בלעדי לכלכליסט
הכללית החלה להפנות חולים בפריפריה לבתי חולים במרכז
הכללית צמצמה את כמות ההפניות של מטופלים לבתיה"ח הממשלתיים הקטנים, במחאה על כך שמשרד הבריאות רוצה להגדיל את התשלומים שלה לבתיה"ח. כתוצאה מכך עלולים מבוטחי הכללית בפריפריה להיאלץ לנסוע מרחק רב לקבלת טיפולים
המלחמה בין קופות החולים לבין משרד הבריאות עולה מדרגה. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע האחרון החלה שירותי בריאות כללית להפנות חולים לבתי החולים שבבעלותה במקום לבתי החולים הממשלתיים הקרובים לביתם, רובם בפריפריה. ד"ר חזי לוי, מנהל בית החולים ברזילי באשקלון, סיפר כי "מדובר בירידה במספר הניתוחים, כולל צנתורים, שמגיעים אלינו. מי שייפגע הוא כמובן החולה, שיצטרך לנסוע רחוק לבית חולים אחר". גם בבית החולים זיו בצפת מדווחים על ירידה משמעותית במספר החולים שהקופה מפנה אליהם.
- המדינה קיצצה תוכנית להכשרת אחיות למרות מצוקת כוח אדם קשה
- הסערה שהגיעה מנאסד"ק לסל התרופות הישראלי
- סל הבריאות: שליש מהתקציב - לחולי צהבת; תרופות רבות לא נכנסו
הסיבה לכך היא הוראה חדשה של משרד הבריאות להורות לבתי החולים הממשלתיים, הנמצאים בבעלותו, להפסיק את המשא ומתן עם הכללית על התעריפים לבדיקות, ניתוחים וכדומה. מי שנתנה את ההוראה היא אסתר דומיניסיני, העומדת בראש בתי החולים הממשלתיים - גוף שקם לאחרונה במשרד בעקבות המלצות ועדת גרמן, וכפוף לשר הבריאות ולא למנכ"ל המשרד.
כבר כשנה מנהלים בתי החולים הממשלתיים הקטנים כגון ברזילי, אסף הרופא, הלל יפה, בני ציון, פוריה, נהריה וזיו משא ומתן עם הכללית על הסכם תעריפים חדש, שיחול רטרואקטיבית מ־2014 ויימשך עד 2016. עתה רוצים ברשות להסדיר כללים אחידים למשא ומתן, ולמעשה להעלות את התעריפים שיקבלו בתי החולים מהקופה בכ־150 עד 200 מיליון שקל בשנה. אולם עד שיוסדר הסכם חדש, הכללית לא מחכה. לוי סיפר ל"כלכליסט" כי הקופה צמצמה את כמות ההפניות לבית החולים, כולל ניתוחי צנתורים, והפנתה חולים לבתי החולים שבבעלותה כמו סורוקה בבאר שבע וקפלן ברחובות. חולה שכזה יצטרך לעשות את דרכו מאשקלון, במקום לברזילי שבעיר.
בכללית לא מפרטים בנוגע לשינוי הפעילות בבית חולים ספציפי, אך אומרים שהמדיניות החדשה של משרד הבריאות גורמת לקופה להעביר פעילות לבית החולים הממשלתיים הגדולים שאיתם יש לה כבר הסכמים כמו שיבא, איכילוב ורמב"ם ולבתי החולים שלה. זו אינה הפעם הראשונה שבה יש חילופי האשמות בין קופה לבתי חולים, שמובילים להפניה של חולים אל בתי חולים אחרים. מצב כזה בעבר גם גרם למכבי שירותי בריאות לצמצם את מספר החולים שמופנים לוולפסון ולכללית מול שיבא.
סביר להניח כי בחודשים הקרובים יתחדש המשא ומתן בין הצדדים והנושא ייפתר, אך עד אז עשויה הכללית לצמצם עוד יותר את ההפניות של חולים אל בתי החולים הממשלתיים הקטנים בפריפריה עד לרמה המינימלית שהיא יכולה מבלי להפסיד כסף. בינתיים, אומר לוי, "נצטרך להפעיל מנופים ממשלתיים כדי להבהיר שלא ייתכן להתעמר בחולה". אלי דפס מנכ"ל הכללית אמר ל"כלכליסט" כי "ככל הנראה ברשות חושבים שדרך הכללית אפשר יהיה לאזן את התקציב של בתי החולים. אבל אז שלא יתפלאו למה הקופות ייאלצו להפנות חולים אל בתי חולים אחרים, ושוב ייווצרו תורים ארוכים לניתוחים ובדיקות". הכללית, כמו שלוש הקופות האחרות, נמצאת בגירעון שבמקרה שלה צפוי להסתכם ב־2014 בקרוב למיליארד שקל.