה הפיננסית הגלובלית משפיעה על התשואות הריאליות המקומיות בכל האופקים. כך קובע מחקר חדש שמפרסם היום (ג') בנק ישראל. את המחקר, שבחן את ההשפעות השונות על תשואות האג"ח הממשלתיות משנת 2001 ועד חודש ספטמבר 2013, ערכו ד"ר עדי ברנדר וד"ר סיגל ריבון מחטיבת המחקר של הבנק. המחקר בדק גם את השינויים שחלו לאורך זמן בגורמים המשפיעים על תשואות האג"ח ומצא כי ההשפעות של החוב הממשלתי ושל התשואות של אגרות החוב בארצות הברית על השוק המקומי התעצמו בעשור האחרון.

 

מהמחקר מתברר כי המשתנה הדומיננטי ביותר הוא היחס בין החוב הציבורי לתוצר. עלייה של יחס זה ב-1% פעלה על פני כלל התקופה הנסקרת לעלייה ממוצעת של 0.04% בתשואה לשנה אחת, ושל 0.07% בתשואה ל-10 שנים. השפעה זו התעצמה במשך העשור, ובתקופה שמאז פרוץ המשבר הכלכלי הגלובלי היא הגיעה לכ-0.1% בריבית ל-10 שנים. בניגוד לממצאים של מחקר קודם שערכו אותם חוקרים, במחקר הנוכחי לא נמצאה השפעה מובהקת של הגירעון הצפוי בתקציב הממשלה, או של יעד הגירעון על התשואות של אגרות החוב הממשלתיות. המשמעות של נתון זה היא שהשפעת המדיניות התקציבית על התשואות באה לידי ביטוי באמצעות גירעון מתמשך, המתבטא בצבירת חובות, ולא באמצעות תנודות קצרות טווח בגירעון הממשלתי.

 

שטרות שטרות צילום: בלומברג

 

עוד מתברר מהמחקר כי השינויים הלא צפויים בריבית בנק ישראל משפיעים בעוצמה רבה יותר על התשואות של איגרות החוב מאשר שינויים בריבית שניתן לחזות מראש. למדיניות הריבית של בנק ישראל יש השפעה דומיננטית על התשואות לטווח קצר, אך קיימת גם השפעה מובהקת של שינויים בריבית בנק ישראל על התשואה לטווח ארוך. התשואה על אגרות החוב של ממשלת ארצות הברית משפיעה על תשואות האג"ח בישראל, ובאופן עקיף היא משפיעה גם על ריבית בנק ישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x