$
בארץ

חשבון בבקשה

כמה מרוויח סופר על כל ספר שנמכר בחנויות?

שיעור התמלוגים שסופר מקבל כיום נע בין 10% ל-20% מהמחיר הקטלוגי לפני מע"מ. כמה ספרים יש למכור כדי לכסות עלויות ישירות של ספר מקור וכמה נשאר מזה בסופו של דבר לסופר

יאיר נתיב 10:1016.01.15
"גם סופרים שבאמת מוכרים יפה – אם מחלקים את ההכנסה שלהם לשעות עבודה מתקרבים לשכר סטודנט. הימים שבהם סופר היה מוכר עשרות אלפי עותקים מספר נגמרו. מנגד, לפני החוק להגנת הסופרים הם לא הרוויחו כלום כי ספרים נמכרו בפרוטה; התמלוגים היו מגוחכים לגמרי". כך אומרת הסופרת גיל הראבן, שזכתה בפרס ספיר וכבר הוציאה לאור 16 ספרים.

אכן, אחרי כניסתו לתוקף של חוק הסופרים – שלפיו אי אפשר למכור ספר במבצע ב-18 החודשים הראשונים ליציאתו – לפני כשנה גדלו התמלוגים של הסופר. ואולם, עדיין מדובר בתחום שלא ניתן להתפרנס ממנו אם הספר הוא לא רב-מכר, וכאלה יש מעט. שיעור התמלוגים שסופר מקבל כיום נע בין 10% ל-20% מהמחיר הקטלוגי לפני מע"מ, וגם הוצאות הספרים לא מרוויחות הון.

 

ספרים על המדף (ארכיון) ספרים על המדף (ארכיון) צילום: אלה סברדלוב קרן

 

לפי החישובים שלהן, כדי לכסות עלויות ישירות של ספר מקור ממוצע, כלומר לפני הוצאות על משרד, הנהלה וכיו"ב, צריך למכור כ-1,600 עותקים. במדינה שבה יוצאים לאור כ-4,000 ספרים בשנה (וישנן הערכות להאטה אחרי כניסת חוק הספרים לתוקף) מדובר בכמות גבוהה לכל ספר, מבלי להיכנס להבדלים שבין עיון, תרגומים וכדומה.

 

"צריך להבין באיזו מדינה אנחנו חיים", מוסיפה הראבן. "יש כאן 8 מיליון איש, שמהם צריך להוריד את הילדים והנוער, את הציבור הערבי ואת העולים מברית המועצות לשעבר למעט אלה שגדלו כאן, ואפשר להוריד גם את החרדים, שלא קוראים רומנים. אז בהערכה טובה יש מיליון בני אדם, שלא כולם חובבי קריאה. אנחנו מוציאים ספר בסדר גודל של עיר קטנה. רוב הסופרים, פרנסתם לא מהספרים עצמם; אני מלמדת ומתרגמת ולא מציעה לאף אחד לסמוך על ספר כפרנסה. ספרים הם תוספת נאה, מכובדת, אבל כל חבריי הסופרים לא מתכננים עליהם כהכנסה".

 

בתהליך שבמסגרתו ספר מגיע לחנות יש כמה שלבים. הראשון הוא כמובן הכתיבה, לאחר מכן ישנו הטיפול של ההוצאה, שעורכת, מגיהה, מעמדת, מדפיסה ומעבירה למפיץ, שהוא זה שלרוב מחבר בינה לבין החנויות. "ההוצאות לא מפיצות לבד את הספרים", מסביר אוריאל קון, שהקים את הוצאת זיקית שבמסגרתה הוא מוכר ספרים ב-50 שקלים. "המפיץ משנע את הספר ומנהל את המלאי במחסן הגדול מאוד שיש לו. הוא בדרך כלל גוזר כ-20% מהרווח של ההוצאה על הספר". בהוצאה שלו, הוא אומר, הקימו מערך הפצה עצמאי. בסופו של התהליך ישנה החנות. יש מאזן כוחות בין ההוצאות לחנויות בתלות בגודל של כל אחת מהן. "חלוקת הרווחים היא 40% לחנות ו-60% להוצאה בממוצע", הוא אומר. "ספר שנמכר לצרכן ב-50 שקל נמכר לחנות ב-30 שקל. ברשתות הגדולות זה יכול להיות הפוך, 60% להן ו-40% להוצאה".

 

ההוצאות על ספר נשמעות לא גבוהות יחסית, אבל המו"לים אומרים שלרוב הם לא מרוויחים. "הוצאות ישירות על ספר מקור (לא מתורגם) שהעורך שלו ממוצע הן 25–30 אלף שקל", אומרים בהוצאה גדולה. יש ספרים שעולים פחות, שחוסכים בעריכה שלהם ואפילו בגודל הנייר. אחרי כ-1,600 ספרים ההוצאות מתחילות להרוויח. "ההחלטה הגדולה היא כמה להדפיס, המשחק הוא על הכמויות", הוסיפו.

 

בחישוב המוצג בטבלה לא נכללות הוצאות עקיפות.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x