$
בארץ

לראשונה זה 8 שנים - אינפלציה שלילית של מינוס 0.2% בשנת 2014

מדד חודש דצמבר נותר ללא שינוי; הדלק הוזל ב-6.9% ב-2014, הירקות הטריים ב-13.8%, והפירות ב-10%; הנסיעות לחו"ל התייקרו ב-6.9%, ובסעיף החינוך נרשמה עלייה של 1.7%; סעיף הדיור תרם בסיכום שנתי 0.8% לעליית המדד הכללי בשנה החולפת

אמנון אטד 18:3215.01.15

מדד חודש דצמבר שפרסמה הערב (ה') הלמ"ס נותר ללא שינוי, לאחר שבחודש הקודם הוא ירד ב- 0.2%. כתוצאה מאי השינוי במדד החודש שעבר נרשמה בכל השנה החולפת (מדד דצמבר 2014 מול מדד דצמבר 2013) אינפלציה שלילית של מינוס 0.2%, בפעם השלישית בלבד מאז תחילת חישוב מדד המחירים בשנת 1952.

 

 

 

האינפלציה האפסית והשלילית שנרשמה בחודשיים האחרונים משפיעה גם על האינפלציה הצפויה במשק ל- 12 החודשים הבאים, שנמצאת כעת בנקודת שפל של 0.6%. אינפלציה צפויה נמוכה מזו נרשמה בפעם האחרונה במשק הישראלי רק לפני יותר מחמש וחצי שנים, בחודש פברואר 2009 בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי. האינפלציה בשנה החולפת היטיבה הפעם עם מיעוטי היכולת ופגעה יותר בבעלי ההכנסות הגבוהות: המדד של שני העשירונים תחתונים ירד בשנת 2014 ב- 0.8% ואילו המדד של שני העשירונים העליונים עלה ב- 0.2%.

 

לירידת המדד השנתי ב- 2014 תרמו בעיקר הירידות בסעיפי בתצרוכת הבאים: דלק ושמנים לכלי רכב (6.9%), ירקות טריים (13.8%), פירות טריים (10%), עופות (6.4%), הלבשה (4.3%), לחם ומוצרי בצק (3.4%), ציוד חשמלי לבית (4.1%) ושירותי טלפון נייד (8.3%).

 

הירקות הטריים ירדו בכ-14% הירקות הטריים ירדו בכ-14% צילום: שאול גולן

 

ירידות מחירים אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות במחירי המכוניות (1.4%), ארנונה עירונית (1.7%), שכר דירה (1.7%), שירותי חינוך (1.7%), נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ (6.9%) וסיגריות (4%).

 

הסעיף המסקרן והמדובר ביותר במדד המחירים, סעיף הדיור, המודד למעשה בעיקר את השינויים בשכר דירה ושהוא גם הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה בחודש שעבר ב- 0.1%.

 

מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה בדצמבר ב- 0.1%, ועלייה בשיעור זהה נרשמה גם במדד שכר הדירה הכללי.

 

בסיכום שנתי, תרם סעיף הדיור 0.8% לעליית המדד הכללי ב- 2014. כתוצאה מכך, המדד ללא דיור ירד במהלך השנה החולפת בשיעור חד-יחסית של 1.4%. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודשים אוקטובר- נובמבר לעומת החודשים ספטמבר-אוקטובר ב- 0.2%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 5.8% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה. 

 

המדד לחודש דצמבר והתבססות האינפלציה בפועל בחודשים האחרונים מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה לא צפויים ככל הנראה להשפיע על החלטת הריבית לחודש פברואר. ההערכה לכן היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו גם בסוף חודש זה להשאיר את הריבית לחודש הבא פעם נוספת ללא שינוי, ברמה של 0.25%.

 

הסיבה העיקרית להחלטה צפויה זו היא העובדה שאינדיקטורים כלכליים שונים שהתפרסמו אחרי מבצע צוק איתן מצביעים על התאוששות בפעילות המשק, ועל אפשרות לקצב צמיחה גבוה יחסית ברבעונים הקרובים.

 

תגובות

 

אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי: "בנק ישראל נכשל בהשגת יעד האינפלציה לשנת 2014 והאינפלציה השנתית נמצאת עמוק מתחת ליעד האינפלציה השנתי. נראה כי גם בשנת 2015 גדולים הסיכויים כי הבנק לא יעמוד ביעד"

 

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי של בית ההשקעות אפסילון: "רמת אינפלציה נמוכה ביותר תותיר את הריביות נמוכות לעוד זמן רב לאור העובדה שגם כעת לא נראים לחצים אינפלציוניים. הדבר ימשיך לתמוך בתשואות האג"ח".

 

עוזי לוי, אנליסט ראשי, אינפיניטי מחלקת מחקר: "2014 הסתיימה ללא אינפלציה ומשקפת היטב את הלכי הרוח הצרכניים והעסקיים כפי שמשתקפים בסקרי הערכות מגמות בעסקים ואמון הצרכנים השנתיים של הלמ"ס. במילים אחרות, שנת 2014 הייתה רק הפרומו לשנת 2015 שבה הכוח הצרכני נחלש ורמת המחירים במשק הולכת ויורדת. על פי הערכותינו,  לפחות עד המחצית השנייה של 2015 לא צפוי שינוי בסביבת הריבית במשק".

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "2014 היא לא שנה רגילה – ירידת המחירים בה היא תופעה גלובלית, ובישראל כללה את כל סעיפי המדד פרט לסעיף הדיור (המבוסס ברובו על שכר הדירה), סעיף החינוך וסעיף הבריאות – כולם סעיפים "מקומיים" שלא מושפעים מהאינפלציה הנמוכה בעולם.

  

"אז האם אין אינפלציה? לא מדויק, מחירי הדירות בבעלות עלו בעוד 0.2% (בין אמצע נובמבר לאמצע אוקטובר). מחירי הדירות גבוהים היום ב-%5.8 מרמתם לפני שנה. מחירי הנכסים הפיננסיים (מניות ואג"ח) עלו אף הם יפה במהלך 2014. כך, שלמרות שהאינפלציה הנמדדת אכן נמוכה לא יהיה הוגן למתוח ביקורת בהקשר זה על בנק ישראל, מה גם שהבנק כן נקט במהלך השנה בצעדים דרסטיים והוריד את הריבית לרמות שפל שנחשבו בעבר ללא בטוחות ושלא נראו בישראל מעולם, וכן רכש כמות גדולה מאוד של מט"ח"..

בטל שלח
    לכל התגובות
    x